Εξαιρούνται από την ΠΝΠ τα Νοσοκομεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τον Δημήτρη Μάρδα και συμφώνησαν ότι τα Νοσοκομεία δεν εμπίπτουν εκ της φύσεως της λειτουργίας…

image1

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τον Δημήτρη Μάρδα και συμφώνησαν ότι τα Νοσοκομεία δεν εμπίπτουν εκ της φύσεως της λειτουργίας τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Μετά από έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, φαίνεται ότι το τοπίο ξεδιαλύνει, καθώς όλα δείχνουν ότι εξαιρούνται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι διοικητές των Νοσοκομείων δεν άνοιξαν, εν τέλει, λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά μόνο έστειλαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν, δηλαδή τα ταμειακά τους διαθέσιμα για τις ανάγκες του δεκαπενθημέρου, καθώς δεν υπήρξε εντολή του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα. Στη συζήτηση ειπώθηκε - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - ότι τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα δεν εμπίπτουν εκ της φύσεως της λειτουργίας τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι δρομολογημένα για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών.

Παρά ταύτα, όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει αλαλούμ στα Νοσοκομεία. Οι προμηθευτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως το τελευταίο καιρό πληρώνονται έναντι, άρχισαν να ανησυχούν εντόνως για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αττικής, ο προμηθευτής τροφίμων άρχισε να… κάνει νερά το τελευταίο πενθήμερο. «Είναι αυτός που μας προμηθεύει με τις πρώτες ύλες, κρέας, λαχανικά, φρούτα, γάλα, γιαούρτια, ψωμί… Αν σταματήσει θα έχουμε πρόβλημα, τόσο με αυτόν όσο και με όσους έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα των Νοσοκομείων», δηλώνει εργαζόμενος του Νοσοκομείου.

Η ίδια ανασφάλεια υπάρχει και σε άλλα Νοσοκομεία, τα οποία ήδη λειτουργούν με προβλήματα. «Μέχρι και σήμερα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο τρώνε ως επί το πλείστον κοτόπουλο. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι σπάνιο… Ζήτημα υπάρχει και με την καθαριότητα και τη φύλαξη, δύο υπηρεσίες που έχουν δοθεί σε εργολάβους εδώ και αρκετά χρόνια. Αν δεν πληρωθεί ο εργολάβος καθαριότητας, δεν θα πληρώσει τους εργαζόμενους, οι καθαρίστριες θα κάνουν κινητοποίηση - όπως έγινε μέσα στην εβδομάδα στο Νοσοκομείο ¨Αττικόν¨ - και τα Νοσοκομεία θα βρωμίσουν», δηλώνει ο κ. Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, επιμελητής Α' στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ανησυχία επικρατεί και στον «Ευαγγελισμό». «Θα πληρωθούν οι εργάτες καθαριότητας τον προσεχή μήνα; Όλες οι εργολαβίες του Νοσοκομείου υπερβαίνουν τις 600.000 ευρω μηνιαίως. Έχουν ήδη δοθεί πολλές παραγγελίες για την προμήθεια υλικών», αναφέρει ο κ. Ηλίας Σιώρας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού». Όπως αναφέρει, έχουν ήδη σταματήσει οι προμήθειες ορισμένων υλικών, κυρίως αντιδραστηρίων, κάτω από το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, καθώς οι προμηθευτές δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

Πηγή:tovima.gr