Παρά την κακοκαιρία δεν σταματά η εισροή μεταναστών στα νησιά!!

Ούτε οι σφοδρές καταιγίδες που σαρώνουν τη χώρα δεν είναι σε θέση να «φρενάρουν» την εισροή μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους 5.524 μετανάστες που έφτασαν μέσα σε μόλις ένα 24ωρο στη Λέσβο.

Σύμφωνα με στοιχεία, από τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι τις 6πμ το πρωί της Παρασκευής οι 5.224 μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο καταγραφής της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ παρά τις κακές καιρικές συνθήκες υπολογίζεται πως το ίδιο χρονικό διάστημα πέρασαν στο νησί περισσότερα από 6.000 άτομα.

Εξάλλου, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες αναχώρησαν για τον Πειραιά και την Καβάλα 4.473 μετανάστες και πρόσφυγες. Πάνω από 5.000 υπολογιζόταν να φύγουν από τη Λέσβο και την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι η καταγραφή ιδιαίτερα στο κέντρο καταγραφής της Μόριας γίνεται υπό τραγικές πραγματικά συνθήκες. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν στην ύπαιθρο υπό καταρρακτώδη βροχή με ελάχιστους εθελοντές να επιχειρούν στήνοντας πρόχειρες κατασκευές ή μοιράζαντας κουβέρτες και πλαστικά αδιάβροχα μιας χρήσης. Προκειμένου να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές σε ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο καταγραφής καίγοντας πλαστικά σκουπίδια αλλά και κλαδιά από τις ελιές.

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με τους Σύρους πρόσφυγες να διαμένουν στην πλειονότητά τους σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο όπου παρόλη την κακοκαιρία χθες καταγράφηκαν 750 περίπου αφίξεις. Συνολικά στο νησί υπολογίζεται ότι σε στεγασμένους και δημόσιους υπαίθριους χώρους ζουν περίπου 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα σε Χίο και Μυτιλήνη.

NiNeNet.gr