Κερδίζουν το "στοίχημα" με τις αγορές οι τράπεζες

Σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς βγαίνουν μαζικά και σε πολύ συμπιεσμένο χρονικό διάστημα στις αγορές για την αναζήτηση τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες…

Σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς βγαίνουν μαζικά και σε πολύ συμπιεσμένο χρονικό διάστημα στις αγορές για την αναζήτηση τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι θα κερδίσουν το στοίχημα.

Κερδίζουν το "στοίχημα" με τις αγορές οι τράπεζες

Πραγματοποιώντας πυρετώδεις επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, απευθυνόμενες στους ομολογιούχους τους αλλά και σε Έλληνες επιχειρηματίες, οι τράπεζες θα καλύψουν άνετα τις ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες που ανέδειξε το stress test της ΕΚΤ, ώστε να μην οδηγηθούν σε εξυγίανση. Παράλληλα, οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες –Eurobank και Alpha Bank– που παρουσιάζουν τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το AQR και το βασικό σενάριο του stress test αναμένεται ότι θα απευθυνθούν επιτυχώς στις αγορές για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών τους αναγκών και με το δυσμενές σενάριο.

Οι διαδικασίες του book building για τις τράπεζες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι, μετά την επιτυχή κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Πειραιώς, μέσα στις επόμενες μέρες θα συνωστιστούν οι άλλες τρεις τράπεζες. Το γεγονός ότι όλες απευθύνονται ουσιαστικά στους ίδιους επενδυτές προδιαγράφει ότι στη νέα τους μετοχική σύνθεση θα έχουν πολλούς κοινούς μετόχους. Για δύο από τις τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική, μέτοχος αναμένεται ότι θα είναι και το ΤΧΣ. Ωστόσο, και στις περιπτώσεις αυτές, εκτιμάται ότι η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου με περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών θα επιδιωχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω της αποπληρωμής των CoCos από τις τράπεζες.

Τράπεζα Πειραιώς

Ισχυρό ενδιαφέρον από τα funds

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχονταν 2,213 δισ. στο βασικό σενάριο και 4,933 δισ. στο δυσμενές σενάριο. Τα ονόματα των BlackRock, Capital, Fairfax, Vanguard Global X Management, Lyxor, Odyssey, Wellington Management Group, όπως και το fund του John Paulson, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εξαρχής προεγγραφεί για 200 εκατ. ευρώ, έδωσαν "ψήφο εμπιστοσύνης με τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το γεγονός ότι η τράπεζα τόλμησε να βγει στις αγορές για τη διεκδίκηση του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών αξιολογήθηκε θετικά, ενώ η προεργασία που είχε γίνει τόσο με τους διεθνείς επενδυτές όσο και κατά τις επαφές με εγχώριους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές (σημειώνεται ότι η τράπεζα έδωσε πρόσβαση στο βιβλίο προσφορών και σε ιδιώτες με ποσά συμμετοχής άνω των 120.000 ευρώ) απέδωσε στην πράξη.

Η τράπεζα είχε και τη στήριξη των ομολογιούχων της, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ανταλλαγής των ομολόγων τους, γεγονός που απέφερε 600 εκατ. ευρώ πριν ακόμη ανοίξει το book building, κατεβάζοντας, έτσι, στα 1,6 δισ. ευρώ τον στόχο για την υποχρεωτική κάλυψη των κεφαλαίων από ιδιώτες.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε δηλώσει από πολύ νωρίς αισιόδοξη για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων από τις αγορές, έχοντας πείσει τους επενδυτές για τους λόγους που οι επιδόσεις της στο stress test εμφανίστηκαν επιβαρυμένοι και για το ότι μπορεί να κινηθεί πολύ δυναμικά στο μέλλον, ως η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, παράγοντας κέρδη και αξία για τους μετόχους. Μέσα στα σχέδια για ενίσχυση των εσόδων και των κερδών της στο άμεσο μέλλον βρίσκεται η δραστική μείωση της παρουσίας της στη Ν.Α. Ευρώπη, αλλά και το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μείωση του δικτύου των καταστημάτων στην Ελλάδα, με στόχο τη διατήρηση 600-650 σημείων.

Σημειώνεται ότι στους ξένους επενδυτές η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε "πόντους" και από το γεγονός ότι υπογράμμισε πως οι παραδοχές που αποφάσισε να λάβει υπόψη ο SSM στα τωρινά stress tests είναι οι αυστηρότερες που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα πανευρωπαϊκά, κάτι που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον όλα πάνε ομαλά, να βρεθούν σε καλύτερη θέση από αρκετές ευρωπαϊκές.

Eurobank

Οι μεγαλομέτοχοι δηλώνουν "παρών"

Η Eurobank έχει δηλώσει ότι προσφεύγει στις αγορές για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της, δηλαδή για 2,122 δισ. ευρώ, και όχι μόνο για τα ελάχιστα 339 εκατ. ευρώ του βασικού σεναρίου. Με την κεφαλαιακή της ενίσχυση, ο δείκτης Τier 1 της τράπεζας θα ενισχυθεί στο 17,7%, βάσει των στοιχείων pro-forma Σεπτεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", η Eurobank έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, Fairfax Financial Holdings, ενώ πιθανότατα τη Δευτέρα θα ανακοινώσει ομάδα cornerstone επενδυτών στους οποίους θα μετέχουν funds όπως τα Mackenzie, Highfields, Brookfields, καθώς και ο "δύσκολος" Wilbur Ross. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν της Fairfax, funds όπως τα Mackenzie, Capital, Vanguard, Wellington, Fidelity, αλλά και η BlackRock, η Credit Suisse και η UBS, μεταξύ άλλων, έχουν φροντίσει ήδη να τοποθετηθούν στη Eurobank εν όψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην πρόσφατη παρουσίαση προς τους ξένους αναλυτές η διοίκηση της Eurobank τόνισε ιδιαιτέρως τη στενή συνεννόηση, στήριξη και αποδοχή που απολαμβάνει από τους μεγαλομετόχους της, καλώντας την επενδυτική κοινότητα να τους ρωτήσει σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη λειτουργία της τράπεζας και να τοποθετηθεί και η ίδια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. "Είμαστε ευγνώμονες προς τους μετόχους μας, αναγνωρίζουμε ότι έχουν σημειώσει απώλειες στην επένδυσή τους και υπόκεινται σε dilution, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε αξία για αυτούς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Φ. Καραβίας, τονίζοντας ότι, εν γνώσει του dilution που θα υποστούν, οι μεγαλομέτοχοι της Eurobank συμφώνησαν να επιχειρηθεί κάλυψη και των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου από τις αγορές.

Στα συν της η τράπεζα προβάλλει το γεγονός ότι είχε την καλύτερη επίδοση στο AQR, ότι δεν πρόκειται να εξαναγκαστεί σε δραστικές αλλαγές του πλάνου αναδιάρθρωσης και πωλήσεις θυγατρικών και ότι σκοπεύει να δημιουργήσει κεφαλαιακό πλεόνασμα με το οποίο θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Alpha Bank

Δεδομένη η κάλυψη από μετόχους και νέους παίκτες

Οι ανάγκες της Alpha Bank ανέρχονται σε 263 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 2,743 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Η τράπεζα έχει επίσης απευθύνει πρόσκληση στους ομολογιούχους της για την ανταλλαγή των ομολόγων τους σε μετοχές ή μετρητά, από την οποία αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια περί τα 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, λόγω του ότι η τράπεζα παρουσιάζει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο, της δίνει "αέρα" στη διεκδίκηση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", Fairfax, BlackRock, Wellington, Vanguard, Franklin Templeton είναι μερικά από τα funds που θεωρείται βέβαιο ότι θα τοποθετηθούν στο book building της Alpha Bank. Δεδομένη θα πρέπει να αναμένεται η συμμετοχή της οικογένειας Κωστόπουλου, του fund Paramount, συμφερόντων Κατάρ, και του κρατικού ταμείου της Νορβηγίας Norges Bank Investment Management, που είναι ήδη μέτοχοι της τράπεζας.

Πέραν της διαχρονικά σταθερής πορείας της τράπεζας, οι ιδιώτες επενδυτές που αναμένεται να τοποθετηθούν στην Alpha φαίνεται ότι μετρούν θετικά ότι ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της τράπεζας διαμορφώνεται σε 9,64% και υπερβαίνει ήδη το ελάχιστο όριο υπό το βασικό σενάριο. Στις επαφές της με τους ξένους η Alpha Bank τόνισε ότι οι επιδόσεις της στο stress test της ΕΚΤ ήταν αξιοσημείωτες, δεδομένων των υψηλών ελαχίστων ορίων στους Δείκτες Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) που τέθηκαν και της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 940 εκατ. ευρώ, το 2014.

Εθνική Τράπεζα

Με όπλο τη Finansbank και μεγάλους θεσμικούς

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται σε 1,576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,6 δισ. στο δυσμενές. Καθώς αναμένει ότι από την πώληση της Finansbank θα βρεθεί σύντομα υπερκεφαλαιοποιημένη, η διοίκηση της Εθνικής προέκρινε να μη βγει στις αγορές για το σύνολο των 4,6 δισ. ευρώ, αλλά να αρκεστεί μόνο στην κάλυψη των 1,5 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, το B/V της Finansbank διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Norges Bank Investment Management αλλά και η Fairfax αναμένεται να τοποθετηθούν στο book building της Εθνικής Τράπεζας. Μεταξύ των άλλων ενδιαφερομένων να τοποθετηθούν ακούγονται τα ονόματα των BlackRock, Schroeder, Baring Asset Management, Franklin Templeton, Generali Investments, Vanguard και του γαλλικού Ταμιευτηρίου (Caisse de Depot et Placement).

Σχετικά με την κάλυψη των 1,6 δισ. ευρώ, από το LME, δηλαδή την υποχρεωτική μετατροπή των κατόχων ομολόγων, η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ. Απομένουν 600 εκατ. ευρώ που θα κρίνουν αν η τράπεζα θα λάβει κρατική βοήθεια. "Θεωρούμε ότι πρέπει να στοχεύουμε στο σύνολο του ποσού του 1,6 δισ. ευρώ, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση της τράπεζας από το Δημόσιο και να μπορούμε να έχουμε μια παρουσία με νόημα στην οικονομία. Δεν θα ρισκάραμε να πάμε σε περαιτέρω κεφαλαιοποίηση το 2016, θέτοντας σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πελατών μας. Αυτός είναι ο λόγος που θα βγούμε δυναμικά στις αγορές και θεωρούμε ότι έχουμε τα μέσα να καλύψουμε τις κεφαλαιακές μας ανάγκες. Εφόσον λάβουμε κρατική βοήθεια για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου, θα αποπληρώσουμε τα CoCos με την πώληση της Finansbank", δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στην πρόσφατη παρουσίαση στους ξένους αναλυτές.

Η Εθνική υπολογίζει, επίσης, 1 δισ. ευρώ από capital actions που αφορούν κυρίως πωλήσεις θυγατρικών στη Ν.Α. Ευρώπη (σε αυτές έχει υπολογίσει και μικρό ποσοστό εσόδου από τη Finansbank) και την πώληση της ασφαλιστικής της εταιρείας.

Γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν τα CoCos

Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να καλύψουν από ιδιώτες επενδυτές το μέρος των αναγκών του AQR και του βασικού σεναρίου του stress test, ώστε να μην κινδυνεύουν με εξυγίανση. Για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου, έχουν, έναντι αλμυρού κόστους, τις "πλάτες" του ΤΧΣ, το οποίο θα τις καλύψει κατά 25% με μετοχές και 75% με μετατρέψιμα ομόλογα.

Συνεπεία της σύνδεσης τραπεζών-ΤΧΣ μέσω των CoCos, οι τράπεζες έχουν προνοήσει και θα ζητήσουν την έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, που έχουν προγραμματιστεί από τις 14 Νοεμβρίου και μετά, την εξουσιοδότηση στα διοικητικά συμβούλια για έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Κ", το ποσό σε CoCos που θα εκδώσει η κάθε τράπεζα ανέρχεται σε 2,270 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 2,027 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,860 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και 1,337 δισ. ευρώ για τη Eurobank. Όσο για το ετήσιο "βάρος" των CoCos, ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την Πειραιώς και την Εθνική, που έχουν τις μεγαλύτερες εκδόσεις, υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ για την καθεμία!

Tα CoCos, επομένως, αποτελούν "αγκάθι" για τις τράπεζες, το οποίο θέλουν να αποφύγουν εντελώς ή να απαλλαγούν από αυτό το συντομότερο δυνατόν.

Ακριβό επιτόκιο

Για την έκδοση των CoCos από τις τράπεζες έχει προβλεφθεί ότι οι ομολογίες αυτές θα αποφέρουν τόκο στο ΤΧΣ με ετήσιο επιτόκιο 8%, από και συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας έκδοσής τους μέχρι και την 7η ετήσια επέτειο μετά την ημερομηνία έκδοσής τους. Στη συνέχεια, αν δεν αποπληρωθούν, θα ισχύει επιτόκιο αναπροσαρμογής, που θα προκύπτει από το άθροισμα: (α) του επταετούς επιτοκίου Mid-Swap για την περίοδο αναπροσαρμογής, πλέον (β) περιθωρίου ίσου με τη διαφορά μεταξύ του αρχικού επιτοκίου και του επταετούς επιτοκίου Mid-Swap κατά την ημερομηνία έκδοσης. Ο τόκος από τις τράπεζες στο ΤΧΣ θα καταβάλλεται δεδουλευμένος ετησίως σε καθεμία ημερομηνία καταβολής τόκου, ενώ η πρώτη περίοδος αναπροσαρμογής ξεκινά την 7η επέτειο του προϊόντος.

Ωστόσο, το διάστημα μέχρι την επταετία όπου θεωρητικά λήγουν τα CoCos αποτελεί συνεχές τεστ για τις τράπεζες, αφού αυτές θα πρέπει να κάνουν κέρδη ώστε να μπορούν να πληρώνουν το κουπόνι τους.

Τα CoCos μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος, εάν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν καταβάλλει συνολικά ή μερικά τους καταβλητέους τόκους σε δύο ημερομηνίες καταβολής τόκου. Οι δύο ημερομηνίες καταβολής τόκου δεν είναι αναγκαίο να είναι συνεχόμενες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κάτοχοι των ομολογιών προβλέπεται ότι θα λαμβάνουν αριθμό μετοχών μετατροπής που καθορίζεται διαιρώντας το 116% της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που είναι ανεξόφλητες με την τιμή μετατροπής και διαιρώντας περαιτέρω με το ποσοστό συμμετοχής του κατόχου των ομολογιών στο σύνολο του ομολογιακού δανείου. Το 116% προκύπτει από την "αποζημίωση" για δύο χαμένα κουπόνια του CoCo.

Εφημερίδα "Κεφάλαιο"