ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδα«Πέρασε» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

«Πέρασε» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

«Πέρασε» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταθέτει την ομιλία του για την Παιδεία στα πρακτικά, ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία «μεγάλη μεταρρύθμιση» για την Ανώτατη Εκπαίδευση «που τον Σεπτέμβριο του 2020 θα συναντήσει τη μεταρρύθμιση για το λύκειο».

Επίσης, υπερασπίστηκε τις αλλαγές στην Γ’ λυκείου, που την καθιστούν προπαρασκευαστικό έτος πριν από το πανεπιστήμιο και στην οποία οι μαθητές θα διδάσκονται λιγότερα μαθήματα, αλλά με περισσότερες διδακτικές ώρες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μηχανικών σχολών με τον υπουργό να σημειώνει πως το σχέδιο νόμου λύνει επί της ουσίας των θέμα των 4ετών και 5ετών σπουδών μηχανικών.

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε με 147 «ναι» και 100 «όχι», επί της αρχής.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Υπέρ της κατάργησης του νομοσχεδίου τάχθηκε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως «δίνει τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση» σχολιάζοντας παράλληλα πως «απαξιώνει το Λύκειο, διαλύει την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κάνει διαβλητό το εξεταστικό σύστημα και δημιουργεί εξαρτημένους νέους, χωρίς εφόδια».

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Η Παιδεία είναι ένας τομέας που και στα πιο υποβαθμισμένα δημοκρατικά κράτη επιχειρείται μια συναίνεση», δήλωσε από το βήμα της Βουλής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει σπουδή να λύσει «όλα αυτά που επί 4 χρόνια δεν άγγιξε καν».

Επιπλέον ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στις τροπολογίες που «τρυπώνουν», όπως σημείωσε, μέσα στα νομοσχέδια λέγοντας ότι είναι εντελώς άσχετες και έτσι «εξευτελίζεται η βουλή».

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις τροπολογίες, ο Κώστας Γαβρόγλου, υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποδεχθεί βουλευτικές τροπολογίες, με τις οποίες δημιουργούνται νέα τμήματα πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι οι τροπολογίες έχουν γίνει δεκτές σε συνεννόηση με τις πρυτανείες.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, ο Βασίλης Λεβέντης ισχυρίστηκε ότι «όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι για πέταμα» και δήλωσε ότι και αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόταν διάλογο με όλα τα κόμματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει στην ίδια ρότα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει στόχο ένα φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό και θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα να είναι παραδομένο ολοκληρωτικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

«Μια λαϊκή οικογένεια είναι αναγκασμένη να πληρώνει φροντιστήρια για ξένη γλώσσα, άθλημα, μουσικό όργανο. Τα φροντιστήρια ξεκινάνε από το δημοτικό. Συνεχώς πληρώνει από την τσέπη της. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, βιβλία. Πληρώνει για τα ΙΕΚ, τα μεταπτυχιακά. Ντροπή, λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει», ανέφερε ο κ. Παφίλης και υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα εξετάσεων αυξάνεται η ύλη στη Β’ Λυκείου και φορτώνονται με περισσότερες εξετάσεις τα παιδιά στα σχολεία.

Αντίδραση Γαβρόγλου

Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο παρά μόνο να καταθέσει στα πρακτικά την ομιλία του δεν έμεινε αναπάντητη από τον υπουργό Παιδείας.

«Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία στα πρακτικά. Θα σας παρακαλέσω να μου τη φέρετε να τη διαβάσω. Επειδή σας παρακολούθησα όμως κύριε Μητσοτάκη, και επειδή άκουσα να μιλάτε για αξιοπρέπεια και ήθος και δημόσιο λόγο, κύριε πρόεδρε αν διαβάζω σωστά, από την Κύπρο είπατε το εξής: “Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τέσσερα χρόνια, μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα τα οποία δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες”. Ή έχετε πλήρη άγνοια ή το κάνετε συνειδητά. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανέκδοτο της ημέρας είναι η έννοια αξιοπρέπεια και ήθος στο δημόσιο λόγο μετά από αυτά», σχολίασε ο Κώστας Γαβρόγλου.

efsyn.gr

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Μνημείο παλαιοκομματικής νοοτροπίας το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr