Με ποίημα του Μεσολογγίτη Ρήγα Γκόλφη το μήνυμα του Τσίπρα για την Πρωτομαγιά!

Με έκπληξη είδαμε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Πρωτομαγιά, να συνοδεύεται από ένα ποίημα του, όχι ιδιαίτερα γνωστού στους πολλούς, Ρήγα Γκόλφη.

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τον συγκεκριμένο ποιητή.

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1886. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως συμβολαιογράφος.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ο Νουμάς» και «Πυρσός». Σε νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νομική επιστήμη και έγραψε μια σειρά μελετών («Το Αδίκημα του Φόνου», « Η Ελευθερία του Ατόμου ως παρ’ Ημίν Νομοθετείται», «Το Σύνταγμα και ο Θεσμός της Επικηρύξεως» κ.ά.).

Το 1909 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Τα Τραγούδια του Απρίλη».

 Άλλα έργα του: «Ύμνοι»(1921), «Στο Γύρισμα της Ρίμας»(1925), «Λυρικά Χρώματα»(1930), «Τετράμετρα»(1935), το θεατρικό έργο «Ο Γήταυρος»(1921) και το διήγημα «η Επιφάνεια και το Βάθος»(1951). Το 1953, εξέδωσε τις κριτικές του μελέτες «Φαντασία και Ποίηση».

Χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Αγαλιανός, Γνωστός Άγνωστος, Επιθεωρητής, Ο Κριτικός.

Φανατικός δημοτικιστής, βαθιά επηρεασμένος από τον Κ. Παλαμά και τον Γ. Δροσίνη, ο Ρήγας Γκόλφης ήταν βασικά ερωτικός ποιητής. Ωστόσο στο διάστημα 1905-1925, τα έργα του έχουν σαφή κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό. Επηρεάστηκε ιδεολογικά από τις θέσεις του Γεώργιου Σκληρού, όπως φαίνεται στα πρώτα έργα του. Μάλιστα αρκετά από τα ποιήματα της συλλογής «Ύμνοι», είναι διάχυτα από σοσιαλιστικά μηνύματα.

Ο Ρήγας Γκόλφης πέθανε στην Αθήνα το 1958.