Διαδικασίες για νέους διευθυντές σχολείων

Στην Αιτωλ/νία υπάρχουν περίπου 83 θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Διαδικασίες για νέους διευθυντές σχολείων Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τους νέους διευθυντές…

Στην Αιτωλ/νία υπάρχουν περίπου 83 θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Διαδικασίες για νέους διευθυντές σχολείων

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τους νέους διευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας. Τι ισχύει για πρώτη φορά φέτος και σε ποιες διαδικασίες θα υπάρξουν καθυστερήσεις και γιατί

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για να προκύψουν οι νέοι διευθυντές των σχολικών μονάδων στο νομό, καθώς επίσης και η εκλογή του Διευθυντή Εκπαίδευσης  της Αιτωλ/νίας. Φέτος, για πρώτη φορά, στην τοποθέτηση διευθυντή, των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, κατά 1/3 θα συμμετάσχει και ο Σύλλογος Διδασκόντων. Ο κάθε ενδιαφερόμενος υποψήφιος διευθυντής θα κριθεί κατά τα 2/3 σύμφωνα με τα προσόντα του και κατά 1/2 , δηλαδή κατά 20 ψήφους από τον σύλλογο διδασκόντων, κάτι που για κάποιους εκπαιδευτικούς είναι αντικειμενικότερο, απ ότι γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αντικαθιστά την συνέντευξη η οποία πολλές φορές δεν ήταν καθόλου αντικειμενική. Βέβαια, όσο θετικό μέτρο και αν είναι εξαρτάται από την χρήση και τον χειρισμό που θα κάνει ο εκάστοτε σύλλογος.

Παράλληλα, στις ρυθμίσεις για την θέση του διευθυντή σχολείου, ο κάθε υποψήφιος, από φέτος θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση να την προϋπηρεσία επί δέκα συναπτά έτη, εκ των οποίων τα οκτώ να διδάσκει. Οι διαδικασίες για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι σε ισχύει από χθες και θα διαρκέσουν έως και τις 3 Ιουνίου. Στην Αιτωλ/νία υπάρχουν περίπου 83 θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σε δεύτερη φάση, οι νέοι διευθυντές των σχολείων θα ψηφίσουν για την εκλογή του Διευθυντή Εκπαίδευσης του νομού Αιτωλ/νίας. Όπως στην προηγούμενη διαδικασία, για την θέση των διευθυντών των σχολείων, έτσι και στην εκλογή του διευθυντή εκπαίδευσης, εκτός από τα προσόντα των υποψηφίων τα μόριά του για την θέση αυτή κατά 1/3 θα προκύψουν από την ψηφοφορία των νέων διευθυντών, αλλά και των νέων υποδιευθυντών των σχολείων του νομού.

Επίσης, φέτος θα καθυστερήσουν και οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις των καθηγητών, γιατί κατά πρώτον εκκρεμεί το τι θα γίνει με τις μετατάξεις και κατά δεύτερον η αλλαγή στα μαθήματα των ΕΠΑΛ. Ως προς τις μετατάξεις θα συμβεί αυτό, διότι πριν δύο χρόνια πολλοί εκπαιδευτικοί από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση πήγαν στην πρωτοβάθμια, για να καλύψουν κενά, αλλά και να μην βρεθούν πολλαπλάσιοι και τεθούν σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ όσων πήγαν στην πρωτοβάθμια μετακινήθηκαν και άτομα τα οποία για την μετακίνησή τους δήλωσαν ψευδή στοιχεία. Ως προς αυτό, η ΟΛΜΕ, αλλά και ο εκλεγμένος Αιτωλ/νάνας στο ΠΥΣΔΕ κ Γιώργος Καραμητσόπουλος δηλώνει: «Η ΟΛΜΕ, αλλά και η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ», λένε να μετακινηθούν εκ νέου, μόνοι αυτοί που θα εντοπιστούν από κάθε διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ότι προ δύο ετών είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία και όχι όλοι όσοι πήγαν τότε στην πρωτοβάθμια, όπως λέει το Υπουργείο Παιδείας. Αν γίνει αυτό που θέλει το υπουργείο θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα υπάρξει και θέμα στην διδασκαλία, αφού αλλού πιθανότατα να υπάρξουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί και άλλου, κυρίως στην πρωτοβάθμια, θα υπάρχουν κενά».

Κων/νος Χονδρός