Ώρα της Γης 2019 – Ο πλανήτης σβήνει τα φώτα για μία ώρα

Εκατομμύρια πολίτες από κάθε γωνιά της γης, επιχειρήσεις, παγκόσμια μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30, λαμβάνοντας μέρος και φέτος στην Ώρα της Γης.   Στην Ελλάδα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».   EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ     Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007 και σταδιακά εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη.   Δώδεκα χρόνια μετά, πολίτες και φορείς από περισσότερες από 180 χώρες, βρίσκονται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση: να πιέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να αναλάβουν άμεση δράση για την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τους ανθρώπους που θα έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας που χάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF σε 11.000 πολίτες από 10 χώρες, παρότι ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, η οποία προέρχεται από τη φύση, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας σήμερα, μόλις το 9% των συμμετεχόντων κατανοεί την έκταση του προβλήματος. Όπως προέκυψε οι νέοι ηλικίας 18 – 24 είναι λιγότερο ενήμεροι για το θέμα, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ασήμαντο, ενώ το 11% εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.   EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ   Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς υπερεκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς μας πόρους σε βαθμό εξάντλησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» του WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου σε λιγότερο από 50 χρόνια οι πληθυσμοί των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών μειώθηκαν κατά 60%. Την ίδια ώρα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, η απώλεια της φύσης θα είναι μη αναστρέψιμη.   Με κεντρικό μήνυμα «Συνδέσου με τη Φύση», η φετινή Ώρα της Γης μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και το Σάββατο 30 Μαρτίου να σβήσουμε τα φώτα για 60 λεπτά από τις 20.30 έως τις 21.30 και να συμμετέχουμε στην Ώρα της Γης.

www.lifo.gr

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου: Εκδήλωση με θέμα «Προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα και την Ευρώπη»