Ούτε ευρώ για την αντιπυρική προστασία του Αγρινίου!

Ανοχύρωτη η Αιτωλοακαρνανία με το καλοκαίρι να πλησιάζει και τις φωτιές να καιροφυλακτούν – Με ιδίους πόρους παρεμβαίνουν οι Δήμοι

Νίκος Καζαντζής: «Η Πολιτεία έρχεται κατόπιν εορτής»

Σε λιγότερο από ένα μήνα (1η Μαΐου) ξεκινά και επίσημα η αντιπυρική περίοδος για την φετινή χρονιά και οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας ακόμα… περιμένουν – και όπως φαίνεται θα μείνουν στο περίμενε- την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ότι αφορά την θωράκιση της περιοχής. Σήμερα το πρωί μάλιστα, για το θέμα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη φορέων στο Δήμο, κυρίως για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, στην οποία θα παραστούν και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας. Μέχρι σήμερα λοιπόν, σε κανένα Δήμο του νομού – Τμήματα Πολιτικής Προστασίας -, δεν έχει αποσταλεί ούτε ένα ευρώ από την κρατική επιχορήγηση, έτσι ώστε οι Δήμοι να προχωρήσουν στις εργασίες που προβλέπονται ενόψει της θερινής περιόδου.

Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και προετοιμασίας για την καλοκαιρινή περίοδο, ήδη είχε αρχίσει ο καθαρισμός και διάνοιξη δασικών και επαρχιακών οδών, η ενίσχυση με εξοπλισμό, η προετοιμασία εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται με τους ΟΤΑ, όμως, φέτος, σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, καθώς το ταμείο είναι μείον! Ως εκ τούτου, η όποια προετοιμασία παραμένει ως «σχέδιο επί χάρτου», αφού στην πραγματικότητα ελλείψει πόρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένας σχεδιασμός. Πάντως οι εμπλεκόμενοι ζητούν η εκταμίευση της χρηματοδότησης να γίνει έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε η περιοχή να «θωρακιστεί».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου Νίκος Καζαντζής, ανέφερε στη «Σ» ότι «με τις προσπάθειες των Δήμων και των υπαλλήλων τους επιτυγχάνεται αποτέλεσμα, αφού η κεντρική διοίκηση φτάνει κατόπιν εορτής και καταϊδρωμένη».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καζαντζής, επισήμανε πως «η πολιτική προστασία στον Δήμο Αγρινίου λειτουργεί απρόσκοπτα και κάθε χρόνο βελτιώνεται. Παρόλο που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ώστε να προχωρήσουμε σε έργα πρόληψης, αφού δεν έχουν έρθει χρήματα, ο Δήμος Αγρινίου με πόρους που διαθέτει για έργα αποκατάστασης, πιστεύω, ότι λειτουργεί και προληπτικά. Τα έργα αποκατάστασης που έλαβαν χώρα την περσινή χρονιά και τα οποία έχουνε κόστος 750.000 ευρώ στις δημοτικές ενότητες Μακρυνείας, Παραβόλας, Θεστιέων και Παναιτωλικού θα λειτουργήσουν φέτος προληπτικά και αποτρεπτικά για τα θέματα της πολιτικής προστασίας. Παρόλα αυτά, χρήματα για την πολιτική προστασία δεν έχουν διατεθεί από την κεντρική εξουσία. Οι υπηρεσίες λειτουργούν με φιλότιμο και πολλές φορές υπερβαίνουν τα όριά τους, ώστε να μην παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα. Θεωρώ πως με την συνεργασία όλων των φορέων και των αρχών και φέτος η πολιτική προστασία του Δήμου Αγρινίου θα ανταπεξέλθει, μιας και έχει την γνώση και την εμπειρία των προηγούμενων ετών, την στιγμή μάλιστα που έχουμε διορθώσει και όποιες ατέλειες υπήρχαν».

xondros1