Πάνος Σόμπολος: «Θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την πορεία της εγκληματικότητας» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Για το τελευταίο του βιβλίο: «Οι Αστέρες του εγκληματικού πανθέου, όπως τους έζησα» και τις εξελίξεις στο Mega Channel, μίλησε στην εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΩΝ… ΕΡΓΑ» του Σωκράτη Τσόμπου στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Αιτωλοακαρνάνας Δημοσιογράφος, που πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως «Πρύτανη» του Αστυνομικού ρεπορτάζ, Πάνος Σόμπολος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυο μεγάλες αστυνομικές υποθέσεις που συγκλονίζουν αυτές τις μέρες τη χώρα, τη δολοφονία Στεφανάκου και τον θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη, από την Κατοχή Μεσολογγίου.

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

Όπως, είπε ο κ. Σόμπολος μιλώντας για το βιβλίο του: «Υπηρέτησα το αστυνομικό ρεπορτάζ για σαράντα χρόνια και στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία μου έλαχε να ζω μια ζωή με τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους, με τους αστυνομικούς, με τους πυροσβέστες, αλλά και με τους κάθε λογής εγκληματίες.

Ασκώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα, είχα πάντα ως προτεραιότητα να ενημερώνω σωστά κι αντικειμενικά τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μου. Δεν μου άρεσε ποτέ να καταδικάζω ή να αθωώνω τους εγκληματίες και τους κάθε λογής παρανόμους – αυτό δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου. Είναι δουλειά των εισαγγελέων και των δικαστών. Δεν μπέρδεψα ποτέ τον ρόλο μου με τον ρόλο των άλλων – οι ρόλοι είναι διακριτοί.

Σχεδόν όλους όσοι περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο τούς έχω γνωρίσει και προσωπικά. Και όλους ανεξαιρέτως τους γνώρισα κάνοντας ρεπορτάζ για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν – και μπορώ να σας πω ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι με συναισθήματα, με ελαττώματα αλλά και προτερήματα, τα οποία πολλοί από αυτούς τα χρησιμοποιούν για λάθος στόχους, για λάθος σκοπούς.

Έγραψα επίσης αυτό το βιβλίο επειδή θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την πορεία της εγκληματικότητας στην Ελλάδα αυτή την τεσσαρακονταετία. Να καταθέσω τα πραγματικά περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και να σκιαγραφήσω πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς ίχνος υπερβολής και ανακρίβειας, περνώντας ταυτόχρονα κάποια μηνύματα θετικά για τον συνάνθρωπό μας και, γενικότερα, για την ελληνική κοινωνία – χωρίς φυσικά να κάνω τον δάσκαλο, τον εισαγγελέα ή τον ιεροκήρυκα.

Ληστές που ξοδεύουν τα χρήματά τους στα μπουζούκια και ράβουν τα χείλη τους με βελόνα και κλωστή, κατά συρροή δολοφόνοι που σκοτώνουν για ευχαρίστηση, ευγενικοί διαρρήκτες και ιδεολόγοι της παρανομίας, ανθρωποκυνηγητά, κινηματογραφικές αποδράσεις με ελικόπτερα, επεισοδιακές συλλήψεις αλλά και μοιραία λάθη των αστυνομικών – διαβόητοι παράνομοι που η αστυνομία και η δικαιοσύνη τούς κατέταξαν στο εγκληματικό πάνθεο’’.

Εξελίξεις στο Mega Channel

Οι τελευταίες εξελίξεις για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών δεν ήταν καθόλου καλές για το MEGA. Οι ιδιοκτήτες του δεν υπέβαλαν σχετική αίτηση. Ελπίδες όμως υπάρχουν ακόμα επειδή για τις επτά άδειες εμφανίστηκαν έξι ενδιαφερόμενοι.

Αν τελικά το MEGA δεν διεκδικήσει την έβδομη άδεια, πάνω από 400 συνάδελφοί μας μένουν στο δρόμο.

Εμείς που δουλέψαμε χρόνια στο MEGA, αισθανόμαστε θλίψη και συμπαριστάμεθα στον αγώνα που δίνουν καθημερινά – εδώ και περίπου δύο χρόνια – οι συνάδελφοι, να κρατηθεί ζωντανό το κανάλι.

Αν τελικά οδηγηθεί στο κλείσιμο, υπάρχουν σκέψεις και λύσεις για τους εργαζόμενους. Μια από αυτές, την είπα σε μία έκτακτη ζωντανή εκπομπή του Καναλιού. Είπα συγκεκριμένα: Οι έξι που φαίνεται ως τώρα ότι παίρνουν άδεια, είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολύ λιγότερους. Τα κενά να συμπληρωθούν με εργαζόμενους στο MEGA, οι οποίοι και γνώση έχουν και εμπειρία και καταξίωση στο τηλεοπτικό κοινό.

Πάντως όλοι γνωρίζουμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία γι αυτό οι εργαζόμενοι στο κανάλι θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Κώστας Φιλίππογλου: «Δεσποινίς ΤΖΟΥΛΙΑ» έργο διαμάχης των δυο φύλων και σύγκρουσης κοινωνικών τάξεων» (ΗΧΗΤΙΚΟ)