Ν. Μωραΐτης: «Μεγάλος χαμένος οι μικροκληρούχοι»

Λιγότεροι οι πόροι της νέας ΚΑΠ Ν. Μωραΐτης: «Μεγάλος χαμένος οι μικροκληρούχοι» Στα 1,78 από τα 2,22 δις οι πόροι μέχρι το 2020   Την…

Λιγότεροι οι πόροι της νέας ΚΑΠ

Ν. Μωραΐτης: «Μεγάλος χαμένος οι μικροκληρούχοι»

Στα 1,78 από τα 2,22 δις οι πόροι μέχρι το 2020

 
Την άποψή του για τη νέα ΚΑΠ πρόσθεσε στην «Σ» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους πόρους που θα είναι λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, ενώ τόνισε πως μεγάλος χαμένος θα είναι οι μικροκληρούχοι και κυρίως αυτοί που είχαν καλλιέργειες και δικαιώματα με υψηλές επιδοτήσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μωραΐτη:

«Tο 2015 θα εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ. Όμως ο κάθε αγρότης δεν ξέρει τι ενισχύσεις θα πάρει, πόσο θα μειωθούν, τι όροι και προϋποθέσεις χρειάζονται, πώς ορίζονται τα νέα δικαιώματα, τι τον συμφέρει να καλλιεργήσει στη νέα χρονιά για να έχει κάποιο εισόδημα, για να ζήσει και να συνεχίσει την αγροτική του δραστηριότητα. Δεν ξέρει το περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020, που είναι συνέχεια των προηγούμενων και χειρότερη σε ό,τι αφορά την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και γι' αυτό υπάρχει "θολούρα". Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ζητήσει εγγράφως τον επίσημο φάκελο, αλλά απάντηση δεν έχει πάρει!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος μειώθηκαν οι ενισχύσεις γιατί κόπηκε το 8,5% των δικαιωμάτων σε όλους. Οι μειώσεις θα συνεχιστούν και θα ξεπεράσουν το 30 με 40% στα περισσότερα προϊόντα και σε μερικά και το 60% μέχρι το 2020. Δεν ενημερώνουν, γιατί η ανακατανομή των κοινοτικών πόρων και η αναδιανομή είναι υπέρ των μεγάλων, για να συγκεντρωθεί η παραγωγή στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, καθώς και τον προσανατολισμό σε ορισμένα προϊόντα, απ' όπου θα ευνοηθούν οι μεταποιητές.

Σε ό,τι αφορά τους πόρους: την προηγούμενη περίοδο 2007 - 2013 ήταν στα 2,22 δισ./έτος (2013), ενώ την περίοδο 2014 - 2020 θα μειωθούν κατά 20% για να φτάσουν το 2020 περίπου 1,78 δισ. ευρώ/έτος.

Ωστόσο, το κυριότερο είναι τα κριτήρια της κατανομής τους και οι αλλαγές συγκριτικά με πριν. Αυτές οι αλλαγές συνοψίζονται στα εξής:

α) Οι επιδοτήσεις θα δίνονται ανά στρέμμα, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια και το κόστος παραγωγής. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι μικροκληρούχοι και κυρίως αυτοί που είχαν καλλιέργειες και δικαιώματα με υψηλές επιδοτήσεις άνω των 100 ευρώ/στρέμμα (πχ. λάδι, χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, βαμβάκι, σταφίδα, καπνό, βιομηχανική τομάτα κ.ά).
β) Νέο στοιχείο αποτελεί και το λεγόμενο "πρασίνισμα" της ΚΑΠ (λες και η καλλιέργεια της γης δεν την πρασινίζει!) το οποίο παρουσιάζουν ως θετικό και νεωτερίζον. Αποκρύβουν τον πραγματικό στόχο αυτού του "πρασινίσματος", ο οποίος δεν είναι άλλος από την αύξηση της επιδότησης κατά 30% σε όσους έχουν πάνω από 150 στρέμματα και αφήνουν ακαλλιέργητο το 5% και από το 2017 το 7% της καλλιεργήσιμης γης τους (για να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα όπως υποστηρίζουν!). Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές παραγωγικές εκτάσεις δεν θα καλλιεργηθούν, θα μείνουν αναξιοποίητες. Είναι παρόμοιες μέθοδοι με αυτές της 10ετίας του 1980, όπου επιδοτούσαν το θάψιμο αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα όσοι δεν αφήσουν ακαλλιέργητη γη δεν θα πάρουν την πράσινη επιδότηση και θα επιστραφεί στο ταμείο των Βρυξελλών.
Αλλάζει ο ορισμός του δικαιώματος που θα επιδοτείται, ωστόσο δεν είναι γνωστός! Παίζει ρόλο η αξία της αγροτικής γης και γι' αυτό έχουν επιλέξει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις περιφέρειες, που επίσημα ανακοίνωσαν:

• Βοσκότοποι, που θα πάρουν το 25% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου (445 εκατ. ευρώ) υπολογίζουν 25 ευρώ/στρέμμα.
• Αροτραίες εκτάσεις, που θα παίρνουν το 47% (837 εκατ. ευρώ) των κονδυλίων (43 ευρώ/στρέμμα).
• Δενδρώδεις καλλιέργειες, όπου θα κατευθύνεται το 28% των κονδυλίων (498 εκατ. ευρώ), υπολογίζεται περίπου 52 ευρώ/στρέμμα.
γ) Με τη νέα ΚΑΠ θα παίρνουν επιδοτήσεις όσοι χαρακτηρίζονται "ενεργοί αγρότες". Αντίθετα, μέχρι σήμερα οι κοινοτικές επιδοτήσεις (πχ. για το λάδι) δίνονται σε όσους καλλιεργούν ανεξάρτητα αν είναι ή όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να έχουν επιδότηση πάνω από το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματός τους.
δ) Ο πυλώνας 2 της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για τη γεωργική ανάπτυξη (επιχειρηματικές επιδοτήσεις) και διοχετεύουν περισσότερα λεφτά που μεταφέρουν από τον 1ο πυλώνα τις άμεσες επιδοτήσεις.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις μειώνουν σημαντικά τις ενισχύσεις και αναδιανέμουν τους πόρους για να εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν. Έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό ανάπτυξης της κτηνοτροφίας επιχειρηματικής μορφής, γι´ αυτό άφησαν ξεκρέμαστους τους κτηνοτρόφους απέναντι στην επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού, που αφάνισε 100 χιλιάδες ζώα σε όλη τη χώρα. Επίσης προωθούν τη μείωση του κόστους παραγωγής με ντόπιες ζωοτροφές (ψυχανθή) και των οσπρίων, αφού η κατανάλωσή τους λόγω κρίσης αυξάνεται και ταυτόχρονα θέλουν να μειωθούν οι εισαγωγές. Δεν έχουν όμως πολλά περιθώρια, γιατί μπαίνουν οι περιορισμοί της ΕΕ που δεν επιτρέπουν μεγάλες αυξήσεις, αφού έχουν σύγκριση τις περασμένες χρονιές για το τι καλλιεργούσαν και σε πόσες εκτάσεις.

Αλλά, όπως από τις επιδοτήσεις δε σώθηκαν μικροί και μεσαίοι αγρότες, έτσι και τώρα το ξεκλήρισμα θα συνεχιστεί με νέο αριθμό. Αφού και αυτά που παίρνουν ως ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, θα τους τα πάρουν μέσω της φορολογίας (πχ. το 50% των αγροτών -περίπου 350.000- θα πάρουν επιδότηση μέχρι 1.250 ευρώ, τους τα παίρνει αυτόματα ο ΕΝΦΙΑ με τη φορολόγηση όχι μόνο του σπιτιού, αλλά και της αποθήκης, της στάνης, του χωραφιού, που δεν τον είχε τα προηγούμενα χρόνια και έπονται η φορολόγηση στις γεωτρήσεις κ.ο.κ.)».