ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στη Λευκάδα λόγω της χωματερής ζητά ο Βουλευτής Θανάσης Καββαδάς

Μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στη Λευκάδα λόγω της χωματερής ζητά ο Βουλευτής Θανάσης Καββαδάς

Μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στη Λευκάδα λόγω της χωματερής ζητά ο Βουλευτής Θανάσης Καββαδάς

Τη διενέργεια μετρήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα του αέρα στη Λευκάδα από τη χωματερή της πόλης και τις φωτιές που κατά καιρούς ξεσπούν σε αυτή, ζητεί ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς με ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής επισημαίνει στον υπουργό τους κινδύνους που συνιστούν για τη δημόσια υγεία οι τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη χωματερή εξηγώντας ότι, ο χώρος απόθεσης σκουπιδιών βρίσκεται στην περιοχή Αλυκιές «σε απόσταση αναπνοής» από την πόλη της Λευκάδας, ενώ πολύ κοντά στη χωματερή βρίσκονται σχολικά συγκροτήματα, κατοικίες και καταυλισμός Ρομά.

Ο κ. Καββαδάς αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στη χωματερή Λευκάδας στις 29 Οκτωβρίου, σημειώνει ότι λόγω των εκλυόμενων αερίων, της έντονης δυσοσμίας και γενικότερα της αφόρητης κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους. Μάλιστα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιράς τα παρακείμενα σχολεία έμειναν κλειστά στις 2 Νοεμβρίου 2018, ενώ μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο Δημαρχείο διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση.

Ο κ. Καββαδάς ζητά παράλληλα από τον υπουργό να ερευνηθούν οι επιπτώσεις και στο φυσικό περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα και τα θαλάσσια ύδατα, από την παράταση λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής στη Λευκάδα.

Ο βουλευτής κρίνει απαραίτητες τις ενέργειες αυτές καθώς, όπως επισημαίνει στον υπουργό, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα στη Λευκάδα, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες για τη λειτουργία του δεματοποιητή και λόγω αντίστοιχων καθυστερήσεων στη δημιουργία Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜΟ.Π.Α.Κ.) των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Καββαδάς ερωτά τον υπουργό:

Έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ποιότητας αέρα κατά τη διάρκεια συμβάντων ανάφλεξης στο χώρο της χωματερής στη Λευκάδα; Εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα; Εάν όχι για ποιο λόγο δεν έχει ενεργοποιηθεί η Πολιτεία ώστε να εκκινήσει η διαδικασία, μετρήσεων;

Έχουν ερευνηθεί οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την παράταση λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής στη Λευκάδα; Υπάρχει ανάλογη μελέτη επιπτώσεων για τον υδροφόρο ορίζοντα και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων; Έχει υπάρξει εδαφολογική εξέταση ώστε με βεβαιότητα να μπορούν μικροκαλλιεργητές να καλλιεργούν τα προϊόντα τους χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους και την υγεία όσων καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα;

Σκοπεύει το υπουργείο σας να παρέμβει και να ερευνήσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λευκάδα ώστε να προστατευτεί η υγεία των πολιτών και ο φυσικός πλούτος, αλλά και να δοθεί μια οριστική και σύντομη λύση στο πρόβλημα.

Για να δείτε την ερώτηση πατήστε εδώ

Λευκάδα: Οι μαθητές στους δρόμους για τα σκουπίδια (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr