Πλημμυροπαθείς Ζευγαρακίου: Ένα μήνα μετά και ακόμα περιμένουν… (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

«Μαύρες» γιορτές για τους πληγέντες του Δήμου Αγρινίου – Οδοιπορικό της «Σ» στην περιοχή

zeugaraki10

Ένας μήνας συμπληρώθηκε χθες, από την καταστροφική θεομηνία που σάρωσε το Ζευγαράκι προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολλά ακόμη χωριά, αλλά και στο οδικό δίκτυο. Η «Σ» βρέθηκε στο πολύπαθο χωριό, για να καταγράψει την εικόνα ένα μήνα μετά.

Το χωριό θυμίζει «φάντασμα», καθώς πολλά σπίτια είναι ακόμη κλειστά, ενώ σε άλλα τα προβλήματα παραμένουν και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ελάχιστες. Όσα καταστήματα είναι ανοιχτά έχουν πλέον ελάχιστους πελάτες, ενώ πολλά είναι κλειστά, καθώς οι κάτοικοι με προσωπική εργασία όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα και να επαναφέρουν την καθημερινότητά τους στα φυσιολογικά.

Στα σπίτια που βρίσκονται ψηλά στο βουνό και κυρίως στις γειτονιές που επλήγησαν περισσότερο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, όσο και αν έχουν εργαστεί τα μηχανήματα για να απομακρύνουν τις λάσπες και τις πέτρες, γεγονός που μαρτυρά το μέγεθος της καταστροφής.

Την ίδια στιγμή, οι πληγέντες παραμένουν με άδειες τσέπες, καθώς καμία ενίσχυση δεν τους έχει καταβληθεί, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις. Οι πλημμυροπαθείς μπορεί πλέον να είναι απαλλαγμένοι από τους τόνους λάσπης, ωστόσο θεωρούν πως δεν θα μπορέσουν ουδέποτε να επαναφέρουν τις περιουσίες τους, καθώς οι αυλές και τα χωράφια τους έχουν αλλοιωθεί και δεν θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν. Τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, το χωρίο είχε μετατραπεί σε «εργοτάξιο», καθώς μηχανήματα απομάκρυναν λάσπες, πέτρες και ξύλα από αυλές και δρόμους, αλλά η προσωπική εργασία υπερείχε και συνεχίζεται, καθώς αρκετοί ακόμα βρίσκονται με τα φτυάρια ανά χείρας!

Οι γιορτές για τους κατοίκους του Ζευγαρακίου σε τίποτα δεν θύμισαν το χαρούμενο κλίμα άλλων εποχών, ενώ πολλοί χαρακτήρισαν «μαύρα» τα Χριστούγεννα!

antwnis-balis
Ο Αντώνης Μπάλης

Ο Αντώνης Μπάλης ανέφερε: «η εικόνα του χωριού έχει αλλάξει, όμως στο σπίτι μας παραμένει ίδια καθώς δεν έχει καθαριστεί πλήρως. Κάναμε λίγο τα στραβά μάτια στις ζημιές για να περάσουμε όσο δυνατόν καλύτερα στις γιορτές. Θα επανέλθουμε σιγά – σιγά στην καθημερινότητά μας μόλις καθαριστεί πλήρως το σπίτι. Υπολογίζω σε περίπου ένα μήνα. Το αναγκαιότερο όμως είναι η οικονομική βοήθεια».

maria-pelekanou
Η Μαρία Πελεκάνου

Η Μαρία Πελεκάνου τόνισε: «η καθημερινότητά μας μετά τις καταστροφές είναι πολύ δύσκολη. Ας πω μόνο αυτό. Πάθαμε ζημιές και με αυτά που βλέπουμε, με την εικόνα που υπάρχει δεν νιώθουμε καλά. Πως είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η καθημερινότητά μας; Δεν έχουμε ούτε πλυντήριο. Ας πούμε δόξα το Θεό για τις γιορτές. Μεγάλο πρόβλημα είναι η μετακίνηση του άνδρα μου για να πάει στα ζώα. Οι αγροτικοί δρόμοι στο βουνό είναι διαλυμένοι και μέσα στο χωρίο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ».

lampros-pelekanos
Ο Λάμπρος Πελεκάνος

Ο Λάμπρος Πελεκάνος σχολίασε: «ένα μήνα μετά και προσπαθούμε να μαζέψουμε ότι μας έχει απομείνει. Πάθαμε μεγάλη ζημιά και επιχειρούμε να περισώσουμε ότι μας έχει απομείνει. Οι γιορτές ήταν δράμα, να μην το κουβεντιάζουμε, η ψυχολογία και μόνο που δημιουργείται, αρκεί ώστε να μην έχεις διάθεση στις γιορτές. Απόλυτα, δεν έχουμε επανέλθει στην καθημερινότητά μας, ωστόσο σιγά – σιγά προσπαθούμε. Οικονομική βοήθεια δεν είχαμε από πουθενά. Ως προς τα τρόφιμα και τα εμφιαλωμένα νερά πάντως είχαμε τον Δήμο Αγρινίου».

giorgos-kokoronis
Ο Γιώργος Κοκορώνης

Ο Γιώργος Κοκορώνης είπε: «στις γιορτές ήμασταν στεναχωρημένοι όλοι. Τα οικονομικά μας δεν ήταν καλά μας βρήκε και αυτό το φαινόμενο και «ήρθε κι έδεσε». Εγώ προσωπικά έχασα εργαλεία για την δουλειά μου, συνολικού κόστους 15.000 ευρώ, που τα είχα στο ισόγειο του σπιτιού μου, έχασα καταψύκτες, κρεβάτια κ.α. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε βουνά από χώματα, λάσπες και πέτρες. Το ένα αυτοκίνητό μου «ανέβηκε» στα σκαλοπάτια του σπιτιού. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Πως θα αποκαταστήσεις μάντρες, κάγκελα και έπιπλα. Ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο. Το ζήτημα είναι η πολιτεία να μας βοηθήσει να σταθούμε στα πόδια μας. Η καταστροφή είναι τεράστια».

eleni-moundouri
Η Ελένη Μουντούρη

Η Ελένη Μουντούρη σημείωσε: «η κατάσταση στο χωρίο είναι καλύτερη. Οι περισσότερες λάσπες μαζεύτηκαν από τους κεντρικούς δρόμους, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα ακόμη στους παράδρομους. Δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως το νερό σε πολλά σπίτια καθώς η ροή του δεν είναι σταθερή. Όσοι έπαθαν μεγάλη ζημιά δεν κατοικούν στα σπίτια τους. Τα χωράφια που έπαθαν μεγάλες ζημιές θα επανέλθουν μόνο με προσωπική εργασία. Υπάρχουν ακόμη χωράφια που έχουν μπάζα, ξύλα και πέτρες».

iraklis-malamos
Ο Ηρακλής Μαλάμος

Ο Ηρακλής Μαλάμος δήλωσε: «το χωριό σιγά – σιγά αρχίζει να συνέρχεται. Οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν από την πρώτη στιγμή σε συγγενείς και ξενοδοχεία και η κατάστασή τους δεν έχει βελτιωθεί ακόμη. Απ’ ότι άκουσα μάλιστα η γυναίκα που ανέσυραν από την λάσπη είναι ακόμη στο νοσοκομείο. Δεν παρουσιάστηκε κανείς να μας δει μετά τις πρώτες ημέρες. Αντιμετωπίζουμε ακόμη πολλά προβλήματα. Σήμερα (χθες) επικοινώνησα με την ΔΕΥΑ γιατί έχω θέμα με το νερό. Είναι ότι χειρότερο να μην έχεις νερό στο σπίτι σου. Πρέπει οι Αρχές να ενδιαφερθούν περισσότερο ώστε να μπούμε σε μια σειρά. Οι ζημιές δεν είναι μόνο στα σπίτια. Είναι και στα χωράφια, και γι αυτό δεν μαζέψαμε ούτε τις ελιές. Πρέπει να αποζημιωθεί ο κόσμος. Οι δρόμοι μέσα στα χωράφια είναι κλειστοί. Δεν έχουμε καμία οικονομική βοήθεια».

sotiris-miliwnis
Ο Σωτήρης Μηλιώνης

Ο Σωτήρης Μηλιώνης υποστήριξε: «είμαι από αυτούς που έφυγαν και πήγαν στις πόλεις για τις γιορτές. Τα προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν καθώς δεν παύουν να υπάρχουν. Βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει νερό. Η πίεση του νερού είναι αρκετά χαμηλή. Οι γυναίκες δεν μπορούν να βάλουν πλυντήριο. Έφεραν εμφιαλωμένα νερά και τροφή και πέρασε και μία επιτροπή που κατέγραψε ζημιές. Περιμένουμε να έρθει ο ΕΛΓΑ. Στο Κάτω Ζευγαράκι η ζημιά είναι τεράστια και πολύ δύσκολα θα επανέλθει στην αρχική του μορφή το χωριό. Στο Άνω Ζευγαράκι σημειώθηκαν πολλές κατολισθήσεις και ζημιές σε χωράφια από το φαινόμενο».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

zeugaraki9

zeugaraki8

zeugaraki7

zeugaraki6

zeugaraki5

zeugaraki4

zeugaraki3

zeugaraki2

zeugaraki1

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Αμφιλοχία: Κάηκε ολοσχερώς βανάκι στην Ιόνια Οδό! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)