Αχαϊα: Τουλάχιστον 5.000 εντολές για διακοπές ρεύματος, λόγω χρεών! Πιάνουν δουλειά τα συνεργεία

Μπροστά στον εφιάλτη της διακοπής του ρεύματος βρίσκονται ξανά οι οφειλέτες της ΔΕΗ.  Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε παγώσει η διαδικασία, τις τελευταίες ημέρες…

patra2

Μπροστά στον εφιάλτη της διακοπής του ρεύματος βρίσκονται ξανά οι οφειλέτες της ΔΕΗ.  Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε παγώσει η διαδικασία, τις τελευταίες ημέρες τα συνεργεία αρχίζουν να λαμβάνουν εντολές πού θα κόψουν το ρεύμα.

Ήδη για το νομό Αχαΐας, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, στο σύστημα της ΔΕΗ έχουν μπει περί τις 5.000 εντολές για διακοπές ρεύματος σε οφειλέτες και έπεται συνέχεια, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται ποια ύψη οφειλών αφορούν. Κι αυτό γιατί,  η νομοθεσία δεν προσδιορίζει ποσά, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει οφειλή, η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε διακοπή.

Οι εντολές μπαίνουν στο σύστημα από τα κεντρικά της ΔΕΗ, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης περιφερειακά κι εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα "φίλτρο" σχετικά με το ύψος των χρεών , "γιατί οι οφειλέτες είναι σαφώς περισσότεροι" σχολίασε στο tempo24.gr, ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ Θόδωρος Κανελλόπουλος, προτρέποντας τους οφειλέτες να προχωρήσουν σε διαδικασία ρύθμισης πριν να είναι αργά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οφειλέτης καταναλωτής για να υπαχθεί σε ρύθμιση , θα πρέπει να καταβάλει το 10% της συνολικής οφειλής και εξόφληση του ποσού έως και σε 30 δόσεις, αρκεί να μην εκκρεμούν υποθέσεις ρευματοκλοπής .

Η ρύθμιση γίνεται με δύο τρόπους:

- με φυσική παρουσία στη ΔΕΗ, οπότε και καταβάλλεται άμεσα το ποσό

-με τηλεφωνική κλήση στο 11770 και στη συνέχεια ο οφειλέτης - καταναλωτής εντός λίγων ημερών, λαμβάνει στο σπίτι ειδοποιητήριο για την καταβολή της προκαταβολής

Πάντως ο κ. Κανελλόπουλος συστήνει τους καταναλωτές να ελέγξουν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο. "Είναι αρκετοί που δεν έχουν το έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί να είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου και θα πρέπει να μεριμνήσουν" πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων με την ΕΤΕπ, ότι οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ.

Τόνισε δε ότι 2,1 εκατομμύρια παροχές ρεύματος είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους (από τους 7,4 εκατομμύρια), άρα περίπου ένας στους τρεις πελάτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ   κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι από εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ με εντολή της επιχείρησης θα ξεκινήσει διακοπές σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές και υψηλές καταναλώσεις.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗ

tempo24.gr