ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΟι ευθύνες της Αντιπεριφέρειας Αιτωλοακαρνανίας

Οι ευθύνες της Αντιπεριφέρειας Αιτωλοακαρνανίας

Οι ευθύνες της Αντιπεριφέρειας Αιτωλοακαρνανίας

Το απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο αποτελούσε και αποτελεί το εκρηκτικό πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή

Δεκάδες συσκέψεις, εκατοντάδες αναφορές, αλλά κανένα ουσιαστικό έργο, τα πολλά τελευταία χρόνια και οι αγρότες να απολαμβάνουν μόνο δηλώσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας του τύπου ‘’… η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων αποτελούν τη βασική προτεραιότητα’’ και επίσης δηλώσεις: και ότι ‘’δεν υφίστανται πρωτογενής παραγωγή και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα χωρίς τη σωστή λειτουργία των αρδευτικών δικτύων της πλουσιότερης Περιφέρειας σε υδάτινο δυναμικό στη χώρα.

Μάλιστα σε άλλη ανακοίνωση της Περιφέρειας υπήρχε η αναφορά ότι τα ‘’…αρδευτικά δίκτυα των εγγειοβελτιωτικών έργων της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση’’.

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, πριν από δύο περίπου χρόνια, απηύθηνε πρόσκληση προς τις Περιφέρειες προκειμένου να αποστείλουν προτάσεις έργων/μελετών με αντικείμενο:

-ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός συλλογικών Ε.Ε.

-έργα αποκατάστασης – ανανέωσης Η/Μ εξοπλισμού

-αρδευτικά δίκτυα με χρήση ανανεωμένου νερού,

-έργα ταμίευσης νερού, συνοδευόμενα από αρδευτικό δίκτυο κ.α.

-έργα τεχνητού εμπλουτισμού σε υφιστάμενα δίκτυα.

Όλοι και ιδιαίτερα οι αγρότες περίμεναν μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα να προωθηθούν έργα και μελέτες και χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια για να πληροφορηθούμε από το πιο αρμόδιο πολιτικό πρόσωπο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, να δηλώνει από το Αγρίνιο, στο οποίο βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη (Συνέντευξη στον Τ/Σ ‘’Αχελώος TV’’ και τον Παντελή Κούτσικο) τα εξής: ‘’Είναι απορίας άξιο ότι από την περιοχή σας δεν υπήρξε καμία πρόταση προς ένταξη και προς χρηματοδότηση από τα προγράμματα του υπουργείου.

Έχουμε το μέτρο 4.3.1., σε λίγο θα υπάρξουν τα αποτελέσματα. Μάλιστα ενισχύσαμε το μέτρο και από τα 180εκ. ευρώ το πήγαμε στα 500εκ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα έργα’’.

Αμείλικτο, όχι το ερώτημα αλλά το συμπέρασμα που προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού.

Κανείς, και ιδιαίτερα η Αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, που περί άλλων τυρβάζει δεν νοιάστηκε για τους αγρότες, το εισόδημά τους και κυρίως δεν νοιάστηκε για τις επόμενες γενιές.

Αμφιλοχία: Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 8 Απριλίου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr