Η Λαϊκή Συσπείρωση για το σύστημα υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, συζητήθηκε η κατάσταση του συστήματος υγείας στην Περιφέρειά μας. Η Λαϊκή…

laiki-syspeirwsi

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, συζητήθηκε η κατάσταση του συστήματος υγείας στην Περιφέρειά μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε πως τα προβλήματα στο σύστημα υγείας, και η ανεπαρκής κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας σε αυτόν τον τομέα, δεν είναι κάτι καινούριο. Επί της ουσίας, ποτέ δεν ήταν οι παροχές στο ύψος των απαιτήσεων Ήδη από την δεκαετία του ΄90, χωρίς κρίση και μνημόνια, ξεκίνησε μια πορεία μειώσεων, περικοπών, αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, ανταποδοτικής πληρωμής των ασθενών.

Σήμερα με την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Στο πλαίσιο διάσωσης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, προωθούνται μέτρα και στον τομέα της υγείας που υλοποιούν την στρατηγική της Ε.Ε. με στόχο την δημιουργία πιο φθηνών εργαζομένων στον κλάδο της υγείας, αλλά και τη μείωση του μη μισθολογικό κόστους όλων των επιχειρήσεων.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί ακριβό εμπόρευμα ενώ η κρατική παροχή περιορίζεται σε συνεχώς συρρικνούμενα πακέτα υπηρεσιών υγείας. Κυριαρχεί η λογική το ελάχιστο για όλους και όποιος θέλει κάτι παραπάνω ας πληρώσει.

Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο οδηγηθήκαμε σήμερα να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους, άμεσα και έμμεσα το 70% των συνολικών δαπανών για την υγεία, δηλαδή 9,8 δις ευρώ.

Καλέσαμε όλες τις περιφερειακές παρατάξεις να τοποθετηθούν στο κυβερνητικό σχέδιο για την πιλοτική εφαρμογή στον δήμο της Πάτρας του “δικτύου” Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως το βαφτίζουν.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα σκορποχώρι δομών, στο οποίο εντάσσονται μέσα, πέρα από τις υποτυπώδεις δημόσιες δομές, ιδιωτικά ιατρεία, ΜΚΟ με τους ασθενείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πλαφόν και τις πληρωμές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με το κυβερνητικό σχέδιο, μόνο κατ'επίφαση θα παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχεται. Και αυτό γιατί  τα ιατρεία, ούτε στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων προβλέπεται να είναι, ούτε εργαστηριακό διαγνωστικό εξοπλισμό προβλέπεται να έχει, ούτε λαμβάνει υπ'όψιν του την σύνθεση του πληθυσμού. Παράλληλα απουσιάζει κάθε σύνδεση με τους τόπους δουλειάς, με τα σχολεία, με την κατ'οίκον νοσηλεία των ηλικιωμένων, τα ΑμΕΑ.

 Με το κυβερνητικό σχέδιο, θα παρέχονται κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η ατομική ευθύνη και το κόστος για την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

            Αξίζει να σημειώσουμε οτι η Περιφερειακή αρχή, δεν αναφέρει ούτε μια κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά στην υγεία του λαού της Πάτρας, στο ενημερωτικό  δελτίο τύπου που εξέδωσε για την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Αναφερόμενοι στις δηλώσεις του Υποδιοικητή της 6ης Υ.ΠΕ., Δημήτρη Κωστακιώτη, περί αναστολής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας, σημειώσαμε πως η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνεται με κριτήριο, αυτό που ονομάζεται κόστος-αποδοτικότητα. Δηλαδή, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανάγκες του λαού αντιμετωπίζονται σαν κόστος. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί στην συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Περιφερειακής πλειοψηφίας για εφαρμογή του “Καλλικράτη” και μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την υγεία στην Περιφέρεια, τονίσαμε πως αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ξεζούμισμα των εισοδημάτων του λαού.

Επομένως οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα, αν δεν διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Να παλέψουν για την δημιουργίας ενός ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και δωρέαν συστήματος υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο. Με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό, με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις μονάδες υγείας - πρόνοιας όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής, ελέγχου και διάθεσης όλων των σύγχρονων σκευασμάτων.