Η μήνυση έφερε σάλο… Στο «σκαμνί» μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Στα δικαστήρια της Πάτρας οδηγείται σε λίγες ημέρες υπόθεση που αφορά το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Στο σκαμνί θα καθίσουν τρία μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού μετά από μήνυση που έγινε εναντίον τους από Πρόεδρο  Τμήματος του ΤΕΙ καθώς προέβησαν σε καταγγελία ότι από το συγκεκριμένο τμήμα διεξάγονται σεμινάρια με διδάσκοντες καθηγητές του τμήματος, στα οποία καλούνται φοιτητές του Ιδρύματος να συμμετάσχουν καταβάλλοντας δίδακτρα, κάτι που, όπως λένε, καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και προκαλεί σωρεία ερωτηματικών.

Η καταγγελία η οποία έγινε τον Μάρτιο του 2017 από τον Ενιαίο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Δ. Ελλάδας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τη διοργάνωση των σεμιναρίων δεν υπήρξε απόφαση του τμήματος, ούτε άλλου οργάνου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παρόλο που χρησιμοποιήθηκαν οι υποδομές του Ιδρύματος.  Με βάση την καταγγελία στα σεμινάρια συμμετείχαν κυρίως φοιτητές του τμήματος ή άλλωντμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι πλήρωναν για τη συμμετοχή τους, ενώ γινόταν επισήμανση ότι οι τίτλοι  των διαλέξεων των σεμιναρίων συνέπιπταν σε μεγάλο βαθμό με τους τίτλους  μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του τμήματος στο οποίο ανήκει το εργαστήριο. Το Δ.Σ. καλούσε τη διοίκηση  να παρέμβει και να επαλειφθεί του θέματος καθώς όπως ανέφερε η ανακοίνωση «τίθενται ζητήματα ακαδημαϊκής δεοντολογίας και μη σύννομης  λειτουργίας θεσμοθετημένων εργαστηρίων» και ναυπερασπιστεί ως οφείλει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού έθεταν μάλιστα και ζήτημα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας στην αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τμήματος.

Κατόπιν της καταγγελίας, η οποία διακινήθηκε εντός του ΤΕΙ, κατατέθηκε μήνυση εναντίον των συνδικαλιστών που υπέγραφαν την ανακοίνωση, του προέδρου του Συλλόγου Ιωάννη Κουτσονίκου, του Γ. Γραμματέα Πέτρου Βλαχόπουλου και ενός ακόμη μέλους για συκοφαντική δυσφήμιση, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς αυτό εκλήφθηκε  ως ποινικοποίηση των απόψεων συνδικαλιστών.

«Δεν είναι δυνατόν φοιτητές να πληρώνουν μέσα στο Ίδρυμα»

«Στόχος του σεμιναρίου ήταν να γίνουν μαθήματα για  επαγγελματικά στελέχη και φοιτητές,  με έκπτωση 50% σε ό,τι αφορά τους φοιτητές. Και τελικά κατέληξε το σεμινάριο να έχει κατά πλειοψηφία φοιτητές, για να μην πω μόνο φοιτητές»  λέει στις «7Μ» ο κ. Κουτσονίκος. «Το Δ.Σ. του Συλλόγου επειδή έχουμε και μια προσήλωση στη δωρεάν παιδεία, καταγγείλαμε αυτό το γεγονός, κοινοποιήσαμε την καταγγελία στα μέλη του συλλόγου και ζητούσαμε από τη διοίκηση να επιληφθεί του θέματος να στείλει το θέμα στην επιτροπή δεοντολογίας και σε τελική ανάλυση να επιστραφούν  τα χρήματα στους φοιτητές από το ΕΛΚΕ γιατί δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές να παρακολουθούν σεμινάρια στο ίδρυμα που φοιτούν και να πληρώνουν λεφτά. Για μας αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας και  εγείρονται και θέματα αμεροληψίας. Όταν ένας φοιτητής πληρώνει έναν καθηγητή, κατά πόσο αυτός ο καθηγητής θα είναι αμερόληπτος στην κρίση του μετά; Ή -και να είναι αμερόληπτος-, κατά πόσο ο ίδιος ο φοιτητής θα θεωρήσει ότι αυτή είναι μια κανονική διαδικασία;Μπορεί ο καθένας να υποπτευθεί ότι κάποιοι φοιτητές που πήγαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, ίσως και να το έκαναν για αυτό ακριβώς το λόγο. Στο ΤΕΙ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο,να γίνεται δηλαδή χρήση των θεσμοθετημένων ερευνητικών εργαστηρίων ως μοχλού κατάργησης της δωρεάν εκπαίδευσης. Επίσης η λειτουργία τέτοιων εργαστηρίων είναι μη σύννομη κατά τη γνώμη μας καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται διεξαγωγή σεμιναρίων σε φοιτητές του ιδρύματος και μάλιστα με καταβολή διδάκτρων, παρά μόνο παροχή υπηρεσιών προς τρίτους».

 Μετά την καταγγελία, η μήνυση

«Εμείς σαν Δ.Σ.καταγγείλαμε αυτό το γεγονός και αυτό που επακολούθησε ήταν να μηνυθούμε από τη διεύθυνση του εργαστηρίου για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή λέγαμε στην καταγγελία μας ότι αυτό που έγινε δεν είναι σύννομο. Θεωρούμε ότι  έχουμε απόλυτο δίκιο και δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι  μπορεί να καταδικαστούμε για αυτό το πράγμα» λέει ο κ. Κουτσονίκος.

«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και θεωρούμε ότι οι σύλλογοι οι καθηγητές και όλοιόσοι εμπλεκόμαστε στην εκπαιδευτική διαδικασία, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και να μεριμνούμε εγκαίρως για όσα φαινόμενα δεν μας φαίνονται σύννομα ή πλήττουν τη δημόσια παιδεία. Είδατε τι έγινε στο ΤΕΙ Σερρών με τον καθηγητή και όλοι αναρωτιούνταν και έλεγαν “μα καλά, τώρα το κατάλαβαν; Γιατί το αφήσανε τόσα χρόνια να εξελιχθεί; Γιατί δεν μιλάγανε;».

Στις 10 του Δεκεμβρίου, η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια. Η πλευρά του μηνυτή ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν σύννομα, ενώ ως μάρτυρας υπέρ των θέσεών του είναι ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Σωκράτης Καπλάνης.

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(από Εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)

Γ. Βαρεμένος: Αυστηρότερες κυρώσεις για τη νοθεία στην παραγωγή φέτας