Παναιτωλικός, ένας Κύριος 92… Μαρτίων!

H ταυτότητα γράφει πλέον… ετών 92. Βαδίζοντας για τα καλά στην 10η δεκαετία της ζωής του, ο Παναιτωλικός ήταν δημιουργήμα μιας παρέας αστών Αγρινιωτών στο μακρινό 1926. Στις 9 του Μάρτη πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν κάτι που στην πορεία του χρόνου ήταν και είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο για μια ολόκληρη πόλη, για έναν ολόκληρο νομό. Τον μεγαλύτερο της χώρας, όσο αφορά την έκτασή του.

Σήμερα 92 χρόνια μετά ο Παναιτωλικός έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει με περηφάνια τα γενέθλιά του. Περηφάνια γιατί πλέον έχει εδραιωθεί για τα καλά στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, περηφάνια γιατί ως άρτιος οργανισμός απολαμβάνει τον σεβασμό και ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την πόλη, περηφάνια γιατί με την στιβαρή διοίκηση που πορεύεται εδώ και 12 χρόνια δεν έδωσε δικαιώματα και έκοψε… ορέξεις πολλών για «φιλίες με ανταλλαγές», περηφάνια γιατί δεν είναι κανένα δικό του μέλος να βρίσκεται στις μεγάλες λίστες δικαστικών υποθέσεων που ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι ότι αν… βουτήξει κανείς στην 92χρονη ιστορία του συλλόγου δεν θα βρει… κούπες, χρυσάφι και μεγάλες διακρίσεις, αλλά θα βρει με το «τσουβάλι» λόγους που έκαναν περήφανο τον κόσμο του και… ψήλωναν καθημερινά τον σύλλογο. Από τα χρόνια των Νυχτερινών Σχολών, από την αντιδικτατορική δράση που επέδειξαν μέλη της «κυανοκίτρινης οικογένειας», αλλά κι από τις εκατοντάδες δράσεις που κατά καιρούς συμμετείχαν παίκτες, προπονητές, διοικήσεις, αλλά κυρίως ο απλός κόσμος. Αυτός, που για να μην ξεχνιόμαστε, σε… άλλες, δύσκολες, πέτρινες εποχές με την φωνή τους, αλλά κυρίως με το υστέρημά τους κράτησαν τον σύλλογο όρθιο και δεν επέτρεψαν να… αφανιστεί από τον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη.

Με τον Παναιτωλικό να… βαδίζει πια σταθερά κι ανοδικά προς τον «αιώνα» του, το gazzetta.gr εύχεται στον ιστορικό σύλλογο του Αγρινίου και παράλληλα καλεί τους χιλιάδες φίλους του, μικρούς και μεγάλους, να… φρεσκάρουν ή να μάθουν μικρά κομμάτια από την ιστορία του συλλόγου μέσα από το παρακάτω κουίζ.

92 Χρόνια ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ! 9 Μαρτίου 1926 – 9 Μαρτίου 2018
Τρίτη 9 Μαρτίου 1926 ώρα 5 μ.μ. στο Γυμνάσιο Αγρινίου ιδρύεται ο Παναιτωλικός Γυμναστικός Σύλλογος.

Η ομάδα ξεκινά την αθλητική της δραστηριότητα, όμως παράλληλα ξεκινάει και φιλεκπαιδευτική δραστηριότητα με το τμήμα Παιδονομίας (1926 – 1933), τις Νυχτερινές Σχολές (1926 – 1983) και το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας που ξεκίνησε το 1932.

Το 1935 σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση προστίθεται στο όνομα του Συλλόγου η λέξη «Φιλεκπαιδευτικός». Αποτελεί το μοναδικό σύλλογο στην Ελλάδα και ίσως παγκοσμίως, που έχει αυτή τη δραστηριότητα έχοντας 5.000 μαθητές στα 57 χρόνια λειτουργίας των Νυκτερινών Σχολών.

Ο Παναιτωλικός Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος έχει συνδυάσει σε όλη του την πορεία το ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια. Χιλιάδες νέοι έχουν φορέσει τα χρώματα του Παναιτωλικού σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, την ελληνορωμαϊκή πάλη, τον κλασικό αθλητισμό, την ενόργανη γυμναστική.

Σε όλη αυτή την πορεία στο χρόνο ο Παναιτωλικός αγαπήθηκε από το φίλαθλο κόσμο του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής φτάνοντας σε διακρίσεις και πρεσβεύοντας πάντα τις αξίες του αθλητισμού.

Αυτές καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να συνεχίσουμε και σήμερα και τα επόμενα χρόνια. Με σεβασμό στην ιστορία και με γνώμονα το καλό του Συλλόγου τα προσεχή χρόνια, προκειμένου ο ιστορικότερος σύλλογος του Αγρινίου να γίνει ακόμα μεγαλύτερος.

Ο Σύλλογός μας και τα επόμενα χρόνια θα δίνει χαρές στους φιλάθλους του.

Γιατί
Δεν είναι ακόμα ένας σύλλογος στην πόλη μας
Είναι ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ της πόλης μας

92 χρόνια τώρα

8ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 8χλμ «Άγιος Αρτέμιος»