Τα μυστικά του Βρουσάι στο «ΦΩΣ»

Ο άνθρωπος που έχει από κοντά τον μικρό, ο Βασίλης Αποστολάτος μίλησε στο «ΦΩΣ» και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του αστεριού του Ολυμπιακού.

Η 16η Απριλίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό του. Είναι η ημέρα που ο Μάριος Βρουσάι έκανε το ντεμπούτο του στη Super League με τη φανέλα του Ολυμπιακού και μάλιστα κατάφερε να χριστεί σκόρερ. Συμπεριλήφθηκε, μάλιστα ξανά στην αποστολή της ομάδας, αυτή τη φορά για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα και μάλιστα αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο από τον Χρήστο Κόντη.

Ο Μάριος Βρουσάι ρωτήθηκε που αφιερώνει το πρώτο του γκολ και εκείνος απάντησε ότι «το αφιερώνω σε έναν άνθρωπο που με έχει βοηθήσει πολύ από μικρός». Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του Βρουσάι, ποιος είναι αυτός που τον έχει βοηθήσει και του αφιέρωσε το γκολ. Ο λόγος για τον Βασίλη Αποστολάτο, ο οποίος είχε τον Μάριο στον Δωρικό Μαλαμάτων. Είναι κάτι παραπάνω από προπονητής του, είναι κάτι σαν πατέρας του. Τα τελευταία τρία χρόνια, άλλωστε οι γονείς του Βρουσάι δεν ζουν στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία. Μένει μόνος του στην Αθήνα και ο πιο δικός του άνθρωπος είναι ο Βασίλης Αποστολάτος, ο οποίος ζει μόνιμα στη Ναύπακτο.

Ο άνθρωπος που τον γνωρίζει όσο λίγοι μίλησε στο «ΦΩΣ» για τον Βρουσάι. Για το τι θα τον συμβούλευε είπε: «Είναι πολύ προσγειωμένο παιδί ο Μάριος και ξέρει να τα προσπερνάει όλα. Τον ξέρω από 6 χρονών και γνωρίζω τι χαρακτήρας είναι ο Μάριος. Αν δω ότι ξεφεύγει κάπου θα τον πάρω τηλέφωνο και θα τον συμβουλέψω. Τον έχω δει προσγειωμένο αρκετά. Είναι ένα παιδί που στη Ναύπακτο έχει ανθρώπους που του μιλάνε και τον συμβουλεύουν και ένας τέτοιος είναι και ο Γιάννης Πανουριάς».

«Είναι προσγειωμένος και ξέρει πως ο δρόμος είναι μακρύς»

Τι ήταν, όμως, εκείνο που είχε εντοπίσει στον Βρουσάι από μικρή ηλικία; Ο Βασίλης Αποστολάτος λέει: «Είχα κι άλλα παιδάκια τότε. Είχα μία παιδική ομάδα στο χωριό, αλλά ο Μάριος ξεχώριζε από τις ενέργειες που έκανε. Ακόμα και με άντρες που τον έβαζα να παίζει έκανε ενέργειες που δεν τις έκαναν ούτε οι μεγάλοι. Οι προσποιήσεις του, η τεχνική του έδειχναν πως έχει μέλλον. Όλοι πίστεψαν ότι θα παίξει μπάλα, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτός ο δρόμος είναι πολύ μακρύς, αλλά το καλό είναι πως το γνωρίζει και ο ίδιος και είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Σύμφωνα με όσα λέει ο πρώτος του προπονητής είναι παιδί που μπορεί να παίξει παντού, σε όλες τις θέσεις. «Συνήθως ο Μάριος έπαιζε στο κέντρο, στις παιδικές ομάδες. Και στις Ακαδημίες του Γιάννη Πανουριά εκεί έπαιζε. Βέβαια πολλά εξαρτώνται και από τις ανάγκες που έχει η κάθε ομάδα. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές δεν μετράει ούτε η θέση, αλλά μετράει που έχει ανάγκη η ομάδα. Έχει παίξει και στη Φωκίδα τζούνιορ πρωτάθλημα. Ο Μάριος ξεχώριζε και μπορούσε να περάσει μία ομάδα μόνος τους. Έχει παίξει και σε τοπικά πρωταθλήματα με τον Απόλλων Ευταλίου και τον Δωρικό Μαλαμάτου και στη συνέχεια πήγε στις Ακαδημίες του Γιάννη Πανουριά που είναι πιο οργανωμένες. Εγώ τον Μάριο τον πήρα 14 χρονών να παίξει β’ τοπικό και στην πρώτη του χρονιά βγήκε πρώτος σκόρερ. Στη συνέχεια πήγε στον Ναυπακτιακό Αστέρα και έπαιξε και βασικός. Το πρωτάθλημα της Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ πιο δυνατό από της Φωκίδας και εκεί τα πήγε περίφημα και πέτυχε αρκετά γκολ».

«Παλιά ήταν ατομιστής, αλλά είναι σκύλος»

Η σχέση τους είναι πολύ καλή ακόμα και τώρα και ο Βασίλης Αποστολάτος αποκαλύπτει τι είχε συμβουλέψει τον Μάριο: «Με τον Μάριο έχω εξαιρετική σχέση. Δεν θέλω να τον παίρνω συνέχεια τηλέφωνο και να του λέω πράγματα. Τον παρακολουθώ, όμως και όταν δω κάτι τότε θα του τηλεφωνήσω και θα τον συμβουλέψω. Όπως για παράδειγμα του είπα πως «καλές είναι οι πάσες, αλλά το γκολ είναι αυτό που θα σε αναδείξει και θα σε πάει πιο μπροστά». Τώρα ο Μάριος έχει αλλάξει το στυλ του παιχνιδιού του. Παλιά ήταν πιο ατομιστής. Έχει αλλάξει και τώρα δεν σκέφτεται την προβολή του», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχισε τόνισε πως είναι παιδί που δεν θα χάσει με τίποτα προπόνηση: «Τον έχω από 6 χρονών και δεν θυμάμαι να έχει χάσει προπόνηση. Ακόμα και άρρωστος να ήταν πάντα έκανε προπόνηση. Είναι σκύλος και αγαπάει το ποδόσφαιρο. Με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε «έλα να με πάρεις να κάνω προπόνηση».

Στη Γερμανία οι γονείς του, ζει μόνος στην Αθήνα

Ο Βασίλης Αποστολάτος τονίζει πως δεν είναι ο άνθρωπος που θα πει μόνο «μπράβο» στον Βρουσάι και αποκαλύπτει μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό το παιδί. «Κοίταξε όταν μπαίναμε στο αυτοκίνητο μετά την προπόνηση ποτέ δεν του έλεγα «μπράβο ήσουν ο καλύτερος παίκτης». Πάντα του έκανα παρατήρηση τι λάθος έκανε. Είχε ένα διάστημα που δεν έτρωγε καλά και ήταν αδύναμος ή έκανε λάθη τακτικά και αυτά συζητούσαμε. Επειδή ξέρω τι χαρακτήρας είναι και πως δουλεύει, πάντα ήμουν προσγειωμένος, αλλά πιστεύω πως μπορεί να πάει πολύ ψηλά. Ακόμα δεν έχει δείξει τίποτα και το ταβάνι του είναι πολύ ψηλά αρκεί να μείνει προσγειωμένος και το μυαλό μέσα στο κεφάλι του. Επίσης ο γονέας είναι η καταστροφή του παίκτη. Όταν ο πατέρας του είναι στο γήπεδο ο Μάριος έχει ψυχολογικό και δεν μπορεί να παίξει μπάλα. Δύο φορές έχει πατήσει στο γήπεδο και τον Μάριο τον πιάνει ψυχολογικό και δεν μπορεί να παίξει μπάλα. Ο πατέρας του, βέβαια, είναι στη Γερμανία, είναι μετανάστης και στην Ελλάδα έρχεται μία φορά το χρόνο».

«Ήταν πολύ πιο αεράτος»

Φυσικά ο πιο κοντινός άνθρωπος του Βρουσάι δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται τη Δευτέρα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ποια ήταν η βασική αλλαγή που εντόπισε στο παιχνίδι του Μάριου: «Τη Δευτέρα ήμουν στο γήπεδο, στη θύρα 29. Ήμουν σίγουρος ότι θα παίξει ο Μάριος και ήρθα να τον δω από κοντά. Θέλει δουλειά ακόμα, να παίρνει χρόνο και να αποκτά εμπειρία. Είναι ένα παιδί που αγχώνεται πολύ και στο πρώτο ματς Κυπέλλου που είχε παίξει τον είχε καταβάλλει το άγχος. Τώρα ήταν πολύ καλύτερος και πολύ πιο αεράτος. Ο Μάριος σκέψου ότι είναι μόνος του εδώ. Οι γονείς του λείπουν στο εξωτερικό και όλη του η ζωή είναι το ποδόσφαιρο. Η μόνη του ευκαιρία να δει τους γονείς του είναι όταν τελειώνει το πρωτάθλημα. Φεύγει πριν ξεκινήσει η προετοιμασία και πηγαίνει να τους δει γιατί λείπουν τα τελευταία τρία χρόνια», επισήμανε ο Βασίλης Αποστολάτος.

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/04/2018

Στις 28 Απριλίου στο Αγρίνιο ο 8ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Άγιος Αρτέμιος»