Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη ροή των exit poll

Ο μηχανισμός συλλογής στοιχείων του exit poll άνοιξε ταυτόχρονα με τα εκλογικά τμήματα ακριβώς στις 7:00 το πρωί και από τις 9:00 άρχισαν να μεταδίδονται…

newego_LARGE_t_1101_54566473_type12713

Ο μηχανισμός συλλογής στοιχείων του exit poll άνοιξε ταυτόχρονα με τα εκλογικά τμήματα ακριβώς στις 7:00 το πρωί και από τις 9:00 άρχισαν να μεταδίδονται τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια στο κέντρο συλλογής πληροφοριών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όπου τίθενται υπό επεξεργασία.

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00 ακριβώς, το MEGA θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα για τις εθνικές εκλογές, το οποίο θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν ο κ.Νικολακόπουλος και ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οσον αφορά το κρίσιμο θέμα της αποχής από την εκλογική διαδικασία, ο κ.Νικολακόπουλος σημείωσε ότι αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με το exit poll, «η ένδειξη είναι ότι δεν θα είναι αυξημένη σε σχέση με τον Ιανουάριο».

Πέντε εταιρείες για πέντε κανάλια
Το διακαναλικό exit poll, που διενεργείται για πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς από αντίστοιχες εταιρείες δημοσκοπήσεων, αναμένεται να δώσει μια πρώτη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το οριστικό αποτέλεσμα του exit poll θα ακολουθήσει στις 20:00, αφού θα έχει προηγηθεί η επεξεργασία των τελευταίων απαντήσεων από τα ερωτηματολόγια και θα έχουν ενσωματωθεί και κάποια πρώτα στοιχεία από πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα από εκλογικά τμήματα.

Η ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τη Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ 21:00 με 21:30.

Για το διακαναλικό exit poll εργάζονται περίπου 300 αναλυτές και καταμετρητές από 5 εταιρείες δημοσκοπήσεων και έχουν στηθεί 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, 35 στην Αττική και 65 στην περιφέρεια. Συνολικά, αναμένεται να συμπληρωθούν περίπου 8.000 ερωτηματολόγια.

Αφού ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο του exit poll που ρίχνουν σε ειδική κάλπη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να απαντήσουν τι ψήφισαν σήμερα και κάποια άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα εάν η ψήφος τους σχετίζεται με παραμονή στο ευρώ ή αποδοκιμασία του μνημονίου.

«Θα έχουμε αρκετές ανακατατάξεις μεταξύ των κομμάτων, έχουμε μια εκλογική ρευστότητα, την οποία έχουμε διαπιστώσει και από τις προεκλογικές έρευνες, και μένει να δούμε ποια είναι η συνισταμένη αυτής της ρευστότητας» επισημαίνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, σημειώνοντας πως τα κλειδιά της εκλογικής αναμέτρησης είναι το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και με ποια διαφορά από το δεύτερο, καθώς και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

 www.ethnos.gr