Ο Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ στην “Σ”

Οδηγίες από το Ινστιτούτο Καταναλωτών για νέους φοιτητές Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και φοιτητές στην εύρεση κατοικίας Ξεκίνησαν την Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη οι εγγραφές…

Οδηγίες από το Ινστιτούτο Καταναλωτών για νέους φοιτητές

Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και φοιτητές στην εύρεση κατοικίας

Ξεκίνησαν την Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη οι εγγραφές των φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ολόκληρη την χώρα οι οποίες και θα ολοκληρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες οικογένειες σε όλη την χώρα, θα κληθούν να “εξαργυρώσουν” την επιτυχία των νεαρών μελών της οικογένειάς τους που εισήχθησαν σε κάποια σχολή της χώρας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Ένα από τα κύρια προβλήματα αφορούν την εύρεση στέγης για τους νέους φοιτητές που θα μεταβούν εκτός του τόπου κατοικίας τους και οφείλουν να γνωρίζουν τις νέες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν κυρίως σε οικονομικό επίπεδο όσον αφορά την επιλογή της οικίας αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει αυτή να έχει.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στην “Σ” σχετικά με την αποφυγή παγίδων που πρέπει να προσέξουν οι γονείς αλλά και οι μελλοντικοί φοιτητές όσον αφορά την εύρεση της κατάλληλης οικίας από την στιγμή που η ενοικίαση των φοιτητικών διαμερισμάτων αποτελεί μια δαπανηρή υπόθεση για το οικογενειακό κόστος αλλά και τιςοικονομικές υποχρεώσεις μιας οικογένειας.

Αναφερόμενος στους φοιτητές που μετακομίζουν σε άλλες περιοχές ανέφερε ότι “Τα πρώτα δεδομένα που πρέπει να έχουν υπόψη γονείς και φοιτητές σχετικά με το θέμα της στέγης είναι ότι υπάρχει πληθώρα κατοικιών που μπορεί εύκολα η οικογένεια να επιλέξει το κατάλληλο σπίτι για την στέγασή του. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να γίνεται η έρευνα κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι την νύχτα. Τότε μόνο μπορούμε να δούμε κατά την επιλογή ενός σπιτιού κατά πόσο μας ικανοποιεί, αν υπάρχουν προβλήματα, αν υπάρχουν διαρροές και όταν επιλέξουμε να κατοικήσουμε σε αυτό καλό είναι να ζητάμε από τον ιδιοκτήτη να μας προσκομίσει τις οφειλές όσον αφορά την ύδρευση, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να κατοικούμε σε ένα σπίτι το οποίο “οφείλει” από προηγούμενους ενοικιαστές. Τότε πρέπει να γίνεται και η έναρξη του ενοικίου. Επίσης μπορούμε να συντάσσουμε συμβόλαιο τουλάχιστον για μια διετία και παράλληλα να αναγράφονται οι ενστάσεις ή τυχόν προβλήματα ή τυχόν επισκευές που θα χρειαστούν και βεβαίως κάθε επισκευή που γίνεται αφορά τον ιδιοκτήτη και όχι τον ενοικιαστή. Δεν πρέπει να δίνουμε την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των κατοικιών να μας εκμεταλλευτούν αν δεν έχουμε ζητήσει βεβαιώσεις ότι το ακίνητο αυτό ανήκει στον ιδιοκτήτη και όχι στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη καθώς έχουν υπάρξει περιστατικά εξαπάτησης σε πολλούς φοιτητές καθώς επιτήδειοι εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες και έχουν εισπράξει προκαταβολές αλλά μετά εξαφανίζονται. Υπάρχουν καταγγελίες ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα ότι γονείς καλούνται να ενοικιάσουν μια κατοικία χωρίς εγγυήσεις γι`αυτό μόνο όταν εξασφαλίσουμε την καλή εικόνα λειτουργίας του σπιτιού τότε δίνουμε και την προκαταβολή που ενδεχομένως ζητηθεί. Οι γονείς μπορούν να απευθύνονται και στα μεσιτικά γραφεία για μεγαλύτερη φερεγγυότητα. Πρέπει να γνωρίζουμε το ύψος των κοινοχρήστων, του πετρελαίου και ο κάθε ενοικιαστής κάνει τις επιλογές του σχετικά με το διαμέρισμα της αρεσκείας του”.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών αναφέρει σχετικά με τις προαγορές σε σχολικά βιβλία “ότι δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο όταν δοθεί η κατευθυντήρια γραμμή από τους καθηγητές διότι πολλές φορές δεν χρησιμεύουν. Καλό είναι να υπάρχει έρευνα αγοράς και στα βιβλία”

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κος Λεχουρίτης αφορά και τα ιδιωτικά ΙΕΚ καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα γονέων που τους ζητείται εγγραφή και αναφέρει ότι “πληρώνουμε στα ΙΕΚ την προκαταβολή αλλά μόνο τους μήνες που διδασκόμαστε γιατί υπάρχουν πολλοί που πληρώνουν σημαντικά ποσά για ολόκληρη την χρονιά την οποία χάνουν για κάποιους λόγους που αφορούν την λειτουργία ορισμένων κολεγίων ή ΙΕΚ καθώς ορισμένα έχουν κλείσει για οικονομικούς λόγους με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να μην επιστρέφονται ποτέ.“

Άλκης Αποστολόπουλος