Μποναμάς… φόρων

Μποναμάς… φόρων

Για αδυναμία αποπληρωμής κάνουν λόγο οι Αγρινιώτες

Μποναμάς… φόρων

Ποιοι φόροι πρέπει να καταβληθούν μέχρι και σήμερα

 

 

Μέχρι την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχετε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας αν δεν θέλετε να επιβαρυνθείτε με πρόστιμο. Τελικά το Υπουργείο έδωσε παράταση κατά μία μέρα καθώς η καταληκτική ημερομηνία εργάσιμης (31 Δεκεμβρίου) πέφτει Σάββατο, κι’ έτσι μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα. Κάθε πρωί, όλες αυτές τις μέρες, η αναμονή σε τράπεζες για την πληρωμή των τελών και άλλων φόρων, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ η πρακτική ορισμένων να πληρώνουν στο ταμείο τα τέλη καθυστερούσε την εξυπηρέτηση.

Για την είσοδο στην εφαρμογή εκτύπωσης του ειδοποιητηρίου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ο υπόχρεος πρέπει να πληκτρολογήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp και στη συνέχεια να κάνει «κλικ» στο πεδίο «ΕΙΣΟΔΟΣ».

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ηλεκτρονική φόρμα όπου θα πρέπει να αναγράψει τον ΑΦΜ του και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και να κάνει κλικ στο πεδίο «Αναζήτηση». Αν τα στοιχεία είναι σωστά τότε θα του εμφανιστεί στην οθόνη το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση» και στο τέλος να πρέπει να κάνει κλικ στο πεδίο «Εκτύπωση».

Φέτος προέκυψαν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 σε 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 μετά την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 46 του ν. 4410/2016 που προβλέπει ότι η παλαιότητα του κάθε οχήματος πρέπει να υπολογίζεται όχι με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα αλλά με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να διευκρινίσει για ποιο λόγο ορισμένοι κάτοχοι οχημάτων είδαν τα τέλη που αναγράφονται στα ειδοποιητήριά τους μειωμένα ή αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, «τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 έμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το 2016 ανά κατηγορία οχήματος. Ωστόσο για ένα σχετικά μικρό αριθμό οχημάτων υπήρξε κατάταξη σε άλλη κατηγορία τελών λόγω της υποχρέωσης της χώρας για συμμόρφωση με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (άρθρο 46 ν. 4410/2016). Πρόκειται για οχήματα που εισήχθησαν στη χώρα ως μεταχειρισμένα και πλέον τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο διαβίωσης καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η ανακατάταξη αφορά περίπου 133.000 οχήματα από σύνολο άνω των 5.500.000. Από αυτά για τα 41.978 υπήρξε μείωση των τελών κυκλοφορίας, για τα 60.234 δεν υπήρξε μεταβολή και για τα 31.854 υπήρξε αύξηση».

Ποιο είναι το πρόστιμο

Όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, αλλά και με την απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός τους. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 148 ευρώ, με το πρόστιμο θα πληρώσει 296 ευρώ.

Άλλοι φόροι ως το τέλος του χρόνου

Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας ως το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και για άλλους τρεις φόρους.

Η τέταρτη και προτελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται στα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

– Δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό της δόσης που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

– ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Νοεμβρίου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε» δηλώνουν οι Αγρινιώτες

Οι Αγρινιώτες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που προσπαθούν να καταβάλουν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, αλλά και την διάθεσή τους να πληρώσουν, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε στις ρυθμίσεις των δόσεων που οι ίδιοι έκαναν. Οι περισσότεροι μάλιστα θεωρούν πως το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να ανταποκριθεί και αυτό θα φανεί στα ταμεία του κράτους μετά την αρχή του έτους, αφού μέχρι τέλους του χρόνου η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις τόσο από φόρους από φυσικά και νομικά πρόσωπα, όσο και από τέλη κυκλοφορίας, τα οποία απασχολούν εδώ και πολύ καιρό όλα τα νοικοκυριά.

Ο Τάσος Μπέλος

Ο Τάσος Μπέλος επισήμανε: «οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των τελευταίων ημερών του έτους. Είναι σπάνιο να πάρεις πίσω πινακίδες αυτοκινήτου που έχεις καταθέσει και να το κυκλοφορήσεις. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις δόσεις που οι ίδιοι έχουν ρυθμίσει. Τα πράγματα άλλαξαν και δυσκόλεψαν πολύ».

Ο Χρήστος Ζαχαράκης

Ο Χρήστος Ζαχαράκης τόνισε: «δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο πλέον. Δεν έχουμε άλλα χρήματα. Όσο για τις πινακίδες, πολλοί πλέον ούτε τις καταθέτουν γιατί έχουν ανάγκη το αυτοκίνητο, ούτε πληρώνουν, γιατί δεν έχουν. Φροντίζουν μόνο για την ασφάλεια του αυτοκινήτου και αυτή με το ζόρι. Πολλοί δεν πληρώνουν ούτε τις υπόλοιπες πληρωμές των φόρων, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν έχουν».

Ο Σωκράτης Κιτσαράς

Ο Σωκράτης Κιτσαράς σημείωσε: «ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τίποτα. Αυτό πρέπει να το ακούσουν όλοι όσοι είναι ή ετοιμάζονται να έρθουν στην κυβέρνηση για να ξέρουν τι θα πράξουν. Δεν μπορούν οι περισσότεροι να καλύψουν ούτε τις δόσεις που ρύθμισαν οι ίδιοι και αυτό γίνεται γιατί πουθενά δεν υπάρχει δουλειά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση και δεν θα διορθωθεί ούτε στο μέλλον αν δεν γυρίσουμε στην παραγωγή»

Ο Λάμπρος Καράς

Ο Λάμπρος Καράς ανέφερε: «στο τέλος του έτους πρέπει να δοθούν πολλά χρήματα και συνάμα ο κόσμος βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση μέχρι και στα όρια της εξαθλίωσης. Ο κόσμος πεινάει και κυρίως οι άνεργοι, τους οποίους κανείς δεν σκέφτεται. Μήπως έπρεπε τα επιδόματα να τα πάρουν όσοι αυτές τις μέρες υποφέρουν περισσότερο από κάποιους άλλους; Τα πράγματα πρέπει να εξεταστούν πιο δίκαια. Σχετικά με τις δόσεις στους φόρους, θέλω να πω πως όσοι έχουν πρόγραμμα να τα δώσουν θα βρουν έστω και με δυσκολία τρόπο να τα δώσουν. Όσοι έκαναν ρυθμίσεις πρέπει να τα δώσουν, αλλιώς θα είναι σε βάρος τους».

 

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»