Δ. Κουτσούμπας «Ψηφίζουμε και δυναμώνουμε το ΚΚΕ»

Στο Αγρίνιο μίλησε προχθές το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην ομιλία του παραβρέθηκαν στελέχη του κόμματος απ’…

Στο Αγρίνιο μίλησε προχθές το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην ομιλία του παραβρέθηκαν στελέχη του κόμματος απ’ όλη την Αιτωλ/νία, ενώ οι υποστηρικτές που ήρθαν από διάφορα σημεία της Αιτ/νίας έκαναν αισθητή την παρουσία τους, αρκετή ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας, καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας πραγματοποιώντας πορείες.

Αρχικά, στο βήμα ανέβηκε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπύρος Κοτοπούλης και πριν την έναρξη της ομιλίας του κ. Κουτσούμπα μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου κ. Τίμος Παπανικολάου. Αμφότεροι ήταν λάβροι στην ομιλία τους για την σημερινή δημοτική αρχή, αυτή  του κ. Μοσχολιού.
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση  στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όταν ισχυρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και φεύγει από την εποπτεία και την επιτήρηση. Γιατί η ΕΕ έχει συγκροτήσει μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν μνημόνια, αν έχουν ψηλό ή χαμηλό χρέος, αν δανείζονται με 2 ή με 6%. Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν λέει αλήθεια, όταν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ο χρόνος και το ύψος του δανεισμού, κρύβοντας όλα τα υπόλοιπα. Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν ισχυρίζεται ότι μια δική του κυβέρνηση θα εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές με «κοινωνική δικαιοσύνη», λες και οι αγορές είναι φιλάνθρωπα ταμεία! Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τα επιμέρους, συμφωνούν απόλυτα στα βασικά, στα στρατηγικά ζητήματα», είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Εκτός αυτού, όμως, εξαπέλυσε και επίθεση στον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι ισοπέδωσε μισθούς και συντάξεις. Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε και για τον ρόλο του ΟΟΣΑ, λέγοντας κατά την ομιλία του: «Ο ΟΟΣΑ, αυτός ο ιμπεριαλιστικός οικονομικός οργανισμός ,λέει καλά λόγια, τότε καταλαβαίνει κανείς για τι μιλάμε. Θυμίζουμε ότι ο ΟΟΣΑ όχι μόνο τώρα σε συνθήκες κρίσης, αλλά δεκαετίες πριν και στη φάση της ανάπτυξης, προκαλούσε με τις αντιλαϊκές αντεργατικές προτάσεις του. Για θυμηθείτε: Ο ΟΟΣΑ, δεν ήταν ο Οργανισμός που τα εργασιακά δικαιώματα τα αποκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ενώ χρόνια πριν πρότεινε τη λήψη μέτρων καταστολής του απεργιακού κινήματος των εργαζομένων, την απελευθέρωση του καθεστώτος απολύσεων των εργαζομένων, τη λήψη μέτρων δραστικού περιορισμού του αγροτικού πληθυσμού, την επέκταση του θεσμού της μερικής απασχόλησης, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και την περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας και ανικανότητας Έφτασε μάλιστα να προτείνει ό,τι πιο αντιδραστικό «όταν παίρνει κανείς σύνταξη να μην ψηφίζει, για να μην υπάρχει πολιτικό κόστος στις κυβερνήσεις - μέλη του Οργανισμού, που πρέπει να πάρουν μέτρα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων».
Πριν όμως αναφερθεί στην Αιτωλοακαρνανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα αυτή τη φορά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε την εθνική κυριαρχία, τις εκπτώσεις στη δημοκρατία, την ταπείνωση και την εξαπάτηση, ανακάλυψε τις αγορές της νεοφιλελεύθερης λαιμαργίας. Του θυμίζουμε λοιπόν, γιατί η μνήμη του είναι μικρή, ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ, που αυτή ήταν από γεννησιμιού της, δεν λάθεψε στην πορεία, αλλά σημαίνει εκ προοιμίου συνειδητή παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, πράγμα για το οποίο είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το ΚΚΕ όταν έλεγε ΟΧΙ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ΟΧΙ στη συνθήκη του Μάαστριχτ, που το κόμμα του - ο τότε ΣΥΝ - ψήφισε με χέρια και με πόδια, υποκλινόμενος στην ΕΕ των μονοπωλίων».
Ακόμη ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για την Αιτωλοακαρνανία: «Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι του νομού ,είναι ορατό παράδειγμα αυτής της πολιτικής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης με λειτουργεί με κίνητρο το κέρδος. Ένας μεγάλος νομός με γόνιμο έδαφος, με υδάτινο πλούτο που μπορεί αντικειμενικά να έχει σημαντική αγροτική οικονομία, στηριγμένη στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, με καθετοποιημένη την επεξεργασία βασικών προϊόντων θα μπορούσε πραγματικά να δώσει σημαντικό εισόδημα και να απασχολεί ταυτόχρονα όλο το πληθυσμό του νομού και όχι μόνο. Η καθετοποίηση της παραγωγής, ενώ θα μπορούσε να έχει στο νομό πλούσια ζωική και φυτική παραγωγή, σήμερα ουσιαστικά έχει μόνο ένα εργοστάσιο ρυζιού, ό,τι κινείται γύρω από την ελιά, και κάποιες μικρές μονάδες τυροκομείων. Σε αυτόν τον πλούσιο, από πολλές απόψεις, νομό κυριαρχεί η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. Παράλληλα, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, ξεπερνά τα όρια της απόγνωσης. Εδώ σ’ αυτό το νομό υπάρχει απαγορευτικό, μέσω της ΚΑΠ, στην παραγωγή βασικών προϊόντων που έχει ως συνέπεια «χέρσα γη». Εδώ υπάρχει η απαξίωση και εγκατάλειψη του συστήματος άρδευσης, με ανυπολόγιστες τις συνέπειες, εκτός των άλλων, στη γονιμότητα του εδάφους (και τις «ευαισθησίες» ορισμένων να σταματούν μόνο στη μερική εκτροπή του Αχελώου). Εδώ από τη μια πλευρά υπάρχει η πλήρης υποβάθμιση του Αμβρακικού κόλπου, της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, της παράκτιας αλιείας, και από την άλλη μεγαλώνει η ενίσχυση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που βασικά ανήκουν σε μονοπωλιακούς ομίλους με κέρδη για αυτούς, με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής για τους εργαζόμενους, με εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτη εργασία. Ένας νομός, όπως η Αιτωλοακαρνανία, που έχει 2 ποτάμια, 5 λίμνες και πολύ πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, έχει ένα από τα πιο απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα (δεν υπάρχει βέβαια ούτε επιδότηση από την ΕΕ για αυτό τον τομέα). Το φράγμα των Αχυρών, ένα έργο που μπορεί να αρδεύσει ένα κομμάτι του νομού καρκινοβατεί δεκαετίες τώρα. Η μεγάλη επένδυση στο Πλατυγιάλι, που πλήρωσε μέσω ΕΤΒΑ ο ελληνικός λαός, είναι ουσιαστικά παρατημένη. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αξιοποίησή του, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για τη μεταφορά αμερικανικών πολεμοφοδίων από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Σ’ αυτό το νομό είναι επίσης απαρχαιωμένο το οδικό δίκτυο, ενώ είναι άμεση η ανάγκη για ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού και του οδικού άξονα Αμβρακίας –Ακτίου, που απ’ ό,τι φαίνεται, θα πληρωθεί χρυσάφι από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αφού πρώτα παραδοθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους. Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει η διαδικασία πώλησης σε ξένους ομίλους παράκτιων νησίδων του νομού μας. Παραδίδουν την πλήρη κυριότητα δημόσιων ακινήτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και υπόσχονται κέρδη στους «επενδυτές» στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο νησάκι Κουκουμίτσα και στην παραλία Σαλτινή στον Αμβρακικό κόλπο, στη Βόνιτσα.»

Κων/νος Χονδρός