Ναύπακτος: Δικαίωση ιδιοκτητών μετά από 12 χρόνια

Απόφαση του Εφετείου Αγρινίου, ορίζει όπως αποδοθεί στην πρότερη μορφή του στον ιδιοκτήτη του, ο χώρος που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας, στη Βαρναράχη. Η απόφαση αυτή του Εφετείου, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δικαιώνει τους ιδιοκτήτες μετά από 12 χρόνια!

Η ιστορία ξεκινά επί δημοτικής αρχής Γιάννη Νταουσάνη, με τα έκτακτα γεγονότα της μόλυνσης του πόσιμου νερού της Ναυπάκτου. Άμεσα δόθηκε λύση στο πρόβλημα με νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της Βαρναράχης, σε χώρο όμως που υπήρχαν ιδιοκτησίες.

Έγιναν οι γεωτρήσεις, τοποθετήθηκαν τα αντλιοστάσια, συνδέθηκαν με το δίκτυο της ΔΕΥΑΝ και αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στην πόλη της  Ναυπάκτου. Έκτοτε, και παρά τις ενοχλήσεις των ιδιοκτητών του χώρου που λειτουργούν τα αντλιοστάσια για να προχωρήσει ο Δήμος Ναυπάκτου (και μετέπειτα Ναυπακτίας) στα δέοντα (απαλλοτριώσεις αποζημιώσεις κ.λπ.) δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Ήταν φυσικό επόμενο να προσφύγουν οι ιδιοκτήτες στη δικαιοσύνη για να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τα δικαιώματά τους.

Σε πρώτο στάδιο, τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα των ιδιοκτητών απορρίφθηκαν από τον Εισαγγελέα, καθώς υπήρξε έκτακτο γεγονός που αφορούσε την υγεία των κατοίκων.

Ωστόσο, με τις δημοτικές αρχές να διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς να δίνεται λύση στο θέμα των ιδιοκτησιών ακολούθησαν νέες προσφυγές ιδιοκτητών, οι οποίοι σήμερα, ο ένας μετά τον άλλον δικαιώνονται.

Πέραν  της πρόσφατης απόφασης του Δεκεμβρίου, ακολουθούν και άλλες που εκδικάζονται τον Απρίλιο του 2016 και οι οποίες προφανώς θα στηριχθούν στην απόφαση του Εφετείου, δικαιώνοντας τους προσφεύγοντες ιδιοκτήτες των υπόλοιπων χώρων που έχουν εδώ και μια δωδεκαετία δεσμευτεί από τη ΔΕΥΑΝ.

 

Τι μέλλει γενέσθαι…  Τι απαντούν ΔΕΥΑΝ – Δήμος

Σήμερα, και μετά την απόφαση του Εφετείου, έχει κλείσει η μία εκ των τριών γεωτρήσεων, με τις συνεννοήσεις μεταξύ ΔΕΥΑΝ και ιδιοκτητών, μετά από 12 χρόνια να επανακκινούν. Το σκεπτικό των ιδιοκτητών και με τη δικαίωσή τους μετά από τόσα χρόνια, είναι να βρεθεί λύση στο θέμα. Tο ίδιο σκεπτικό καταγράφεται και από τις αντιδράσεις της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.

Σε επικοινωνία του «ε» με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Θωμά Κοτρωνιά, για τα βήματα που θα ακολουθήσει η ΔΕΥΑΝ για το θέμα μας τόνισε:

Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση που δικαιώνει ιδιοκτήτη που ο Δήμος έχει καταλάβει την περιουσία του στη Βαρναράχη για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΝ. Τι προτίθεστε να κάνετε, μια και ακολουθούν και άλλες τέτοιες αποφάσεις;

«Πολύ σωστά είπατε, μετά από 12 χρόνια εμπλοκών στα δικαστήρια, Δήμος, ΔΕΥΑΝ, Ιδιοκτήτες, θεωρούμε ως Δημοτική Αρχή και ως Δ.Σ. στη ΔΕΥΑΝ ότι πρέπει να δώσουμε οριστική λύση στο θέμα αυτό.  Είναι ζήτημα ισονομίας, είναι ζήτημα απόδοσης δικαιοσύνης, σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν τόσα χρόνια. Λέμε να λυθεί στη βάση του δικαίου και της λογικής.

Δεν μπορούν να υπάρξουν οι αρχικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών που μιλούσαν για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεις, αλλά ούτε και η αδιαφορία από πλευράς Δήμου και ΔΕΥΑΝ που συνεχώς δημιουργούσε εμπλοκές και κωλύματα. Έπρεπε ήδη αυτό το θέμα να είχε λυθεί πριν χρόνια, εν πάση περιπτώσει, ο κλήρος έτυχε σ’ εμάς. Εμείς λοιπόν πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις, κάτω από τις οδηγίες του δημάρχου και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ, να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί και να λύσουμε το ζήτημα στον πιο σύντομο δυνατόν χρόνο.

Έχουμε στα χέρια μας μια απόφαση Εφετείου που αφορά έναν ιδιοκτήτη και υπάρχουν άλλες δέκα περίπου σε εκκρεμότητα, με τις αποφάσεις πιθανόν να εκδίδονται στο τέλος του χρόνου.

Έχουμε λοιπόν φτιάξει ως ΔΕΥΑΝ έναν ‘‘οδικό χάρτη’’, τον οποίον τον προτείνουμε και στον Δήμο, με τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να φέρουμε σε πέρας αυτό το θέμα.

Τα βήματα είναι τα εξής: Πρώτο βήμα είναι η τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με την προϊσταμένη ΠΕΧΩ της Πάτρας, την κα Θεοφανοπούλου και θα συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς να εργαζόμαστε να βρούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως. Θα ακολουθήσει, ως δεύτερο βήμα, η πράξη αναλογισμού, με το επόμενο βήμα να είναι οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών για τους εντός και εκτός σχεδίου χώρους.

Για τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται εντός σχεδίου είναι πιο πολύπλοκο το θέμα και εφόσον υπάρχει συμβιβαστική διάθεση, θα είναι καλό για όλους μας.

Επιπλέον, ως ελάχιστη υποχρέωση του Δήμου, της ΔΕΥΑΝ απέναντι στους ιδιοκτήτες που έχουν τελεσίδικη απόφαση στα χέρια τους, θα ενοικιάσουμε έναντι συμβολικού τιμήματος το αντίστοιχο τμήμα που έχουμε καταλάβει με τις εγκαταστάσεις. Ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον πρώτο ιδιοκτήτη και θα ενοικιάσουμε τον χώρο που έχουμε καταλάβει – περίπου 100 τ.μ., αντί του ποσού των 165 ευρώ το μήνα.

Αυτό ως δείγμα καλής διάθεσης του Δήμου και της ΔΕΥΑΝ απέναντι στους ιδιοκτήτες. Αυτή η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ και τους ευχαριστώ. Η απόφαση θα σταλεί για νομιμότητα και εφόσον εγκριθεί θα συνάψουμε το συμφωνητικό ενοικίασης. Το συμφωνητικό αυτό μπορεί να ανανεωθεί για έναν ακόμα χρόνο, με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ.

Σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται η επόμενη Δημοτική Αρχή, μια και προβλέπεται στους όρους ότι μονομερώς η ΔΕΥΑΝ μπορεί να καταργήσει τη σύμβαση αυτή.

Να σκεφτείτε πως τόσα χρόνια δεν έχουμε άδεια χρήσης νερού από τη Δ/νση Υδάτων, γιατί δεν έχουμε ούτε ενοικιαστήριο ούτε τίτλους κατοχής για τον συγκεκριμένο χώρο. Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε με αυτό το χρόνιο θέμα».

Σε τι βάθος χρόνου προβλέπεται να τελειώσει οριστικά το θέμα;

«Αυτά τα θέματα, στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτούν χρόνο. Θεωρούμε, και θα το κάνουμε, πριν από τη λήξη της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή, να έχει δοθεί οριστική

nafpaktianews.gr