Ομοψυχία και συμπόρευση όλων | Σύσκεψη Δημάρχου Αγρινίου και βουλευτών του νομού για τα πανεπιστημιακά τμήματα

Στην προγραμματισμένη σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού για τις πανεπιστημιακές σχολές του Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου του Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, δυστυχώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη προσέλευση, αφού απουσίαζαν ο κ. Καραγκούνης, και ο κ. Μωραΐτης.  Ο Δήμαρχος Αγρινίου σε δήλωση που αφορούσε τις εν λόγω απουσίες είπε ότι οι απόντες βουλευτές επικοινώνησαν μαζί του και του εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν εφικτή οι παρουσία τους στην σύσκεψη, αλλά εξέφρασαν την συμπαράστασή τους και την ομοψυχία τους σε ότι αποφασισθεί.

Στο τέλος της σύσκεψης οι βουλευτές του νομού και ο Δήμαρχος Αγρινίου δήλωσαν μεταξύ των άλλων:

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου και οποιαδήποτε αποδόμηση, απ’ όπου κι αν προέρχεται θα την καταγγείλουμε και θα είμαστε απέναντι».

Γιώργος Βαρεμένος: «Συζητήσαμε το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρινίου και τι πρέπει να κάνουμε για να ενισχυθούν και να αντιμετωπισθούν διάφορα άλλα προβλήματα των τμημάτων που αφορούν γενικότερα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει μία μεθόδευση από την πλευρά της πρυτανείας, η οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Αυτή η προσπάθεια υπονόμευσης με ευθεία η πλάγια μέσα θα απομονωθεί πολύ περισσότερο από την στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας. Γιατί δεν τίθεται απλά θέμα απόσπασης των πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο. Αυτό δεν είναι πολιτική που αφορά την Αιτωλοακαρνανία μόνο. Τίθεται θέμα ενίσχυσης της ανώτατης εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο ακόμα και με αναβάθμιση τμημάτων σε κάποιες περιοχές».

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα είπε, ότι αυτό «είναι ένα γενικότερο και μονιμότερο πρόβλημα που απασχόλησε τα παιδιά και είναι ζήτημα μιας γενικότερης πολιτικής. Το υπουργείο παιδείας θα το δει, όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και εδώ τοπικά. Εμείς πρέπει να συμβάλουμε θεσμικά, όσο μπορούμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μιλάμε για τις φοιτητικές εστίες με την δημιουργία πιθανώς φοιτητικής εστίας στο πρώην νοσοκομείο Αγρινίου. Αν καταλήξουμε σ΄ αυτό θα είναι μια σημαντική συνεισφορά για την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας στην περιοχής μας. Σήμερα τίθεται θέμα αναβάθμισης και ενίσχυσης των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο και όσοι προσπαθούν δια πλαγίων μέσων να υποβαθμίσουν ή να υπονομεύσουν τα τμήματα αυτά, θα απομονωθούν».

Μαρία Τριανταφύλλου: Υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες διάφορα δημοσιεύματα για την μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα. Εγώ είχα πει ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται από το υπουργείο. Νομίζω ότι αυτή η άποψη επιβεβαιώθηκε, αφού το υπουργείο δεν θέτει ζήτημα μεταφοράς των τμημάτων. Είναι απόφαση μας να ενισχυθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως είναι απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ένα άλλο νομοθέτημα σε σχέση και με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τμήματα ενισχύονται φυσικά με το αν τα χρηματοδοτείς. Ενισχύονται με το να χρηματοδοτείς την φοιτητική μέριμνα, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια πολύ σημαντικά όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών θα πρέπει να επιλύονται. Σήμερα κάναμε μια κουβέντα που είχε στον άξονα της και αυτά τα σημεία. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα και θα πάρουμε πρωτοβουλίες, αφού πρώτα δούμε το νομοθέτημα του υπουργείου. Είπαμε ότι το ζήτημα της στέγασης θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Αναφέραμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας χώρος, στον οποίο θα πρέπει να στεγάζονται οι φοιτητές και εκεί να σιτίζονται. Επίσης αναφέρθηκε η λύση του παλιού νοσοκομείου, όπου θα διερευνηθεί νομικά, το πώς μπορεί να υλοποιηθεί

Είναι κοινή απόφαση μας να κινηθούμε επιλύοντας ουσιαστικά τα προβλήματα όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος της σίτισης με άμεσο τρόπο.

Μάριος Σαλμάς: Σήμερα συζητήσαμε όλοι μαζί, όσοι παρευρέθηκαν και αποφασίσαμε να συζητούμε για θέματα σοβαρά του νομού. Το κάναμε, αυτό με αφορμή την πορεία και το  μέλλον όσων τμημάτων υπάρχουν στο Αγρίνιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Υπήρξαν σκέψεις και πήραμε και αποφάσεις, που δεν είναι του παρόντος. Σας λέω όμως, ότι όταν ενεργούμε όλοι μαζί τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Θέλω να τονίσω ότι σε αντιδιαστολή με ότι γινόταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για τον τρόπο που έκανν αντιπολίτευση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα χαίρονται με την συναίνεση με την οποία καθόμαστε εμείς στο ίδιο τραπέζι για να λύσουμε τα θέματα. Γιατί αυτή είναι η ποιότητα μας, αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο, που μας ενδιαφέρει, και όχι να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι τα τμήματα του Αγρινίου θα ενδυναμωθούν και θα βελτιωθούν οι συνθήκες είτε σίτιση είναι αυτή είτε στέγαση για τους φοιτητές με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν. Ένα μήνυμα θέλω να στείλω, ότι κανένας πρύτανης δεν είναι πάνω από το κράτος.

Γιώργος Παπαναστασίου: Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές του νομού, που βρέθηκαν σήμερα στη σύσκεψη με κύριο θέμα το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου. Η προσπάθεια μας έχει να κάνει με το μέλλον των τμημάτων στο Αγρίνιο αλλά κυρίως και με την ποιοτική αναβάθμιση τους. Προς αυτό το ζητούμενο πρέπει να κινηθούμε στο επόμενο διάστημα. Τα ζητήματα της σίτισης και της στέγασης είναι ζητήματα που απασχολούν όλους τους φοιτητές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θεωρούμε όμως, και η δημοτική αρχή και οι βουλευτές του νομού, ότι πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης οριστικών λύσεων πάνω στα ζητήματα τόσο της σίτισης όσο και της στέγασης αλλά και γενικότερα της αναβάθμισης των πανεπιστημιακών τμημάτων σε επίπεδο και ποιότητα διδασκαλίας καλύτερου ακαδημαϊκού έργου και καλύτερης στελέχωσής τους. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα και μια προσπάθεια να υποδομηθούν  τα τμήματα, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους.

 

Κων/νος Χονδρος