Επί τάπητος οι προτάσεις των φορέων για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή, ευρεία σύσκεψη φορέων που έχει συγκαλέσει για τις 10.30 το πρωϊ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Αναζήτηση κατάλληλων χώρων…

prosfyges_ella1

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή, ευρεία σύσκεψη φορέων που έχει συγκαλέσει για τις 10.30 το πρωϊ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων».

Έχουν κληθεί άπαντες. Ως και εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Πάτρας και Αιγιάλειας - Καλαβρύτων, όχι μόνος με την ιδιότητά των φορέων της περιοχής, αλλά και των ιδιοκτητών εκτάσεων που θα μπορούσαν να μεταβληθούν εύκολα σε χώρους φιλοξενίας.

Ορισμένοι Δήμοι έχουν κάνει ήδη προεργασία στην καταγραφή, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ήλιδας στη γειτονική Ηλεία και θα ανακοινώσει - υποδείξει αύριο τους χώρους.

Άλλοι πάλι, έχουν εξ αρχής δηλώσει την αντίθεσή τους, όπως ο Δήμος Πατρέων, καθώς ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης έχει διαμηνύσει την αντίθεσή του με τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για "αποθήκες ψυχών".

Στην περίπτωση της Πάτρας, η ιδιομορφία που υπάρχει είναι ότι πρόκειται για λιμάνι που αποτελεί  προς την Ευρώπη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έκρυψε την ανησυχία του ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών, Πλοίαρχος Τρύφων Κοροντζής, κάνοντας μια αναλυτική τοποθέτηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την περίπτωση της παράνομης μετανάστευσης από το λιμάνι της Πάτρας.

Όπως ανέφερε, τα λιμάνια Πατρών και Ηγουμενίτσας είναι οι δύο πύλες της χώρας προς την Ευρώπη, κατά συνέπεια προσελκύουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Όσο τα βόρεια σύνορα της χώρας "εξυπηρετούσαν" οι ροές μετατοπίστηκαν προς εκείνη την περιοχή, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί μεταναστών και προσφύγων από το λιμάνι της Πάτρας να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Την περιγραφή έκανε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ουδείς όμως είναι σε θέση να προβλέψει τι θα επικρατήσει από τώρα και στο εξής.

Η αυριανή συνάντηση  έχει προγραμματιστεί να γίνει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32), μετά το επίσημο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  προς  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

www.tempo24.gr