Μέτρα – ισοπέδωση!

Για «ταφόπλακα» κάνουν λόγο οι Αγρινιώτες

Μέτρα – ισοπέδωση!

Νέα βάρη προστίθενται στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα των φορολογούμενων

 

Την ώρα που η Βουλή χθες ψήφιζε την μείωση του αφορολογήτου, την περικοπή συντάξεων και άλλα επώδυνα μέτρα, που επί της ουσίας συνιστούν 4ο μνημόνιο για τη χώρα, προκύπτουν και νέες «κρυφές» περικοπές ειδικά για τους συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα, ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν σωρευτικά, από το 2015 και την ψήφιση του 3ου Μνημονίου έως το 2021, εκατομμύρια συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι φτάνει στα 6,5 δισ. ευρώ.

Σωρευτικά, οι «παλαιές» επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αντικίνητρα στην πρόωρη συνταξιοδότηση, τις μειώσεις των παλαιών και νέων συντάξεων καθώς και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και τις αυξήσεις εισφορών σε κύριες (υγείας) και επικουρικές (ασφάλισης και υγείας) συντάξεις, σωρευτικά, έως το 2021, εκτιμώνται σε 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που έρχονται να προστεθούν στις νέες παρεμβάσεις, ανεβάζοντας τον… λογαριασμό σε 6,5 δισ. ευρώ.

Από το πακέτο μέτρων που φέρνει νέες επώδυνες ανατροπές, τόσο στο πεδίο των εισφορών όσο και των συντάξεων, εκτιμάται ότι επιβαρύνονται τουλάχιστον 2,75 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι, που είτε θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται από το 2018, είτε τις συντάξεις τους να μειώνονται από το 2019.

Οι Αγρινιώτες φορολογούμενοι από την πλευρά τους, πιστεύουν ακράδαντα πως όσα μνημόνια και αν έρθουν προς ψήφιση, η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που μεγάλη μερίδα του κόσμου ήδη έχει περάσει τα όριά της και απλά επιβιώνει ή μπορεί και ανταποκρίνεται στα βασικά περικόπτοντας συνεχώς από πολλές υποχρεώσεις και συνήθειες, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δυσχερής απαιτήσεις της εποχής.

Χαρίλαος Πλακιάς
Ο Χαρίλαος Πλακιάς

Ο Χαρίλαος Πλακιάς σχολίασε: «είναι ότι χειρότερο για την κοινωνία. Θα μας αποτελειώσουν. Μας έχουνε ήδη φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και με τα νέα μέτρα θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Φτάσαμε να βοηθάνε οι συνταξιούχοι τα άνεργα παιδιά. Δεν έχει ανοίξει καμία θέση εργασίας για δουλειά πουθενά. Ανάπτυξη μόνο στα λόγια. Με τα νέα μέτρα θα μειωθεί περισσότερο η δουλειά σε όλους τους τομείς. Δεν θα δούμε ποτέ ανάπτυξη με τα μέτρα αυτά και συνέχεια θα οδεύουμε προς το χειρότερο. Δεν έχουμε γνωρίσει χειρότερη κυβέρνηση από αυτή. Και η προηγούμενη ήταν αλλά αυτή είναι πολύ χειρότερη».

Κώστας Τσοβόλας
Ο Κώστας Τσοβόλας

Ο Κώστας Τσοβόλας τόνισε: «η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη. Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη. Θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να πάρουμε ανάσα. Όσα χρόνια πέρασαν από το 1940 μέχρι σήμερα για να ορθοποδήσουμε, αλλά τόσα θα περάσουν και τώρα».

Χρήστος Χρήστου
Ο Χρήστος Χρήστου

Ο Χρήστος Χρήστου ανάφερε: «θα πέσουμε τόσο χαμηλά που δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάκαμψη. Εφόσον συνεχώς ψηφίζονται νέα μέτρα και δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας και παραγωγή πως θα πάμε μπροστά; Οπισθοδρόμηση θα υπάρξει και όχι πρόοδος. Ο κόσμος περπατάει με σκυμμένο κεφάλι και δεν έχει διάθεση για τίποτα».

Κωνσταντίνος Σκαφίδας
Ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας

Ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας επεσήμανε: «στο σκοτάδι είμαστε σήμερα έτσι θα παραμείνουμε και μετά την ψήφιση των μέτρων, όποιος και να έρθει τα ίδια θα κάνει. Μέχρι τώρα δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα, αλλά οι άλλοι. Τόσοι βουλευτές είναι στη Βουλή και τα ψήφισαν. Θα διαπραγματευτούν καλύτερα αυτοί από τους άλλους; Ο λαός με τίποτα δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Τα πήραν όλα από τους συνταξιούχους».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

 

Αγρίνιο: Σύγκρουση στα «Τρία Φανάρια» – Στο νοσοκομείο νεαρός δικυκλιστής