Παναγιώτης Πλιάτσικας: «Τρόπος ζωής ο μηχανοκίνητος αθλητισμός»

Ο Αγρινιώτης Πρωταθλητής θα τα δώσει όλα για μία θέση στο βάθρο, στο 9ο P.I.C.K. στην Πάτρα – Ταχύτητα, ασφάλεια και οδική συμπεριφορά

Το Σαββατοκύριακο, 16-17 Σεπτεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάτρα και στο 9ο P.I.C.K. εκεί όπου δεκάδες οδηγοί μηχανοκίνητου αθλητισμού »καρτ» θα δώσουν τη δική τους μάχη -ο καθένας στην κατηγορία του- με στόχο μια θέση στο βάθρο των νικητών.

mazis-pliatsikas

Για το λόγο αυτό βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο στούντιο του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92.8» καλεσμένος της εκπομπής «ΟΛΑ Sports» με τον Παρασκευά Μάζη, ο Πρωταθλητής Μηχανοκίνητου Αθλητισμού »καρτ», Παναγιώτης Πλιάτσικας ο οποίος εκπροσωπεί για ακόμη μία χρονιά το Αγρίνιο και γενικότερα την Αιτωλοακαρνανία.

Στην διάρκεια της κουβέντας έγινε αναφορά στα όσα έχει αποκομίσει ο Αγρινιώτης Πρωταθλητής όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη συμμετοχή του, για τις αλλαγές στον φετινό αγώνα, την προετοιμασία και το χρονικό διάστημα αυτής, καθώς επίσης, έστειλε το δικό του μήνυμα ευχαριστιών σε όλους τους Αγρινιώτες επιχειρηματίες που είναι χορηγοί, στον αγώνα του και στην οικογένεια του που είναι δίπλα του από την πρώτη μέρα του στην πίστα.

-Για όλα όσα έχει αποκομίσει τόσα χρόνια μέσα από την συγκεκριμένη διοργάνωση:

«Γενικά, στους αγώνες στην πίστα πρόκειται για ένα μάθημα οδικής παιδείας που παίρνουμε εμείς οι οδηγοί, έχοντας την δυνατότητα να ελέγξουμε ένα αυτοκίνητο μέσα στην πίστα με μεγάλες ταχύτητες. Μπορούμε να αναπτύξουμε και τα αντανακλαστικά μας, αλλά και να αποφύγουμε όποια στιγμή μας έρθει το οτιδήποτε στο δρόμο. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Ο δρόμος δεν είναι πίστα. Οφείλουμε να βγαίνουμε, συνεπείς, ώριμοι, συνειδητοποιημένοι ώστε να είμαστε σε θέση να  σεβαστούμε τη ζωή και τη δική μας και των συνανθρώπων μας. Η πίστα προσφέρει πολλά καλά, δίνει σεβασμό. Τώρα, για τον αγώνα που γίνεται πίστα μέσα στον δρόμο της Πάτρας κι έχοντας χιλιάδες πιστούς θαυμαστές που μας δίνουν δύναμη, αλλά και εμείς τους δίνουμε πολλά πράγματα κυρίως μηνύματα για το πως θα πρέπει να λειτουργούμε. Πολύ τυχερά όσα παιδιά είναι σε αυτό το άθλημα, λαμβάνουν πολλά πράγματα, είναι ένα σχολείο ειδικά για τους μικρούς μας φίλους. Δεν χρειάζεται να είναι όλοι πιλότοι, να είναι άνθρωποι, η ταχύτητα δεν πρέπει να υπάρχει στο δρόμο, οδική παιδεία, το αυτοκίνητο είναι ένα όπλο, στη πίστα γίνονται όλα γρήγορα, έξω όμως ή θα μας σκοτώσει ή θα μας μεταφέρει σώους και αβλαβής στην δουλειά μας.»

pliatsikas2

-Για τις αλλαγές στον φετινό αγώνα και την προετοιμασία που απαιτείται:

«Φέτος, μετά από το 8ο P.I.C.K. είναι ολοκληρωμένη η διαδρομή μέσα στην Πάτρα και θα είναι αριστερόστροφη, όπως πηγαίνουν τα Ι.Χ. και τα ταξί. Θα κοιτάξουμε να το μάθουμε πολύ γρήγορα, μόλις δυο δεκάλεπτα το Σάββατο. Θα παίξει ρόλο η εμπειρία του κάθε αθλητή και φυσικά σε συνεργασία και με τις ομάδες. Θα παλέψουμε για έναν όμορφο και ασφαλή αγώνα, πρώτη φορά για μένα αυτές οι αλλαγές, αλλά δεν με αγχώνει γιατί είναι κάτι που το γνωρίζω, μου αρέσουν οι αριστερόστροφες πίστες. Για τον συγκεκριμένο αγώνα, χρειάζονται προπονήσεις, αλλά η πίστα είναι πίστα και ο δρόμος είναι δρόμος. Κάθε Σαββατοκύριακο πρέπει να έχουμε επαφή με το καρτ, αλλά μπορούμε και μέσα από άλλες δραστηριότητες, όπως κολύμπι, τρέξιμο, ποδήλατο. Οι παλμοί την ώρα του αγώνα ανεβαίνουν στους 180, οπότε χρειάζεται μεγάλη και κυρίως σωστή προετοιμασία.»

-Για τους ανθρώπους που τον στηρίζουν και το μήνυμα που θα ήθελε να τους στείλει:

«Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ, είναι ιδιαίτερη χαρά και δίνω την αγάπη μου στο καρτ, είναι τρόπος ζωής. Μέσα από αυτά που έχω μάθει θέλω να βοηθήσω κι εγώ για αυτό το λέμε και το τονίζουμε πως ο δρόμος δεν είναι πίστα για να κάνουμε το χαβαλέ μας. Σεβόμαστε και τον εαυτό μας, αλλά και τις ζωές των άλλων γύρω μας. Αν δεν σηκώνει λάθη το 10λεπτο που τρέχουμε, πόσο μάλλον ο δρόμος που δεν σηκώνει το παραμικρό. Χωρίς νεύρα, χωρίς θυμό, χωρίς υπερβολική ταχύτητα στον δρόμο, όλα αυτά αν τα έχουμε τότε το αντίτιμο είναι η ίδια μας η ζωή και η σίγουρη επιστροφή μας στο σπίτι, να μπορούμε να δούμε την οικογένειά μας, να κοιτάξουμε τα μάτια των παιδιών μας, των ανθρώπων που αγαπούμε. Είναι ότι υπάρχει σε μήνυμα και που μπορούμε να περάσουμε εμείς οι οδηγοί έχοντας τρέξει τόσα χρόνια και δημιουργώντας τα καλύτερα μέτρα ασφαλείας και δεκάδες ώρες εξέλιξης για όλα τα εργοστάσια και την εξέλιξη των αυτοκίνητων. Το καρτ είναι σχολείο για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, είναι παιδεία που δημιουργείται στην πίστα και την ακολουθείς στην συνέχεια, στη ζωή σου καθημερινά.»

-Για το πως θα μειωθούν δραστικά τα τροχαία δυστυχήματα:

«Όλα αρχίζουν από την οικογένεια και το σχολείο, το πρώτο πρότυπο που παίρνει ένα παιδάκι όταν είναι μικρό είναι το τι κάνει ο μπαμπάς και η μαμά και ύστερα το τι βλέπει και το τι του μαθαίνουν εκεί. Για εμένα επιβάλλεται να υπάρχει μάθημα γύρω από τον Κ.Ο.Κ. Μιλάμε για έναν πόλεμο στον οποίο ζούμε καθημερινά με τα όσα συμβαίνουν και για εμένα είναι λυπηρό να μην κάνει κάτι η πολιτεία, ώστε να μειωθούν δραστικά όλα αυτά τα χιλιάδες άσχημα γεγονότα. Μία πολιτική απόφαση για να μάθουν τα μικρά παιδιά βήμα-βήμα ότι χρειάζεται ή έστω κάποιες ειδικές συνεδρίες με τη συμμετοχή και της τροχαίας και εμένα ακόμη. Είμαι στη διάθεσή όσων πιστεύουν πως μπορώ να βοηθήσω.»

Του Παρασκευά Μάζη

Ρίο – Αντίρριο: Τραυματίστηκε 74χρονη σε φέρι μποτ