Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης: Προς επίδοξους υποψηφίους Δημάρχους

Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης: Προς επίδοξους υποψηφίους Δημάρχους. Πριν από λίγο καιρό το τυχαίο τηλεφώνημα ενός άγνωστου, φερόμενου ως Δημοσκόπου, μου ζήτησε τις απόψεις μου για τις προβαλλόμενες προσωπικότητες ως υποψηφίους Δημάρχους Ιεράς Πόλεως. Ρώτησα πόσοι είναι; Πληροφορήθηκα ότι ορέγονται τον τίτλο δεκαπέντε περίπου. Επειδή ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος, απάντησα ότι τις απόψεις μου θα τις ξανά δημοσιοποιήσω, όπως και το 2005. Το κείμενο εκείνο έτυχε ευρείας συζήτησης. Επειδή φρονώ ότι οι απόψεις εκείνες ταιριάζουν και για την εποχή μας, σήμερα το Μάρτιο 2018 εν’ όψη εκλογών το 2019, έκρινα να τις παρουσιάσω αυτούσιες ξανά, από τα φιλόξενες εκδόσεις της Πόλεως, έντυπες και ηλεκτρονικές. Δεν πρόσθεσα τίποτε άλλο. Παρατίθενται ως έχουν:

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 16η Μαρτίου 2018

Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης

«Γενικές σκέψεις»

«Ο χορός για τα Δημαρχιακά, αρχίζει από νωρίς κάθε φορά και στις μέρες μας εδώ στο Μεσολόγγι. Δειλά και σαν αστεία, ξεκίνησαν πολλοί στο παρελθόν και τώρα να προβάλλονται, για τον τίτλο του πρώτου πολίτη της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Οι εκλογές, θα γίνουν σε ένα χρόνο. Εφέτος γίνεται η προθέρμανση. Τα κίνητρα αρκετών επίδοξων, ενδόμυχα, είναι πολλά και διάφορα. Φανερά πάντως, προβάλλεται το συμφέρον και η σωτηρία της πόλης….

Οι συζητήσεις στα καφενεία και τις παρέες, δίνουν και παίρνουν. Οι μεν, φωνάζουν: Να φύγει η σημερινή δημοτική αρχή. Βρίσκεται σε πτώση. Δεν βλέπουμε έργο. Το Μεσολόγγι υποβαθμίζεται. Πουθενά πρόοδος. Δεν έχουν νεύρο απάνω τους. Τι τους θέλουμε; Οι δε, αντιλέγουν: Και ποιοι να έρθουν; Υπάρχουν καλύτεροι; Έχει η δεξιά ή ο συντηρητισμός πρόσωπα κατάλληλα; Ας μείνουν οι ίδιοι για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Έχουν πρόσωπα και τα άλλα κόμματα;

Πολλοί πάλιν, ρωτάνε: Γιάννη, ξεκίνησες τον αγώνα; Κώστα, έκαμες ψηφοδέλτιο; Δημήτρη, είναι η ώρα σου, προχώρα…. Γρηγόρη, εσύ θα γίνεις μεγάλος Δήμαρχος…. Νίκο, έχεις ρεύμα, είσαι ο πιο κατάλληλος, ετοιμάσου…. (Τα ονόματα, στην τύχη). Και η συζήτηση παίρνει φωτιά. Όλα, μεταξύ αστείου και σοβαρού…. Κάποιοι μάλιστα αναζητάνε και πρόσωπα αριστίνδην!…Για να ισχυροποιήσουν το ψηφοδέλτιο. Είναι τόσο προχωρημένοι. Δειλά εμφανίζονται και κάποια κεράσματα που ερμηνεύονται σαν πρόκληση και προανάκρουσμα προθέσεων και μηνυμάτων.

Σε κάποια στιγμή έρχεται και ο ειδικός!…Αποφαίνεται: Θυμίζει το καταστατικό του κόμματος, που λέγει. Η Δημοτική αρχή που εξελέγη μπορεί και δικαιούται, αν θέλει, να ξανά είναι στο παιχνίδι. Κάποιοι απαντούν, ας έρθει το κόμμα τότε να διαλέξει και να εκλέξει Δήμαρχο. Εμείς δεν πρέπει να ρωτηθούμε; Εμείς δεν ψηφίζουμε; Ναι! Λένε οι άλλοι. Ακούστηκε ότι θα γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα για να εκφραστεί και να διαλέξει ο λαός υποψήφιους. Για να έχει και την ευθύνη! Αυτό είναι καλό, φωνάζουν μερικοί. Οι πολιτικοί όμως, τι λένε; Αυτοί θέλουν και αναζητούν τις Δημοτικές εκλογές για την Κυριακή το βράδυ. Για να μετρήσουν τα υπέρ και τα κατά. Θετικά ή αρνητικά και να βγάλουν συμπεράσματα για την κεντρική πολιτική σκηνή. Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε. Τι θα γίνει όμως από Δευτέρα, κανείς δεν νοιάζεται. Ακόμα και οι ψηφοφόροι ξεχνάνε τα όσα άκουσαν στις προεκλογικές ομιλίες. Τώρα περιμένουν να ιδούν ποιοι θα πάρουν τα αξιώματα και τις θέσεις  με τις αμοιβές στο Δήμο.

Στις συζητήσεις μπαίνει κάποτε και ο σοβαρός, ο γνώστης, ο έμπειρος, ο ανήσυχος, ο ιδεολόγος. Ιδιαιτέρως, προκειμένου για τις Δημοτικές εκλογές στην Ιερά Πόλη. Ο τελευταίος αυτός είναι απαραίτητος. Το Μεσολόγγι δεν είναι ένας Δήμος σαν τους πολλούς και ούτε μια οποιαδήποτε Πόλη. Ούτε καν ο Δήμος της Πρωτεύουσας είναι, με τις εθνικές και τις διεθνείς προεκτάσεις. Το Μεσολόγγι, είναι η Πόλη των συγκινήσεων, των αισθημάτων, του στοχασμού, των ιδεών, της ιστορίας και των αγώνων. Το Μεσολόγγι, είναι ο τόπος του χρέους των ελεύθερων λαών και των λαών που καταδυναστεύονται. Οι επισκέπτες του, έρχονται δακρυσμένοι και φεύγουν αναγεννημένοι. Οι περαστικοί, λέγονται προσκυνητές. Οι κάτοικοί του, θεωρούνται θεματοφύλακες ιερών και οσίων.

Σ’ αυτή την Πόλη η Δημοτική αρχή πρέπει να εμπνέει σεβασμό. Να εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις και να λένε: Νάτο το Μεσολόγγι!! Κάποτε καμάρωναν οι πόλεις της Ελλάδος να στέλνουν, αντί για στεφάνι, τις σημαίες τους να κυματίζουν στον αέρα του Μεσολογγίου. Κάποτε γονάτιζαν οι ηγέτες του κόσμου μπροστά στα Ηρώα για να τιμήσουν την Πόλη και τους νεκρούς της. Κάποτε χαιρετούσαν τους Δημάρχους οι μεγιστάνες της ζωής, με μια λέξη: «Προσκυνώ»!!… Αυτό το χρέος αναλαμβάνει η όποια Δημοτική Αρχή εκλεγεί. Είναι μια αποστολή στον κόσμο, το αξίωμα του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως.

Η αντιμετώπιση των εκλογών για την ανάδειξη νέας Δημοτικής Αρχής, δεν είναι υπόθεση αστείας συζήτησης, όπως στην αρχή του παρόντος. Είναι υπόθεση σοβαρής αντιμετώπισης και προβληματισμού. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει το σύνολο των κατοίκων, ιδιαιτέρως σοβαρά. Πρόκειται για την ανάδειξη του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως. Ο τίτλος αυτός είναι το κλειδί που ανοίγει πόρτες. Σ’ αυτόν τον τίτλο, βλέπουν οι πάντες τον ιδεόκοσμο που διατηρείται ανόθευτος διαχρονικά. Καλές οι φιλοδοξίες. Καλοί οι συμπολίτες μας που ορέγονται του Δημαρχιακού θώκου. Χρειάζεται όμως να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους και να σκεφτούν, σε ποιο Δημαρχείο προσδοκούν να κατοικήσουν. Ιδιαιτέρως με ποιο πρόγραμμα και ποια προοπτική. Όχι να προσθέσουν στην κάρτα τους ένα βαρύγδουπο τίτλο, τον τίτλο του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως. Να σκεφτούν ότι θα ζήσουν για τέσσαρα χρόνια πλησίστιοι ιδεολόγων και στοχαστών, σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο πειθαρχημένο και υπομονητικό, χωρίς ακραίες εξάρσεις, μικρομεσαίο λαό που τα πάντα προσδοκάει να ικανοποιήσει από τη δραστηριότητα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προσδοκάει από τη Δημοτική Αρχή, ο Μεσολογγίτης ψαράς να του προστατευτεί η δουλειά και ο θαλάσσιος πλούτος της λιμνοθάλασσας. Επιθυμεί ο έμπορος και ο επαγγελματίας να έχει συνεχή πελατεία και αδιατάρακτη εργασία. Θέλει ο λόγιος και ο επιστήμονας να κινείται με άνετη ζωή στον κόσμο του και το βιοπορισμό του. Απαιτούν ο νέος και η νέα να έχουν τη δυνατότητα σταδιοδρομίας στον τόπο τους. Η γειτονιά, η πλατεία, οι δρόμοι, ακόμη και τα σοκάκια περιμένουν τη ζωογόνο παρουσία του Δήμου για μια όμορφη και πολιτισμένη εμφάνιση. Πάνω απ’ όλα αναζητάει και η κουλτούρα, οι πολιτιστικές καταβολές του τόπου, τα γράμματα και οι τέχνες την ανάδειξή τους και την καλλιέργειά τους. Ποιος θα τα συντονίσει όλα; Ο Δήμος στο Μεσολόγγι είναι η αρχή και το τέλος κάθε δραστηριότητας. Ο Δήμαρχος, είναι ο εκφραστής.

Φίλοι, επίδοξοι υποψήφιοι Δήμαρχοι.

Διαβάστε αυτό το γράμμα και ακούστε αυτή τη φωνή. Διατυπώνεται αγνά, άδολα και ειλικρινά. Δεν περιέχει υστεροβουλία. Δεν προσδοκάει να ποδηγετήσει κανένα. Πονάει τον τόπο για τον οποίο ειλικρινά και χωρίς όφελος δούλεψε εδώ. Με θετικά αποτελέσματα και με παραλείψεις ίσως. Πάντοτε όμως με στόχο το συμφέρον της Πόλης και του υπερήφανου Λαού της. Δεν είμαι ονειροπόλος. Είμαι ρεαλιστής, με υψηλόφρονα αισθήματα. Αυτά που εμπνέει το Μεσολόγγι. Επιμένετε να είστε υποψήφιοι; Σας συγχαίρω και σας καμαρώνω.

Προσέξτε, όμως.

Οπλιστείτε με γνώση σφαιρική του αντικειμένου. Επιλέξετε τους συνεργάτες σας, ώστε να είναι και εκείνοι σωστοί σαν και σας. Κάμετε από τώρα οργάνωση. Υπηρεσιών, έργων, ανάπτυξης. Τελικώς αποκτήσετε πολιτικότητα για τις ενέργειές σας. Χωρίς κομματισμό.

Ξεκινήσετε με την προτροπή, όπως τη φώναξε ο Γερο-Νότης Μπότσαρης έξω από την καλύβα του Στορνάρη το βράδυ της Εξόδου:

«Σήκω Στουρνάρα, κινήσαμε! Και στ’ όνομα του Θεού»!».

Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου Οκτώβριος 2005

Δικογραφίες για φόλες σε σκύλους σε Καμαρούλα και Αγγελόκαστρο