Τι σημαίνει για Μύτικα, Κάλαμο και Καστό, η ίδρυση της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας – Όλη η μελέτη

Στα πλαίσια της υπεύθυνης και αξιόπιστης ενημέρωσης, επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ζητήσαμε να μας δοθεί ολόκληρος ο φάκελος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Μιλήσαμε με την αρμόδια υπάλληλο τηλεφωνικά, η οποία ευγενέστατη και εντός λεπτού μας έστειλε με e-mail όλο τον φάκελο της μελέτης, τονίζοντας μας ότι όλα αυτά έχουν σταλεί εδώ και πολύ καιρό στους ενδιαφερόμενους Δήμους, ώστε να εκκινήσουν την διαδικασία γνωμοδότησης των Συλλογικών τους οργάνων, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης και της έκφρασης γνώμης των τοπικών κοινωνιών.
Στον παρακάτω πίνακα που προέρχεται από την μελέτη, φαίνεται ποιων Δήμων τα συλλογικά όργανα θα έπρεπε να γνωμοδοτήσουν (Οι Τ.Κ. και Δ.Κ., Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, Δημοτικά Συμβούλια).
Σύμφωνα με την μελέτη, η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από δέκα (10) ζώνες παραγωγής (Π1-Π10) με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις 10 προτεινόμενες περιοχές.
Από αυτές τις προτεινόμενες ζώνες παραγωγής, αυτές που επηρεάζουν την περιοχή για την οποία εμείς ενδιαφερόμαστε (παραλιακή διαδρομή Αστακός – Μύτικας ως Μαραθάκι, Κάλαμος και Καστός Λευκάδας) είναι:
  • Η Π-6 με έκταση 3.600,32 στρέμματα (Δ.Κ. Αστακού, ανεβαίνοντας την μεγάλη ανηφόρα πηγαίνοντας από Μύτικα για Αστακό).
  • Η Π-7 με έκταση 1.065,64 στρέμματα (Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου, μετά τα λιμανάκια).
  • Η Π-9 με έκταση 542,77 στρέμματα (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι).
  • Η Π-10 με έκταση 395,16 στρέμματα (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο).
Διαβάζοντας προσεκτικά την ΣΜΠΕ για αυτές τις περιοχές, τα προτεινόμενα παραγωγικά στρέμματα που θα χρησιμοποιηθούν (που θα καλυφθούν με κλουβιά δηλαδή) είναι:
Περιοχή Π-6 (Δ.Κ. Αστακού στο δρόμο Μύτικας-Αστακός στη μεγάλη ανηφόρα):
Αύξηση στρεμμάτων από τα 50 που είναι σήμερα στα 211,50, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες και με ίδρυση δύο νέων μονάδων.
Περιοχή Π-7 (Τ.Κ. Αρχοντοχώρι μετά τα λιμανάκια):
 
Αύξηση στρεμμάτων από τα 35 που είναι σήμερα στα 80, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες.
Περιοχή Π-9 (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι):
Αύξηση στρεμμάτων από τα 40 που είναι σήμερα στα 60, με ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι δίπλα από το Βαθυλιμιόνι, προς Επισκοπή.
Περιοχή Π-10 (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο):
Αύξηση στρεμμάτων από τα 10 που είναι σήμερα στα 60, με επέκταση της υφιστάμενης μονάδας και ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι από την έξω πλευρά του όρμου του Μύτικα προς Καμηλαύκα.
Για όποιους ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί στο τόπο που ζουν και αγαπούν, επισυνάπτουμε ολόκληρη την μελέτη εδώ και λυπούμαστε γιατί μέσω του Δήμου Ξηρομέρου δεν κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε ο κόσμος καταρχήν να ενημερωθεί και κατόπιν να γνωμοδοτήσουν τα συλλογικά όργανα του Δήμου.
Αυτά τα έγγραφα έχουν πάει στον Δήμο Ξηρομέρου εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσω του Υπουργείου, ώστε να γίνει η προβλεπόμενη διαβούλευση και να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες.

mytikaspress.blogspot.com

Η Energean ξεκίνησε το γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ (ΦΩΤΟ)