Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Λόγω της πρόβλεψης για ακραία καιρικά φαινόμενα, αναβάλλεται ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 που διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas και είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 & την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019.

Με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων στον τελικό (μαθητές, γονείς και παιδιά) και  την ισότιμη πρόσβαση στον διαγωνισμό από όλους, ο διοργανωτής αποφάσισε την αναβολή του τελικού.

Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής  2019 είναι το Σάββατο 16 Μαρτίου και η Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου, με το πρόγραμμα του διαγωνισμού να παραμένει ίδιο.

Το θέμα της φετινής πρόκλησης για την ανοικτή Κατηγορία του Δημοτικού είναι Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά». Οι μαθητές και μαθήτριες μέσω των 18 ομάδων που διαγωνίστηκαν, παρουσίασαν σχετικές λύσεις με το θέμα, προτείνοντας με ποιους τρόπους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα μικρά νησιά να αναπτυχθούν. Έτσι λοιπόν τρεις (3) ομάδες από την Αιτωλοακαρνανία, μία (1) από τη … Ζάκυνθο και μία (1) από την Αχαΐα προκρίθηκαν στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas με στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και του European Schoolnet (EUN). Οι 5 ομάδες του Περιφερειακού Διαγωνισμού Δυτικής Ελλάδας που προκρίθηκαν σε αυτή την κατηγορία είναι οι:

ΟΜΑΔΑΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣΣχολείο
ΕπτάΠαναγιώτης ΜουρούκοςΣταυρούλα Καψάλη

Κωνσταντίνος Λύρος

Χριστίνα Κατσαδούρου

Ευάγγελος Αποστολόπουλος

Βαρβίνα Αντωνίου

Γιώργος Φραγκόπουλος7o Δημοτικό Αγρινίου
ΘαλασσοπόροιΙωάννα ΑλεξανδρήΦρειδερίκος Βαγενάς

Θοδωρής Μπεσίρης

Αριστείδης Ζησιμόπουλος

Οδυσσέας Λαγάκης

Ειρήνη Λέζι

Βασίλης ΠλαστήραςΔημοτικό Σχολείο Γαβαλούς
17nthRobo-KidsΜαρία ΜπαζώνηΧριστόφορος Δρούγας

Αριστοτέλης Μιχαλακόπουλος

Παναγιώτης Ευθυμίου

Ανδρέας Τσιλιμίγκρας

Ευρύκλεια Κορδάτου

Χαρίλαος Αγγέλης

Χριστόφορος Καραχρήστος17ο Δημοτικό
Σχολείο Αγρινίου
Zante RoboticsΑντωνία ΜυλωνάΛουκάς Αποστολάτος

Παναγιώτης Δήμος

Γιάννης Ποταμίτης / Βασίλης Κελαϊδηνός

Γιάννης Μαρίνος / Χρήστος Κεφαλληνός /
Νικόλας Μουζάκης / Νικόλας Παπαδάτος

Ιωάννης ΚυβετόςΔημοτικά Σχολεία Ζακύνθου
AquaRobotsΦώτης ΚατσαντούλαςΒαγγέλης Βογιατζής

Οδυσσέας Ράλλης

Δημήτρης Μπαρής

Πέτρος Σταυρόπουλος17ο Δ.Σ. Πάτρας, 1ο Δ.Σ. Κάτω Αχαΐας, 60ο Δ.Σ. Πάτρας

Για πρώτη φορά φέτος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό πραγματοποιήθηκε κατηγορία Ποδόσφαιρο 2×2 με ρομπότ και τη θεαματική παρουσία 19 μαθητικών ομάδων από Δημοτικά σχολεία. Σε αυτό το παιχνίδι, 2 αντίπαλες συμμαχίες με 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν την μπάλα, στο γήπεδο ποδοσφαίρου! Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.

Το ποδόσφαιρο με ρομπότ ήταν υπόθεση Αχαΐας για τις 5 ομάδες που προκρίθηκαν συνολικά στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 που θα πραγματοποιηθεί επίσης το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Οι 5 ομάδες του Περιφερειακού Διαγωνισμού Δυτικής Ελλάδας που προκρίθηκαν είναι οι:

ΟΜΑΔΑΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣΣχολείο
TheBest-NMΝικόλας ΚουστουμπάρδηςΜάρω ΠερδικομμάτηΜαρίλια ΚαλαματιανούΔημοτικά Πάτρας
RobokratoresΝίκος ΔήμουΚωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Ελένη Καρπιδα

Δημήτρης Βoττας2ο Δημοτικό
Σχολείο Ακράτας
Robots@FieldΣπυρίδων ΤραγουλιάςΔημήτριος Στάης

Νικόλαος Αντωνόπουλος

Σωτήριος ΤραγουλιάςΔημοτικά Πάτρας
Robogol1Δημήτρης ΔιακάκηςΝάσος Πετρίτσης

Μάνος Μιχελάκης

Βασίλης Λάτσης49o Δημοτικό Πάτρας
ΜατιέςΑπόστολος ΓραμματικόπουλοςΦώτης Αριστόπουλος

Κωνσταντίνος Σούφλας

Πέτρος ΣταυρόπουλοςΔημοτικό Σχολείο Κωφών Και Βαρήκοων Πάτρας

Επίσης αχαϊκή υπόθεση η βασική κατηγορία του Γυμνασίου, στην οποία τα παιδιά αναδεικνύουν ποιοι είναι «Οι δρόμοι του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα». Η δοκιμασία αφορά στη διαδικασία συλλογής τριών διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών και στη μεταφορά τους στο οινοποιείο, για την παραγωγή συγκεκριμένου χρώματος κρασιού. Το ρομπότ-συλλέκτης ξεκινά από το οινοποιείο και περνώντας από τις τρεις περιοχές συλλέγει μία ποικιλία σταφυλιών (χρωματιστό πλαίσιο)  από κάθε περιοχή και τις μεταφέρει στο οινοποιείο. Οι κύβοι που τοποθετεί σε κάθε πλαίσιο, ορίζουν και το χρώμα του κρασιού που θα παραχθεί. Οι πέντε (5) ομάδες που προκρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, είναι:

ΟΜΑΔΑΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣΣχολείο
Robotica.gr PathΑπόστολος Μητρέλης
Θοδωρής ΒαφέαςΠαναγιώτης Δαβίλλας
Ανδρέας ΤσιμπούρηςΠειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Πατρών, 7ο Γυμνάσιο Πατρών, 17ο Γυμνάσιο Πατρών
Teamwork HappinessΣταματία ΡαβασοπούλουΕυγενία Στεφανάτου

Αναστασία Στεφανάτου

Ανέστης Βοβός13ο Γυμνάσιο Πατρών
Free SpiritΓιώργος ΑλαγκιοζίδηςΣτέφανος Λόντερ

Δημήτρης Αθανασόπουλος

Αριστείδης Γεωργάκης21ο Γυμνάσιο Πατρών
Robotica.gr HazzeΑσημάκης ΦωτήλαςΕμμανουήλ Ζαγορίτης

Κωνσταντίνος Βαφέας

Μέμα Περδίκη9ο Γυμνάσιο Πατρών, 6ο Γυμνάσιο Πατρών, 7ο Γυμνάσιο Πατρών
Ελληνική MensaΕυάγγελος Τσακίρης
Αλέξανδρος Μπάδας
Δημήτριος Μπόνας
Ευθύμιος ΚωστήςΓυμνάσιο Λακκόπετρας
55ο Δημοτικό Πάτρας6ο Γυμνάσιο Πατρών

Επίσης, στην παράλληλη πιλοτική κατηγορία για αρχάριες ομάδες Γυμνασίου: «Πρωτέας», δύο (2) ομάδες από την Αχαΐα και μία (1) από τη Ζάκυνθο προκρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα. Η δοκιμασία αφορά στη μεταφορά δύο «μηνυμάτων» από δύο πόλεις της Μέσης Ανατολής προς την Κωνσταντινούπολη. Το ρομπότ – αγγελιαφόρος ξεκινά από την Ιερουσαλήμ και περνώντας από δύο από τις τέσσερις κοντινές πόλεις (Τύρο, Δαμασκό, Αντιόχεια ή Χαλέπι) μεταφέρει τα μηνύματα  που παραλαμβάνει, προς την Κωνσταντινούπολη. Η δοκιμασία στηρίζεται πάνω στο δωδεκάωρο σύστημα κωδικοποίησης μηνυμάτων που ήταν διαδεδομένο στη Βυζαντινή περίοδο και πραγματοποιείται πάνω σε ένα «δρόμο» της αυτοκρατορίας που ενώνει τις παραπάνω πόλεις. Τα ρομπότ πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα μηνύματα, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα και τις δοκιμασίες που θα συναντήσουν στο δρόμο τους.

ΟΜΑΔΑΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣΣχολείο
TechnoTalos JuniorΓιάννης ΚαρφίτσαςΔημήτρης Σκυλλάς

Μιχάλης Μπουζούκος

Παναγιώτης Αρβανιτάκης6ο Γυμνάσιο Πάτρας, Μουσικό σχολείο Πατρών
Zante RoboticsΓιάννης ΒερτζάγιαςΠέτρος Στρούζας

Διονυσία Στρούζα

Ιωάννης ΚυβετόςΓυμνάσια Ζακύνθου
Πειραματικά Ρομποτάκια ΓΔιονύσης ΑβραμόπουλοςΘεόδωρος ΑντωνιάδηςΒασίλης ΣχοινάςΠειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

Προχωρώντας στην κατηγορία του Λυκείου, οι μαθητές δημιουργούν ομάδες συνεργαζόμενοι να σχεδιάσουν έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, δημιουργώντας μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης με αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή, σύμφωνα με το θέμα “Smart Cities”. Έξυπνες λύσεις στην κυκλοφορία, στην ασφάλεια, στο περιβάλλον, στην αειφόρο ανάπτυξη και οτιδήποτε σχετίζεται με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Σκοπός της Ανοικτής κατηγορίας Λυκείου είναι οι μαθητές να συνδυάσουν προϋπάρχουσες γνώσεις και δεξιότητες και να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο, σχεδιάζοντας μία ολοκληρωμένη ρομποτική λύση που απαντά σε πραγματικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα και συνοδεύεται από ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο (business plan). Επιπλέον, η συγκεκριμένη κατηγορία προετοιμάζει κατάλληλα τους μαθητές Λυκείου για τη συμμετοχή τους στην κατηγορία Open της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™. Δικαίωμα συμμετοχής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, έχουν τα παρακάτω Λύκεια:

ΟμάδαΣχολείο
Καραμέλα1o ΕΠΑΛ Αμαλιάδας
Robotics 2EPAL2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου
Robomaniacs3ο ΓΕΛ Πύργου Pierre de Coubertin
European Citizens12ο  ΓΕΛ  Πατρών
Draco5ο Επαλ Πάτρας
Effort team2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου
Robo_Star Trek1ο Επα.Λ. Λεχαινών
1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου1ο ΓΕ.Λ. Ναυπάκτου
GyroBoyΓΕ.Λ. Ευπαλίου Φωκίδας
Without Obstacles1ο ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου

Στη διοργάνωση συνέβαλλαν επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών με την παραχώρηση του κτιρίου, ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν το Αχαϊκό Χωριάτικο με τα νόστιμα σαντουϊτσάκια, η Υδάτωρ Α.Ε., η εταιρία αναψυκτικών και φυσικών χυμών ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. προσφέροντας ατομικούς χυμούς και τα σούπερ μάρκετ Κρόνος Α.Ε.Β.Ε. με τα ατομικά νερά προς όλους.

Την Επιστημονική Επιτροπή αποτέλεσαν οι εξής: Παναγιωτακόπουλος Χρήστος – Καθηγητής ΠΤΔΕ Παν. Πατρών, Παπαδάκης Σπύρος – Οργανωτικός Συντονιστής εκπ/κού έργου Π.Ε.Κ.Ε.Σ Δυτ. Ελλάδας, Βαλμάς Θεοφάνης – Συντονιστής εκπ/κού έργου Π/θμιας Εκπ/σης Π.Ε.Κ.Ε.Σ Δυτ. Ελλάδας, Μπαλωμένου Αθανασία – Συντονίστρια ΠΕ03 Δ/θμιας Εκπ/σης Π.Ε.Κ.Ε.Σ Δυτ. Ελλάδας, Χριστοπούλου Σοφία – υπεύθυνη πιλοτικής κατηγορίας Νηπιαγωγείου, Τσοβόλας Σπύρος, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγρινίου και Καρατράντου Ανθή, Ε.ΔΙ.Π. Παν/μιο Πατρών – Υπεύθυνη κριτών.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Πάτρα:

«Είδαμε χαρούμενες ρομπο-φατσούλες και χαρήκαμε μαζί τους σε αυτό τον Διαγωνισμό Ρομποτικής που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε επίπεδο διοργάνωσης! Με τη συμπαράσταση των γονιών και των εκπαιδευτικών προπονητών τους, οι μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, προσπάθησαν με τις λύσεις και τα projects τους στη ρομποτική, να προκριθούν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής 2019. Από πλευράς μας συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες και καλή επιτυχία σε αυτές που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 23-24 Φεβρουαρίου 2019.»

Στις 28 Φεβρουαρίου, η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης