Συνεδριάζουν αυτή την ώρα στο ΥΠΟΙΚ οι "εκλεκτοί" του Τσίπρα - Έτοιμη για υποχωρήσεις η κυβέρνηση

Συνεδριάζει για πρώτη φορά αυτή την ώρα η νέα “πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης” με τους θεσμούς, η συγκρότηση της οποίας αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον…

tsipras5

Συνεδριάζει για πρώτη φορά αυτή την ώρα η νέα “πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης” με τους θεσμούς, η συγκρότηση της οποίας αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Με πρωτοβουλία Τσίπρα, ουσιαστικά παραγκωνίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης που δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα για την Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup. Τι συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση και τι υποχωρήσεις αναμένεται να κάνει. Η νέα «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς, συνεδριάζει αυτή την ώρα στο ΥΠΟΙΚ υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς.
Την επίβλεψη της “νέας” ομάδας θα έχει ο κ. Βαρουφάκης, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να... χρυσώσει το χάπι, και τον συντονισμό της ο κ. Τσακαλώτος, ενώ υπό τον κ. Σαγιά θα είναι η ειδική «ομάδα συντονισμού» για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Στη σύσκεψη μετέχουν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο γραμματέας της ΚΕ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

Επιδιώκει μερική συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση 

Αναπροσαρμόζει τους στόχους για συμφωνία με τους Θεσμούς η κυβέρνηση και σύμφωνα με έγκυρους κύκλους του Μαξίμου τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη μερικής συμφωνίας στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, ώστε να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων και να ανασάνει η ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα προθεσμία συζητήθηκε και συμφωνήθηκε κατά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα αναμένεται να ληφθεί μέριμνα να μην υπάρξει πάλι βραχυκύκλωμα από παλινωδίες της μίας ή της άλλης πλευράς και παρουσιαστούν φαινόμενα όπως εκείνα του Eurogroup της Ρίγας όπου τορπιλίστηκε το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα.

Η ελληνική πλευρά για να ανταποκριθεί καλύτερα στα νέα δεδομένα δημιούργησε ένα πολιτικό διευθυντήριο το οποίο θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις όχι μόνο της τωρινής διαπραγμάτευσης, αλλά και εκείνης που θα ακολουθήσει για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Επικεφαλής του πολιτικού διευθυντηρίου είναι ο κύριος Τσίπρας ο οποίος θα είναι και ο γενικός συντονιστής και το έργο αυτό σε περίπτωση απουσίας του κυρίου Τσίπρα θα το αναλαμβάνει ο κ. Δραγασάκης.

Τα πιόνια στη σκακιέρα έχουν πλέον τοποθετηθεί και αυτό φάνηκε από νωρίς σήμερα, μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να αλλάξει εκ βάθρων τη διαπραγματευτική του ομάδα με τους εταίρους και την απόφασή του να παγώσει τον Γιάνη Βαρουφάκη από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο Brussels Group, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μιλούν για άρνηση της Ελλάδας να καταθέσει προτάσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος έλεγε ότι παρότι η Ελλάδα ζήτησε από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των "θεσμών" να στείλουν τις νέες προτάσεις της Ελλάδας στο EuroWorking Group ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι "θεσμοί" αρνήθηκαν.

Οι υποχωρήσεις για κατώτατο μισθό και επικουρικές συντάξεις

Οι "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει η Αθήνα παραμένουν αναλλοίωτες αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι καθώς δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης σε νέα υφεσιακά μέτρα.

Ωστόσο, λένε, υπάρχει προσέγγιση στα υπόλοιπα ζήτημα που οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι. Μάλιστα σε ένδειξη καλή θέλησης φαίνεται πως η κυβέρνηση «παγώνει» για το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς οι δανειστές τα θεωρούν "μονομερείς ενέργειες".
Ειδικότερα:

- με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες
- με τα έσοδα, μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων
- με το θέμα του ΦΠΑ προς το παρόν φαίνεται ότι οι θεσμοί έχουν καλυφθεί από το ειδικό τέλος πολυτελείας στα «ακριβά», ενώ και η αύξηση του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα νησιά» δεν έχει εγκαταλειφθεί
- στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητά οι συζητήσεις να μεταφερθούν στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, συζητώντας τώρα μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές.

 

Πηγή:newsit.gr