Από το… Οτράντο στο Μεσολόγγι!

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Γυµνάσιο του Otranto της Ιταλίας επισκέπτεται την πόλη µας. Το περασµένο Σ/Κ η 50µελής αποστολή από µαθητές, καθηγητές και γονείς φιλοξενήθηκε και ξεναγήθηκε στο Μεσολόγγι από µαθητές και καθηγητές του 1ου Γυµνασίου.

Η ιταλική αποστολή έφυγε ιδιαιτέρως συγκινηµένη, µε τις καλλίτερες των εντυπώσεων από την ζεστή φιλοξενία και την αγάπη που τους περιέβαλαν. Οι ξένοι µαθητές επισκέφθηκαν τον Κήπο των Ηρώων, την Πινακοθήκη, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» καθώς και την αρχαία Πλευρώνα.

Σε γλέντι που οργανώθηκε σε γνωστή οικογενειακή ταβέρνα του Μεσολογγίου γλέντησαν µε την ψυχή τους, τραγουδώντας όλοι µαζί τόσο τα γκρεκάνικα τραγούδια (αυτά µε το µικτό ιδίωµα της ελληνικής και ιταλικής γλώσσας) όσο και ελληνικές επιτυχίες. Στο γλέντι συµµετείχε επίσης η χορωδία του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου, που έχει ετοιµάσει από καιρό ένα πρόγραµµα για πιθανή επίσκεψη στις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

Στην ιταλική αποστολή προσφέρθηκαν αναµνηστικά δωράκια από τις δύο βιοµηχανίες επεξεργασίας άλατος που έχουµε στην πόλη µας, τις Ελληνικές Αλυκές και την Κάλας, από την Κάβα Πασιόπουλου και από τον Διευθυντή του 1ου Γυµνασίου προς τον οµότιτλο συνάδελφό του, του Otranto. Η ιταλική αποστολή, εκτός από τα δώρα που προσέφερε στους οργανωτές του προγράμματος της επίσκεψής τους, έφερε μαζί της και παρέδωσε στην αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό του 1ου Γυμνασίου, Σοφία Λαναρά, επιστολή του δημάρχου του Otranto, προς τον δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου, όπου εξεδήλωσε την επιθυμία να διερευνηθεί η πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο δήμων, Μεσολογγίου και Otranto, κάτι που θα φέρει πιο κοντά τις δύο πόλεις και σε άλλα επίπεδα. Ευχόμαστε να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια.

Το 1ο Γυμνάσιο εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή Μουσικής και ψυχή της όλης διοργάνωσης, Χρήστο Βλαχογιάννη, μαζί με την καθηγήτρια, Μαριάνθη Ζαχαράτου και τον καθηγητή καλλιτεχνικών, Γιώργο Τσάτσο.

Χρέη διερμηνέα εκτέλεσαν ο Παναγιώτης Λιάγκας και ο Μεσολογγίτης σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης, κάνοντας πιο εύκολη την ζωή όλων όσοι δυσκολεύονταν στα ιταλικά αλλά και στα ελληνικά.

Πληροφορίες μας λένε πως τον Ιούλιο ένα καλλιτεχνικό σχήμα από το Μεσολόγγι θα τραγουδήσει στο Otranto, προσκεκλημένο του εκεί δήμου, αλλά και σε άλλα χωριά των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας.  Μακάρι τέτοιες προσπάθειες να επιβραβεύονται και να συνεχίζονται και σε άλλα επίπεδα και μη μένουν μόνο στο επίπεδο ανταλλαγής επισκέψεων.

aixmi-news.gr

Αγρίνιο: Εκδήλωση από τον Ερυθρό Σταυρό με θέμα «Υπερκινητικές Διαταραχές και Διάσπαση Προσοχής στα παιδιά και στους εφήβους»