Πλάνο αντίδρασης για την υγεία

Την αυτονόμηση των δυο νοσοκομείων ζητά ο  Δήμος Μεσολογγίου

6η ΥΠΕ: «Είχαν να γίνουν προσλήψεις έξι χρόνια»

Πρόταση για

Παναιτωλοακαρνάνικο συλλαλητήριο υγείας τέθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, του τελευταίου για το 2015. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, ήταν η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο Αγρινίου, με τα λειτουργικά προβλήματα και τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεσες λύσεις ζήτησε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στο νοσοκομείο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν καθημερινά είναι αδιανόητα και τριτοκοσμικά για την περιοχή. Δεν μπορεί να κινδυνεύει καθημερινά η ζωή χιλιάδων πολιτών. Είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι η καρδιολογική κλινική του ιδρύματος δεν εφημερεύει και έρχονται και Χριστούγεννα. Επενδύθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 53 εκ. ευρώ γι’ αυτό το νοσοκομείο. Για ένα κόσμημα το οποίο δεν λειτουργεί, όντας υποστελεχωμένο σε προσωπικό. Ζητάμε ως δημοτικό συμβούλιο και τοπική κοινωνία, λύση εδώ και τώρα. Φτάνει πια. Χορτάσαμε λόγια και υποσχέσεις».

Μίλτος Ζαμπάρας:

«Το εύκολο είναι να λέμε ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Η κατάσταση

είναι δύσκολη σε όλη την χώρα. Όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία. Να υπενθυμίσω σε όλους σας, ότι προ ετών είχαμε κλεισίματα, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, διαθεσιμότητες και πάγωμα προσλήψεων για έξι ολόκληρα χρόνια.

Εν προκειμένω για το νοσοκομείο Αγρινίου, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει πολλά λειτουργικά έξοδα. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 1,5 εκ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και το 2015 δεν υπήρξε η παραμικρή οικονομική τρύπα, αν και δεν είχαμε την καλύτερη συνεργασία με τον προηγούμενο διοικητή.

Αυτή την στιγμή ξεπαγώνουν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού από το 2009. Άμεσα λοιπόν προωθούνται προσλήψεις 5 μόνιμων γιατρών, ενώ προ ημερών τοποθετήθηκε και επικουρικός γιατρός στην καρδιολογική κλινική. Δεν λέμε ότι με τους επικουρικούς δίνεται οριστική λύση, ωστόσο αποτελούν μια μεγάλη ανάσα.

Παράλληλα εξασφαλίσαμε

πίστωση για άλλους 4 επικουρικούς γιατρούς. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω ως 6η ΥΠΕ είναι ότι έχουμε καταγράψει τα όποια προβλήματα υπάρχουν και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις» ανέφερε εκτός των άλλων ο Υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μίλτος Ζαμπάρας, ο οποίος είχε κληθεί στην συνεδρίαση του σώματος, όπως και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα».

Αυτονόμηση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου ζητά ο Δήμος Μεσολογγίου

Την αυτονόμηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου ζήτησε ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Δημήτρης Μπουσμπουρέλης αναφέροντας ότι «και οι δύο τοπικές κοινωνίες του νομού θα πρέπει να παλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν θα πρέπει οι τοποθετήσεις μας να βασίζονται σε τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι χειρότερη από αυτήν του Αγρινίου. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η ιατρική υπηρεσία εργάζεται με το μισό προσωπικό. Απ’ ότι προβλέπεται».

Στην συνεδρίαση

τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στον χώρο της υγείας στην περιοχή, έκρουσαν από την πλευρά τους εκπρόσωποι του ιατρικού συλλόγου Αγρινίου και της Ε.Α.Σ ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγρινίου Δημήτρης Τσιαντάς πρότεινε την διοργάνωση ενός μεγάλου Παναιτωλοακαρνάνικου συλλαλητηρίου για την υγεία αμέσως μετά τις γιορτές, πρόταση που μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ, είχε βρει σύμφωνους αρκετούς από τους παρευρισκόμενους στην συνεδρίαση.

aggelopoulos