Μαρία Παπαγεωργίου: «Πολιτισμός με κέντρο τον άνθρωπο» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Για την οραματική διάσταση που προσπαθεί να δώσει στον τομέα του Πολιτισμού η παρούσα δημοτική αρχή, μίλησε χθες η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου στην εκπομπή «Προσώπων… Έργα» στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» με τον Σωκράτη Τσόμπο.

Στην ίδια συνέντευξη η κ. Παπαγεωργίου απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κατάσταση του κτιρίου της Παλαιάς Δημοτικής Λαχαναγοράς και για την διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Ή ΟΡΑΜΑ

Δεν είναι μια απλή διαχείριση, παρ’ ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Η οικονομική κρίση είναι τεράστια και αγγίζει πολύ και τους Δήμους. Δουλεύουμε πραγματικά χωρίς πόρους. Στον πολιτισμό υπάρχει σχεδιασμός και κινούμαστε σε πολλούς τομείς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αν ήταν μόνο χρήμα, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δουλεύουμε σκληρά, με κατάθεση ψυχής, και δεν μιλώ μόνο για μένα, μιλώ για όλη την υπηρεσία τη δική μου, για να έχουμε αποτέλεσμα. Παράλληλα στρεφόμαστε σε συνέργειες και συνεργασίες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Θέλαμε να απολαμβάνουν οι δημότες της Περιφέρειας ότι και στον δήμο Αγρινίου. Φροντίζουμε να γίνονται και εκεί εκδηλώσεις, να μεταφέρουμε εκδηλώσεις από την πόλη στην περιφέρεια. Είναι στόχος μας να δίνουμε σαν δημοτική αρχή σημασία στον άνθρωπο και προτεραιότητα στον Αγρινιώτη. Δίνουμε βήμα σε Αγρινιώτες καλλιτέχνες, δημιουργούς και συγγραφείς. Και βλέπουμε ότι υπάρχει και αποτέλεσμα. Μέσα από διάφορες συμμετοχές Αγρινιωτών, έγιναν κάποιοι γνωστοί και τους δόθηκε και βήμα έξω από την πόλη.

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ

 Η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε την λαχαναγορά θα την χαρακτηρίσω συγκεχυμένη. Μιλώ για προβλήματα που υπήρχαν και πρέπει να λύσουμε. Γιατί ο στόχος μας είναι αυτός. Να λύνουμε προβλήματα και να προχωράμε.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ «ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ»

Το «νεκρόπολη» είναι βαρύγδουπα λόγια αλλά μόνο λόγια. Το φολκλορικό φεστιβάλ των παραδοσιακών χορών τα μόνα αρνητικά σχόλια τα έλαβε από την αντιπολίτευση, τα οποία δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα. Διότι, η πραγματικότητα μας έδειξε ότι ο κόσμος υποδέχτηκε με πολύ χαρά το φεστιβάλ αυτό. Η συμμετοχή ήταν τεράστια. Πολύ μεγάλη ήταν και η ικανοποίηση του κόσμου. Θέλαμε αυτό το φεστιβάλ να είναι η μεγάλη γιορτή για την πόλη μας. Και το χάρηκαν τόσο στην πόλη του Αγρινίου όσο και σε όλες τις κοινότητες που η ικανοποίηση ήταν τεράστια. Αυτή η επιτυχία του μας υποχρεώνει να το συνεχίσουμε. Όσον αφορά το κόστος δεν ήταν τόσο υψηλό. Ο προϋπολογισμός μιλούσε για 30.000. κατορθώσαμε και το πραγματοποιήσαμε με 21.000. κόστος το οποίο είναι ελάχιστο σε σχέση με το πόσο κόστιζε παλιότερα το φεστιβάλ. Ήταν μια θαυμάσια γιορτή, δεν ήταν καθόλου ξαναζεσταμένο φαγητό. Ποτέ η παράδοση δεν είναι κιτς. Και όταν λέμε φολκλόρ είναι αυτό που ξέρει ο λαός. Είναι να δίνει σημασία στα ήθη, στα έθιμά του και στην παράδοσή του. Αυτά διαμορφώνουν την ταυτότητα του κάθε λαού.

Σ.Τ.

Σε νεκρούς του «Norman Atlantic» ανήκουν τα κρανία που βρέθηκαν στο Μεσολόγγι;