Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την καθυστέρηση των πληρωμών για τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου!

Κύριε Υπουργέ, Την 4/8/2015 σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες τριφυλλιού στην Αιτωλοακαρνανία. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προώθησαν και ολοκλήρωσαν…

konstantopoulos-640x336

Κύριε Υπουργέ,

Την 4/8/2015 σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες τριφυλλιού στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προώθησαν και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και έκδοσης των πορισμάτων. Ωστόσο έως και σήμερα, 6 μήνες και πλέον μετά, οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας ακόμη αναμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για την υποστήριξη της δραστηριότητας των αγροτών. Να σημειωθεί δε ότι η εισφορά τους για το 2015 στον ΕΛΓΑ κρατήθηκε κανονικά.

Κατόπιν αυτών, οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε απόγνωση και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την πορεία των πληρωμών τους. Δεδομένου δε ότι όπως όλοι οι αγρότες, έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα αυξήσεις στο ΦΠΑ στα αγροεφόδια, στις εισφορές του ΟΓΑ, στο φόρο πετρελαίου, στο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται αποκτά νευραλγική σημασία.

Ερωτάσθε κατόπιν αυτών:

  1. Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από βροχοπτώσεις της 4/8/2015 στις καλλιέργειες των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ;
  2. Πού οφείλεται η καθυστέρηση τόσων μηνών στην καταβολή των αποζημιώσεων αυτών; Έχει προβεί το Υπουργείο σε ενέργειες για την προώθηση των πληρωμών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος