«Οδύσσεια» στην Πινακοθήκη του δήμου Αγρινίου

Συμπληρώνει τον ένα χρόνο λειτουργίας της η Πινακοθήκη του δήμου Αγρινίου    «Οδύσσεια» στην Πινακοθήκη του δήμου Αγρινίου   Η έκθεση με τίτλο «Οδύσσεια» θα…

Συμπληρώνει τον ένα χρόνο λειτουργίας της η Πινακοθήκη του δήμου Αγρινίου

 

 «Οδύσσεια»

στην Πινακοθήκη του δήμου Αγρινίου

 

Η έκθεση με τίτλο «Οδύσσεια» θα διαρκέσει έως και τις 31 Ιανουαρίου και αποτελείται από 50 σχεδόν έργα του ζωγράφου-καλλιτέχνη κ Δημοσθένη Κοκκινίδη.

 

Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στην Πινακοθήκη του δήμου Αγρινίου τα εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου-καλλιτέχνη κ Δημοσθένη Κοκκινίδη, έκθεση που έγινε σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Το θέμα της έκθεσης ήταν η «Οδύσσεια», η οποία αποτυπώνεται μέσα από 50 περίπου έργα του καλλιτέχνη, ο οποίος παρευρέθηκα στην εκδήλωση και μίλησε για την δουλειά του η οποία προέρχεται μέσα από «ζωγραφική πορεία» είκοσι ετών και με τα χρόνια απέκτησε τη σημασία και τη βαρύτητα ενός ενιαίου έργου, ενός σύνθετου και αρτιωμένου ζωγραφικού κόσμου.

 

Με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Αγρινίου κ Γιώργο Παπαναστασίου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου Αγρινίου κ Χρήστο Γαρουφαλή και οικοδέσποινα την αντιδήμαρχο κα Μαρία Παπαγεωργίου παρουσιάστηκε η αφορμή που πυροδότησε αυτή τη μακρόχρονη ενασχόληση του καλλιτέχνη με τα συγκεκριμένα έργα του, που δεν ήταν κάτι άλλο από την πρόσκληση που του απηύθυνε ο δημιουργός των μεταφρασμένων κειμένων Δημήτρης Μαρωνίτης, ώστε να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της «Οδύσσειας» που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 31 Ιανουαρίου και οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης που την φιλοξενεί είναι για τις καθημερινές, πλην της Δευτέρας, από τις 10.π.μ έως και τις 01.30 μ.μ και από τις 06.00 έως και τις 08.30 μ.μ, ενώ για τις Κυριακές από τις 10.30 π.μ έως και τις 01.30 μ.μ. Παράλληλα, υπάρχει και πρόβλεψη για την επίσκεψη σχολείων η οποία γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 26413-60316 ή στο e-mail: pinakothiki@agrinio.gr

 

Ο κ Δημοσθένης Κοκκινίδης δήλωσε για τη παρουσία του, την έκθεση και την δουλειά του «Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην περιπέτεια του Οδυσσέα από το κείμενο που μετέφρασε ο φιλόλογος Μαρωνίτης και άρχισα να εικονογραφώ το 1990 και η δουλειά κράτησε 20 χρόνια. Έχει εκτεθεί επίσης στην Αθήνα, την Σαντορίνη και την Θεσσαλονίκη. Η περιπέτεια του Οδυσσέα περπατάει την Ελλάδα, μαζί με την περιπέτεια των Ελλήνων. Κυριαρχεί στα έργα μου το μπλε και το κόκκινο γιατί είναι το φώς, η χαρά της ζωής και αυτό σημαίνει ότι είμαστε αισιόδοξοι ακόμη και με ένα μυθολογικό παρελθόν».

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ Παπαναστασίου δήλωσε «Είναι μια εξαιρετική έκθεση ενός μεγάλου ζωγράφου και είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε τα έργα του Δημοσθένη Κοκκονίδη στον υπέροχο αυτό χώρο στην καρδιά του Αγρινίου. Τα εγκαίνια γίνονται παραμονές των Χριστουγέννων στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου και στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε του πολιτισμό και τις τέχνες».Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου Αγρινίου κ Χρήστος Γαρουφαλής δήλωσε «Είναι εξαιρετική τιμή η παρουσία του καλλιτέχνη στην πόλη μας και στα εγκαίνια της έκθεσης. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που για δεύτερη φορά συνεργαζόμαστε επιτυχώς με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είναι από τα εγκυρότερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας. Τις μέρες αυτές συμπληρώνουμε ένα έτος από την έναρξη της λειτουργίας της πινακοθήκης και είμαι ικανοποιημένος για την πορεία στη χρονιά αυτή και θέλω να πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι εξίσου καλή. Οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Η «Οδύσσεια» είναι ένα επίκαιρο θέμα γιατί αφορά και την οδύσσεια που βιώνουμε λόγω της κρίσης». 

 

Ο Δημοσθένης Κοκκίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Για δύο χρόνια φοίτησε στην τότε Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ακολουθεί δίμηνη παραμονή στο Άγιος Όρος (1958), όπου μελετά βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Λαμβάνει διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958).

Από το 1959 μέχρι το 1961 είναι υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας.

Κατά τη δεκαετία του ’60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το design για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδιάζει αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α’» (1961-67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-81). Το 1975 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Εκλέγεται καθηγητής (1976) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Διετέλεσε πρύτανης της Α.Σ.Κ.Τ. την περίοδο 1979-82. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, από το 1997.

Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 παρουσιάστηκαν στην περιοχή της Αθήνας.

 

Κων/νος Χονδρός