Παραδόθηκε το πόρισμα του ΤΕΕ για το «Ξενία» Ναυπάκτου – Παράπονα για την έλλειψη σημαντικών πληροφοριών που δεν δόθηκαν στο ΤΕΕ

Έτοιμο είναι το πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για το «Ξενία» της Ναυπάκτου. Οι προτάσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας χωρίζονται σε δύο σκέλη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πόρισμα ως προς τις προτάσεις: «το ακίνητο του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου «Ευδοκία» με τον καθορισμό όρων προστασίας και ανάδειξης πολιτιστικού περιβάλλοντος αποκτά νέα δυναμική που το ενισχύει ακόμη περισσότερο ως αναφορά της πόλης. Μπορεί να αποκτήσει μια σύνθετη τουριστική – πολιτιστική ταυτότητα με συνύπαρξη μνημείων, λειτουργιών, σύγχρονων παροχών και κατάλληλων υποδομών. Στους χώρους του θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μόνιμες αρχαιολογικές εκθέσεις και να γίνουν ξανά ορατές στο κοινό μετά από χιλιάδες χρόνια και επισκέψιμες in situ αρχαιότητες με την αποκάλυψη άγνωστων επιχωμένων ή γνωστών καταχωμένων μνημείων. Η σύγχρονη φιλοσοφία των μουσειακών και πολιτιστικών χώρων μας δίνει παραδείγματα (όπως το Μουσείο Ακρόπολης) όπου εκθέσεις, εκθέματα και εκθεσιακοί χώροι γίνονται τουριστικές αναφορές στο σύνολό τους. Τα ειδικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ακινήτου, της περιοχής αλλά και της πόλης, το εντάσσουν ακριβώς σε αυτή τη φιλοσοφία».

Στο δεύτερο σκέλος για την αξιοποίηση του «Ξενία» το πόρισμα του ΤΕΕ αναφέρει: «Συγκρότημα Τουριστικών Υποδομών ευρύτερου σχεδιασμού – Δεδομένο είναι ότι η αναπτυξιακή προοπτική της πόλης στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και στην ανάδειξη – αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Ωστόσο η έλλειψη οργάνωσης και διασύνδεσης αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με ταυτόχρονη ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών απαιτεί ένα καλύτερα στοχευμένο (ως προς το σκοπό) και ευρύτερο (ως προς το χώρο) σχεδιασμό. Σε επέκταση της προηγούμενης πρότασης, δύναται από την κείμενη νομοθεσία να εκπονηθεί ευρύτερη μελέτη για το σύνολο των σημείων αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης. Κάλλιστα θα μπορούσαν να μελετηθούν το σύνολο των πολιτιστικών αποθεμάτων της πόλης με αναφορές : το ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου «Ευδοκία», τον Αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Ναυπάκτου, τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ναυπάκτου (Σκα – Λαγκαδούλα) με τον νέο Τουριστικό Λιμένα και το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο του όρμου Ναυπάκτου (όρια Μόρνος – Βαρειά) από το Δημόσιο Κτήμα ΑΒΚ 280 έως το Δημοτικό Χώρο, πρώην ΑΒΚ 286α»

mpletsas
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας τόνισε: «Μετά από αίτημα του αυτοδιοικητικού της Ναυπάκτου Θανάση Παπαθανάση το ΤΕΕ συγκρότησε ομάδα εργασίας επιτελώντας το ρόλο του ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας προκειμένου να εξασφαλίσει την βέλτιστη αξιοποίηση του «Ξενία» Ναυπάκτου. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή της πόλης αποφάσισε να αξιοποιήσει το εμβληματικό ακίνητο για την πόλη, το οποίο είχε πέσει σε παρακμή και εμφάνισε ακόμη και στοιχεία παραβατικότητας. Πρέπει να τονίσουμε ότι παρά την συμφωνία που υπήρξε μεταξύ του Δημάρχου της Ναυπάκτου και του Προέδρου του ΤΕΕ για να προσεχθούν στην ομάδα εργασίας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το κτίριο, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Συνεπώς, το ΤΕΕ με τα στοιχεία που διέθετε κατέληξε στο τελικό πόρισμα. Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε ότι ένα τόσο σημαντικό κτίριο για τη Ναύπακτο αντιμετωπίστηκε μελετητικά από την Τεχνική Υπηρεσία της πόλης χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπως ορίζει ο νόμος και όπως είναι πάγια θέση του ΤΕΕ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει καθορισμός χρήσεων γης με διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών. Τέλος, το ΤΕΕ προτείνει την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιοτήτων που είναι στον προαύλιο χώρο του κτιρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και τη συμμετοχή του κτιρίου για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά σημεία της, όπως το κάστρο και το λιμάνι».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Φυτείες: Συνελήφθη 48χρονος με περισσότερα από 16 κιλά λαθραίο καπνό