Νοσοκομείο Αγρινίου: Με προσωπικό ασφαλείας για τους επικουρικούς γιατρούς

Απεργία χθες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς – Το διεκδικητικό τους πλαίσιο

Σε 24ωρη απεργία, προχώρησαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί, με κύριο αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός ιατρός. Παράλληλα, ζητούν να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αγρινίου στήριξε την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, συμμετέχοντας, με αποτέλεσμα η νοσηλευτική μονάδα της πόλης να λειτουργεί χθες με προσωπικό ασφαλείας.

Οι επικουρικοί ιατροί, καλύπτουν σε συντριπτικό ποσοστό πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων δομών, ζώντας καθημερινά την αγωνία της απόλυσης ενώ οι πολυπόθητες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ διεκπεραιώνονται με το σταγονόμετρο.

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αγρινίου Κωνσταντίνος Μπακόπουλος ανέφερε στη «Σ» σχετικά με την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση: «συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση. Από την Ομοσπονδία δεν έχει αποφασιστεί να γίνει κινητοποίηση στο κάθε νοσοκομείο, αλλά μια μαζική στο Υπουργείο Υγείας. Εγώ βρίσκομαι στην Αθήνα, τόσο για την κινητοποίηση, όσο για το συμβούλιο που γίνεται κάθε μήνα και θα γίνει αύριο (σήμερα). Αυτή την στιγμή όλα τα νοσοκομεία και κυρίως τα επαρχιακά βασίζονται στους επικουρικούς και αυτό οφείλεται και στην δραματική μείωση των ειδικευόμενων γιατρών. Το νοσοκομείο του Αγρινίου ήδη έχασε έναν επικουρικό γιατρό του οποίου έληξε η θητεία και δεν ανανεώθηκε λόγω των γενικότερων γεγονότων στο θέμα αυτό».

(Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αγρινίου, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος)

Χθες τα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, όπως και του Αγρινίου, λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκτός της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει διοργάνωσε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης» και προσθέτει ότι «οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους». Στη συνέχεια σημειώνει ότι «την αποκλειστική ευθύνη» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει η κυβέρνηση, η οποία «αν ήθελε θα καταργούσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Όλη η κατάθεση του αστυνομικού που είδε τη 44χρονη Ειρήνη να τσακώνεται με δύο…