“Η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει την πολιτική που αφήνει την Περιφέρειά μας αθωράκιστη απέναντι στις πυρκαγιές”

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 15.6.2017, συζητήθηκε Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2017.…

fotia_1

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 15.6.2017, συζητήθηκε Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2017.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, όπως και αυτά της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας αφού σχετίζονται με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής του λαού μας, των οποίων η ελλιπής αντιμετώπιση διαχρονικά εκ μέρους των κυβερνήσεων αλλά και της περιφέρειας, έχει οδηγήσει συχνά σε σημαντικές καταστροφές.

Το σχέδιο που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή εναρμονισμένο με το «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εστιάζει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εκ των υστέρων, αφού δηλαδή αυτή εκδηλωθεί, και όχι στα μέτρα θωράκισης της περιφέρειάς μας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Το βασικό όμως ζήτημα είναι τι μέτρα παίρνονται προτού εκδηλωθούν οι πυρκαγιές. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο θέσαμε και μια σειρά ερωτήματα στην συνεδρίαση. Για παράδειγμα πόσο έχει προχωρήσει η κατασκευή και διάνοιξη δασικών και αγροτικών δρόμων; Πόσο έχει προχωρήσει η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών; Η ενημέρωση του λαού της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να γνωρίζει τι θα κάνει σε περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς;

Η πραγματικότητα είναι πως στην ουσία κανένα έργο για την αντιπυρική προστασία της Περιφέρειάς μας δεν έχει γίνει. Άλλωστε, και στον προγραμματισμό έργων που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συζητήθηκε στην ίδια συνεδρίαση απουσίαζαν παντελώς έργα που σχετίζονται με την αντιπυρική προστασία.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση, στον κρίσιμο τομέα της δασοπυρόσβεσης (δασικές υπηρεσίες, πυροσβεστικό σώμα) εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, επιδεινώνεται αφήνοντας τον λαό μας ακόμα περισσότερο απροστάτευτο στις δασικές πυρκαγιές. Για παράδειγμα και την φετινή χρονιά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την πυρασφάλεια είναι μειωμένες κατά 120 εκ.ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν πριν την κρίση και που ήταν ούτως ή άλλως πίσω από τις ανάγκες.

Ταυτόχρονα καταγράφεται πανελλαδικά μείωση των δαπανών στον εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος για προμήθεια ειδών συντήρησης, υπόδησης, ελαστικών - ανταλλακτικών, αλλά και τηλεπικοινωνιακών, παρότι παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις σε επίγεια μέσα και εξοπλισμό, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν προβλήματα λόγω παλαιότητας.

Στην αποψίλωση του προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αφού τα κενά σε οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 4000 πανελλαδικά, έρχεται να προστεθεί και το πρόσφατο ΠΔ 13 της 3.3.2017 με το οποίο επιδεινώνεται ο Κανονισμός Μεταθέσεων των πυροσβεστών, ανοίγοντας τον δρόμο για σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας των ιδιωτικοποιημένων υποδομών μεταφοράς π.χ. των αεροδρομίων της Fraport, της Ολυμπίας οδού, από το υπάρχον προσωπικό του Πυροσβεστικού σώματος.

Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει περαιτέρω τις εργασιακές συνθήκες των Πυροσβεστών αφού σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων η κυβέρνηση απεργάζεται σενάρια διπλασιασμού του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος ανεπαρκούς προσωπικού. Η επιλογή αυτή αποδυναμώνει και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στους 3 νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Να λοιπόν τι σημαίνει και στον τομέα της πυρασφάλειας, στήριξη της επιχειρηματικότητας. Κέρδη για τους λίγους και καμία προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Περιφερειακή Αρχή δεν διατυπώνει καμία διεκδίκηση, δεν εκφράζει καμία διαφωνία. Δεν μας προξενεί καμία έκπληξη αφού Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή μοιράζονται κοινές αγωνίες και στόχους.

Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα ενός δρόμου ανάπτυξης που δεν ιεραρχεί έργα και υπηρεσίες που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης, αλλά και να γίνουν βήματα για τη συνολικότερη προστασία των δασικών εκτάσεων. Καταλυτική θα είναι η πίεση του ίδιου του λαού για διεκδίκηση:

Άμεση εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη νέα αντιπυρική περίοδο για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους, που έχουν μετατεθεί στις περιφέρειες.
Άμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.
Άμεση επαναφορά του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διατέθηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια της "Fraport ΑΕ" προς όφελος του επιχειρηματικού ομίλου και όχι των δημοτών μας και των περιουσιών τους.
Άμεση επαναφορά του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διατέθηκε στις ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδούς προς όφελος επίσης επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού και των περιουσιών του.
Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, προς όφελος του λαού.
Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, και σε ορεινούς όγκους. Όσο η γη θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα, τα προβλήματα της πυρασφάλειας και πυρόσβεσης θα οξύνονται.
Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας).
Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

Ανήλικοι έκλεψαν ανήλικο στη Ναύπακτο!