Παύλος Σατολιάς: «Δεν υπάρχει Εθνική Αγροτική Πολιτική» (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Η παρέμβαση του προέδρου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλου Σατολιά, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα ακόμη forum για την…

satolias

Η παρέμβαση του προέδρου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλου Σατολιά, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα ακόμη forum για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, παρουσίασε σήμερα, στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας, δέσμη προτάσεων ικανών να συμβάλλουν στην άρση των αδιεξόδων, στα οποία έχει σήμερα εγκλωβιστεί ο Έλληνας παραγωγός.

Ο πρόεδρος του φορέα κ. Παύλος Σατολιάς ήταν εκ των εισηγητών του συνεδρίου στη θεματική ενότητα «Πρωτογενής τομέας: Προβλήματα-Προοπτικές-Νέες Πολιτικές στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία».

paseges2Όπως εξήγησε ο κ. Σατολιάς, τα ποσοστά αυτάρκειας της χώρας σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν απελπίστηκα χαμηλά: «Στο βόειο κρέας η αυτάρκεια της χώρας είναι μόλις 17,5%. Στο χοιρινό 27%, στο αγελαδινό γάλα φτάνουμε στο 45%. Στο κοτόπουλο η αυτάρκεια είναι 25-30%. Στον αγροκτηνοτροφικό τομέα το ισοζύγιο της χώρας μαρτυρά τη μεγάλη αλήθεια: Οι εισαγωγές μας είναι της τάξης των 6,5 δις ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ξεπερνούν κατά τι τα 4 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε κρέας και γάλα. Δεν είναι τυχαίο που το 85% του ΑΕΠ μας να είναι κατανάλωση και μόνο το 15% παραγωγή. Δυστυχώς, αντί να δούμε πως θα αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση, εφαρμόζουμε πολιτικές, όπως αυτές της υπέρμετρης φορολογίας, με αποτέλεσμα ο κατήφορος να συνεχίζεται χωρίς σταματημό».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αναλυτικά παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Σατολιάς, δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου, η μείωση της παραγωγής είναι πλέον ανησυχητική: «Αρκεί να αναφέρω ότι στα Μητρώα ήταν εγγεγραμμένοι πριν την κρίση 140.000 παραγωγοί και σήμερα φτάσαμε στις 80.000. Η διαφορά είναι τεράστια, η μείωση δραματική».

paseges1Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σατολιάς υποστήριξε ότι θα ήταν χρήσιμο αντί να ψάχνουμε για άλλες, ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές όπως αποδεικνύεται, λύσεις και αντί να ψάχνουμε απίθανους τρόπους για να βάζουμε νέους φόρους, κρυφούς κι φανερούς, να απαντήσουμε καθαρά στο ερώτημα: Θέλουμε ή όχι ισχυρή Ελληνική Γεωργία-Κτηνοτροφία;

Μιλώντας ειδικότερα για την κτηνοτροφία, είπε ότι επικρατούσα κατάσταση σήμερα είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική, αφού ο κτηνοτροφικός κόσμος, έχοντας προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές και ξεπεράσει τα όριά του, αδυνατεί πλέον να συντηρήσει τις εκμεταλλεύσεις του:

«Τα μηνύματα που εξακολουθούν να καταφθάνουν στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Τόσο, που, αν άμεσα δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η ελληνική κτηνοτροφία, αυτή που ανέκαθεν κρατούσε ζωντανή την ύπαιθρο και αποτελούσε βασικό πυλώνα της εθνικής και όχι μόνο της περιφερειακής οικονομίας, θα καταρρεύσει. Και μαζί με αυτή, το προϊόν «σημαία» για τη χώρα μας, η φέτα, με ολόκληρο τον οικονομικό και εργασιακό κύκλο γύρω από αυτή. Ήδη, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει».

paseges3Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ επανέλαβε την πρόταση του φορέα για το σχεδιασμό και υλοποίηση, ενός προγράμματος διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα κοινωνικά παντοπωλεία και τις δομές συσσιτίων ανά τη επικράτεια, όπως και δια των αντίστοιχων δομών που διατηρούν σύλλογοι και φορείς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ένταξη της φέτας στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Ζήτησε επίσης ενίσχυση των κτηνοτρόφων με τα de minimis.

«Αυτά, σε συνδυασμό με τις παράλληλες ενέργειες που ήδη έχουν υποδειχθεί και τις οποίες η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία (ουσιαστικοί, αυστηροί έλεγχοι-περιορισμός των εισαγωγών γάλακτος, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται (για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων «ελληνικής ταυτότητας», παρέμβαση στις βιομηχανίες που μονομερώς παραβιάζουν τις συμφωνίες, «φρένο» στις εναρμονισμένες πρακτικές και στις αθέμιτες παρεμβάσεις διαδικασίας παραγωγής φέτας κ.τ.λ.) και σε συνάρτηση με τη θετική συμβολή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Διεπαγγελματική, θα έδινε τον απαιτούμενο χρόνο στην ελληνική κτηνοτροφία, μέχρι να ισορροπήσει ξανά ο κλάδος», τόνισε ο κ. Σατολιάς.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η εικόνα σε πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, θυμίζει εκείνη που συναντούσε κανείς τριάντα χρόνια πριν. Και ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο να εκσυγχρονίσει κανείς την εκμετάλλευσή του και να προχωρήσει μόνος του σε υποδομές, αυτό που χρειάζεται είναι συνέργειες και εθνικός προγραμματισμός, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής:

paseges6«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει στο 2018 και μετά από τόσα ευρωπαϊκά προγράμματα, να συζητάμε ακόμα για τα προβλήματα πρόσβασης που έχουν οι κτηνοτρόφοι, να υπάρχουν ακόμη μονάδες χωρίς ηλεκτρισμό ή να ταλαιπωρούνται επί χρόνια οι άνθρωποι αυτοί για να βγάλουν την άδεια της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης. Είναι ντροπή το ότι ερχόμαστε σήμερα εδώ και είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε για όλα αυτά. Και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν φταίει το κράτος, το υπουργείο, η μια ή άλλη υπηρεσία, που έχει ή δεν έχει προσωπικό ?και όλες αυτές οι δικαιολογίες. Εκείνο που ξέρω είναι ότι και εδώ, στη δική σας περιοχή, στην Αιτωλοακαρνανία, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, άρα δεν μπορούν να μπουν σε προγράμματα του ΠΑΑ, κινδυνεύουν με πρόστιμα, χάνουν επιδοτήσεις, δεν μπορούν να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους. Για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε μετά, όταν δεν έχουμε λύσει ως κράτος ούτε τα στοιχειώδη;».

Με αυτές τις σκέψεις, ο κ. Σατολιάς είπε ότι δεν υπάρχει Εθνική Αγροτική Πολιτική, ότι δεν έχουμε ως χώρα, στο πλαίσιο της ΚΑΠ φυσικά, μια συγκεκριμένη στόχευση για το που θέλουμε να πάμε την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

paseges5Όπως δεν υπάρχει εκπαίδευση στον αγροτικό χώρο, δεν επενδύουμε στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες.
Κατά συνέπεια, αν θελήσουμε να συζητήσουμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου, η συζήτηση αυτή θα αρχίσει και θα τελειώσει στα τετριμμένα περί των εξαιρετικών ποιοτικών προϊόντων που παράγουμε, στη μεγάλη παράδοση που έχουμε στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στις φυσικές δυνατότητες που μας παρέχει ο ευλογημένος τόπος που λέγεται Ελλάδα!

Πολύ περισσότερο η συζήτηση θα σταματήσει εκεί όταν δεν υπάρχει και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τον αγροτικό τομέα:

«Αντιθέτως, αυτό που υπάρχει είναι η εξοντωτική φορολογία, η οποία και έρχεται ως τροχοπέδη, να ακυρώσει όποια πιθανή προσπάθεια ανάπτυξης στο χώρο. Μάλιστα, οι συνεταιρισμοί είμαστε εκείνοι που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχει πληγεί απ? τη φορολογία, αφού εμείς δεν μπορούμε να μην τιμολογήσουμε μέχρι και το μισό κιλό γάλα, μέχρι και τον ένα κόκκο καλαμποκιού, όταν η μαύρη αγορά έξω οργιάζει, χωρίς κανείς να ασχολείται σοβαρά. Φορολογία απ? τη μια και μια πρωτοφανή προσπάθεια ελέγχου και ποδηγέτησης του συνεταιριστικού κινήματος, που δεν αφήνεται ελεύθερο να κάνει τη δουλειά του.
Βέβαια, υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας πλευρά. Και δεν μιλάω για το τι μπορεί να έχει γίνει στο παρελθόν. Αυτά είναι γνωστά και εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική και την εξυγίανσή μας. Για το σήμερα μιλάω. Για το γεγονός ότι δεν μπορούμε πάντα να συνεργασθούμε, να συνεννοηθούμε, να παλέψουμε μαζί κοινούς στόχους.
Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ κάνουμε τη διαρκή μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση και καλούμε τους παραγωγούς να συσπειρωθούν γύρω από τους συνεταιρισμούς τους και να αποκτήσουν άλλη ισχύ, καλούμε τους συνεταιρισμούς ενεργά να ενισχύσουν την νέα προσπάθεια που ξεκινήσαμε μέσω του φορέα μας, ώστε να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η φωνή μας, να αποκτήσουμε άλλη διαπραγματευτική ισχύ».

neapaseges.gr

paseges4

Φυσικό αέριο σε 18 πόλεις – ανάμεσά τους το Καρπενήσι