Νίκη Φούντα: «Θα δώσω μάχη για την κεντροαριστερά» – Συνέντευξη στη «Σ»

Η υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΙΝΑΛ, μίλησε για όλους και για όλα

Μεγάλη συνέντευξη, αναφερόμενη στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στο διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών και στο προφίλ της υποψηφιότητάς της στην Αιτωλοακαρνανία με το ΚΙΝΑΛ, παραχώρησε η Νίκη Φούντα, στη «Σ» και στον Νίκο Αγγελόπουλο.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Φούντα.

1) Κ. Φούντα αυτή τη φορά σας βλέπουμε στη λίστα του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν στην αποδοχή της πρότασης από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά προς το πρόσωπό σας;

Η πρόταση υπήρξε πολλούς μήνες πριν την αποδοχή της. Αποφάσισα να ενταχθώ στο ΚΙΝΑΛ και να δώσω την μάχη για τον κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία, για τις ιδέες μου και τον πολιτικό μου χώρο, όταν έλαβαν χώρα τα θλιβερά γεγονότα με τις απαξιωτικές για τον κοινοβουλευτισμό «κωλοτούμπες» και βουλευτικές εξαγορές: οι καρέκλες και οι υποσχέσεις για τακτοποιήσεις στελεχών έδιναν και έπαιρναν. Αυτό με θύμωσε και κυρίως με πείσμωσε. Οι θεσμοί γενικώς και η κεντροαριστερά ειδικότερα αξίζουν καλύτερη τύχη και καλύτερες συμπεριφορές από αυτές του κ. Μωραΐτη και του κ. Θεοχαρόπουλου.

Η κεντροαριστερά ανήκει στον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Κι εγώ ήρθα να παλέψω για το «σπίτι» μου και την αξιοπρέπειά του.

2) Πολύ λένε ότι το «διαζύγιο» του Ευάγγελου Βενιζέλου με το ΚΙΝΑΛ θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση τα ποσοστά του κόμματος. Ποια η δική σας θέση επ’ αυτού αλλά και η ερμηνεία για όσα συνέβησαν αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ;

Η στροφή του Κινήματος Αλλαγής προς τα αριστερά είναι κάτι που θεωρώ δεδομένο πως έπρεπε να συμβεί. Ο χώρος οφείλει να βρει τον προσανατολισμό του. Ο επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων και πολιτικών στόχων θα έχει και απώλειες, αλλά πρέπει κυρίως να δώσει στίγμα και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη μεταξύ κινήματος και πολιτών.  Σε κάθε μάχη οφείλουμε να πάμε ενωμένοι και να γινόμαστε πιο «ανοιχτοί» προς τον κόσμο και τα στελέχη – και όχι πιο «κλειστοί». Κανένα διαζύγιο δεν χρειαζόταν, κυρίως αυτή την κρίσιμη στιγμή. Οι προσωπικές φιλοδοξίες όμως πρέπει να έρχονται δεύτερες. Πρώτα οι πολιτικές και έπειτα τα πρόσωπα.

Προχωράμε μπροστά, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στη χρησιμότητά μας για τον τόπο.

3) Ποιο είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, με δεδομένο ότι οδηγούμαστε σε μία ακόμα εκλογική διαδικασία με τον δικομματισμό να είναι ξεκάθαρος; Ποιος ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα με ή χωρίς αυτοδυναμία από τη ΝΔ;

Θα προσπαθώ να το τονίζω κάθε φορά πως ο χώρος της κεντροαριστεράς οφείλει να είναι πάντα ανάχωμα στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και «η φωνή της λογικής» στον όποιο στείρο καταγγελτικό λόγο της Αριστεράς. Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να είναι το βάλσαμο απέναντι στην κρίση και τις καταστροφικές πολιτικές για την μεσαία τάξη. Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική δικαιοσύνη, αριστερό πρόσημο στην στρατηγική πρόταση για τον τόπο, αλλά και εκσυγχρονιστικό λόγο.

Εμείς θα μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μόνο αν οι πολίτες μας κάνουν ισχυρούς. Μόνο αν οι πολίτες μας δώσουν την δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις.

Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ άρα θα καθοριστεί από το ποσοστό του και τη δύναμη που θα μπορεί αυτό να του δώσει, ώστε να επιβάλλει το πρόγραμμα και τις θέσεις του. Εκ νέου συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε μια κυβέρνηση μόνο για λίγες καρέκλες και με μικρή συμμετοχή στην προγραμματική συμφωνία θα είναι καταστροφικό για την χώρα αλλά και για τον ίδιο τον πολιτικό χώρο.

Είμαι «γνωστή λάτρης» των κυβερνήσεων συνεργασίας. Θεωρώ πως οι αυτοδυναμίες φέρνουν αλαζονεία και λιγότερο έλεγχο στα δημόσια πράγματα. Στην χώρα μας όταν έπρεπε να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας σταθερές και σοβαρές στα χρόνια της κρίσης, αποδειχθήκαμε δυστυχώς κατώτεροι των περιστάσεων – και μιλάω για όλο το πολιτικό δημοκρατικό φάσμα.

Προφανώς το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αποφασίσει τι δρόμο θα τραβήξει βάζοντας μπροστά το εθνικό συμφέρον και έπειτα το «δικό του» συμφέρον. Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν, όπως προαναφέρθηκε, πως θα μας δοθεί το έναυσμα να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση. Όχι με κάθε κόστος και όχι χωρίς να μπορούμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις.

4) Ο προσωπικός στόχος της Νίκης Φούντα. Γιατί οι Αιτωλοακαρνάνες να σας επιλέξουν στις εκλογές;

Προφανώς ο προσωπικός μου στόχος είναι η βουλευτική εκλογή, η εκπροσώπηση της Αιτωλοακαρνανίας στο κοινοβούλιο. Οι πολίτες θυμούνται την πολλή δουλειά και το πάθος μου για τον τόπο. Πλέον υπάρχει και η εμπειρία που είναι πολύτιμη, καθώς και περισσότερη γνώση. Οι Αιτωλοκαρνάνες βουλευτές, τουλάχιστον κατά την τότε θητεία μου, ήταν ανύπαρκτοι στο κοινοβούλιο, πράγμα θλιβερό. Όσες κινήσεις έγιναν από μέρους μου -και ήταν πολλές- για την ανάδειξη των θεμάτων του Νομού από κοινού, έπεσαν τις περισσότερες φορές θύμα μικροκομματικών συμφερόντων και διαφορών. Υπήρξε πολλή αδιαφορία και ελάχιστη δουλειά. Παρουσίες μόνο εντυπώσεων και έλλειψη ουσίας. Τα πρόσωπα οφείλουν να αλλάζουν όταν δεν είναι χρήσιμα. Όταν κάτι δεν μας κάνει στην κανονική μας ζωή το πετάμε, στην πολιτική που καθορίζει την αξιοπρέπειά μας και την ποιότητα ζωής μας οφείλουμε να είμαστε ακόμη πιο αυστηροί, όχι αδιάφοροι. Η θέση του βουλευτή είναι στα έδρανα, τις επιτροπές και στους κοινωνικούς αγώνες στον Νομό, πάνω από τα προβλήματα των πολιτών. Μπορώ να υποσχεθώ στους Αιτωλοακαρνάνες, όχι γεφύρια και δρόμους για την επόμενη μέρα, ούτε φούμαρα, αλλά μια στοχευμένη πρόταση συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον Νομό, με θετικούς πρωταγωνιστές τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με κύριους «παίκτες» την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή για το Ξηρόμερο και τον Βάλτο, τον τουρισμό για τα παράλιά μας, την διεκδίκηση των πολλαπλών οφελών από το αεροδρόμιο του Ακτίου, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και έναν μακρύ αγώνα για τους νέους και την προοπτική να επιστρέψουν πίσω στις πόλεις και τα χωριά μας. Να γίνει η Αιτωλοακαρνανία προορισμός, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να λειτουργήσουμε την ήπια ανάπτυξη προς όφελός μας, να αποκτήσουμε μερίδιο στην επιχειρηματικότητα.

Ο μεγαλύτερος Νομός της Ελλάδας θέλει και «μεγαλύτερη» και καλύτερη εκπροσώπηση.

Εφημερίδα «Συνείδηση»