Στη «μαύρη» λίστα των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ ο σοβαρός τραυματισμός υπαλλήλου της Καθαριότητας στην Αμφιλοχία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, δυστυχώς, μπήκε το 2018. Την δεύτερη μόλις ημέρα του νέου έτους η «οικογένεια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θρηνεί ένα ακόμη μέλος της.  Υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης έχασε την Τρίτη, τη μάχη που έδινε να κρατηθεί στη ζωή μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε στις 23 Οκτωβρίου 2017, όταν το απορριμματοφόρο το οποίο οδηγούσε ανετράπη στην Αττική Οδό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μέσω ανακοίνωσής της, εκφράζει την βαθιά της οδύνη για τον θάνατο του 51χρονου Δημοτικού Υπαλλήλου και την ίδια στιγμή εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

«Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές εν ώρα καθήκοντος με αυτόν τον τρόπο. Πόσο μάλλον, όταν τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες συνεχίζουν να επιδεικνύουν εγκληματική αδιαφορία στην εφαρμογή και τήρηση των νομοθετημένων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας για τον κλάδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα μπορούσε να έχει σώσει ανθρώπινες ζωές.

Ο Η. Ζ. ήταν ένα από τα θύματα των πολλών ατυχημάτων του 2017 και με τον θάνατο του, στην αρχή του 2018, με το πιο τραγικό τρόπο μας θυμίζει πώς τίποτα δεν έχει αλλάξει και αν δεν αναληφθούν εδώ και τώρα πρωτοβουλίες και μέτρα το νέο έτος θα είναι δυσοίωνο.

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας οφείλουν να ενισχύσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους να αποδώσουν ευθύνες εκεί που υπάρχουν για τον θάνατο του 51χρονου Δημοτικού υπαλλήλου.

Θα πρέπει δε να σταματήσει η προσπάθεια απαξίωσης του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με ευσυνειδησία επιτελούν τα καθήκοντα τους, να μπει οριστικό φρένο στην εντατικοποίηση της εργασίας, να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μην εκχωρηθεί καμία αρμοδιότητα των υπηρεσιών στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα» αναφέρει η ανακοίνωση των συνδικαλιστών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Στη λίστα των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση του 48χρονου μόνιμου υπαλλήλου (συνοδός απορριμματοφόρου) του Δήμου Αμφιλοχίας, που την 1η Ιουνίου 2017 έπεσε από απορριμματοφόρο εν ώρα υπηρεσίας.

Το 25% των ατυχημάτων σχετίζονται με εργαζόμενους που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας αν και στην πλειοψηφία εμπλέκονται μόνιμοι υπάλληλοι. Την πρώτη θέση στη «μαύρη» λίστα κατέχει ο τομέας της καθαριότητας.

Ακούστε τι δήλωσε για το θέμα, στην ενημερωτική ραδιοφωνική εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» με τον Νίκο Αγγελόπουλο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς.

Ο… χάρτης των αδέσποτων στο Αγρίνιο – «Θερίζουν» οι φόλες στην περιοχή!