Ερώτηση Δημ. Κωνσταντόπουλου για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου!

Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη σχετικά με τα προβλήματα και τον κίνδυνο διάλυσης…

konstantopoulos-640x336

Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη σχετικά με τα προβλήματα και τον κίνδυνο διάλυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου. 

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη

Θέμα: Διάλυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια καλά οργανωμένη προσπάθεια από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διάλυση ή μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα διαμέσου της μετακίνησης μελών ΔΕΠ, γεγονός που ουσιαστικά συνεπάγεται την αφαίμαξη των Τμημάτων. Μέσα σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα, έχουν κάνει αίτηση μετακίνησης 7 από τα 18 εναπομείναντα μέλη ΔΕΠ ενός Τμήματος, ενώ έχουν ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ οι μετακινήσεις τριών συναδέλφων τους.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφιβάλλει για τις πραγματικές προθέσεις των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την ανάπτυξη των Τμημάτων αυτών, ποτέ για τη φοιτητική μέριμνα, ποτέ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Το μόνο που ενδιαφέρει τις πρυτανικές αρχές είναι να ξεμπερδεύουν όσο γίνεται πιο γρήγορα με τα Τμήματα αυτά και να φέρουν το Υπουργείο προ τετελεσμένων γεγονότων οδηγώντας τα Τμήματα στην αποδυνάμωσή τους και στην αναγκαστική αδυναμία λειτουργίας.

Πριν από έξι μήνες σε επίκαιρη ερώτησή μου στον τότε Υπουργό κ. Μπαλτά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για την παραμονή και περαιτέρω ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Προεκλογικά και μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά του Σχεδίου Αθηνά και είχε υποσχεθεί την διόρθωση των εξόφθαλμων λαθών του.

Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα δεχθεί άλλους εμπαιγμούς και υπόγειες μεθοδεύσεις. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δημιουργήθηκε και αυτονομήθηκε με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη Τμημάτων κοντά στην φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητες του Νομού, ώστε να δημιουργηθεί ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μοχλός ανάπτυξης στην Αγροτική Οικονομία, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τις Νέες Τεχνολογίες στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ερωτάσθε, κατόπιν αυτών, κύριε Υπουργέ:

1. Σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει ή και να αποτρέψει το κύμα μετακινήσεων μελών ΔΕΠ από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου και με ποια συγκεκριμένα μέσα ; Με ποιους τρόπους/νομοθετικές παρεμβάσεις το Υπουργείο θα στηρίξει την παραμονή και την περαιτέρω ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου για την οποία έχει δεσμευθεί;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και την έναρξη διαβούλευσης με τους φορείς του Νομού με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη ενός ισχυρού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος