Μεσολόγγι: Βιβλιοπαρουσίαση «Ανάσες της γης μου» της Φιλολόγου Αναστασίας Β. Μήτσου

Διηγηματική ποιητική έκφραση…

Απρόσμενα, αλλά φιλικά, ήρθε στα χέρια μου σε στιγμή γιορταστική, η καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου της Φιλολόγου Αναστασίας Β. Μήτσου, με τούτο τον προσκλητικό τίτλο. Μου προσφέρθηκε δώρο, ως αντίδωρο μικρού κλάδου Βαγιάς – σύμβολο νίκης – τη μέρα των Βαγιών. Ήρθε από τη Μαίρη, την ευγενική Αγρινιώτισσα με τα όλα της, ως γνώστριας της γης μας με τις «Ανάσες» της. Ο τίτλος με εντυπωσίασε και ρίχτηκα σε ένα ερευνητικό διάβασμα.

Διερωτήθηκα: «Ανάσες»; Άραγε, με την έννοια της ζωογόνου αναπνοής ή της ανάπαυλας για νέες δράσεις; Διαβάζοντας τα κείμενα διαπιστώθηκε η πρώτη εκδοχή, με τον ανασασμό της γης όλων μας. Οι «Ανάσες της γης μου», όμως, δίνουν το στίγμα μιας πολυθρεύτρας γης, ως πολυστέναχτης απαλόστρωτης παραγωγού. Αστραφτοκοπάνε τότε, οι «Ανάσες», ζωντανεμένες μέσα στις 78 σελίδες του πονήματος με τα 37 ποιητικά λήμματα. Καθώς στοχαζόμουνα τα επί μέρους του ανασασμού, είπα: Πόση αψηλάφητη ρημάχτρα κρύβεται στη γη του τόπου μας, ξεχασμένη!… Το ποιητικό έργο της Αναστασίας, στοχεύει παλευτά να φανερώσει τις κρυψώνες μιας Ακαρνανικής και Αιτωλικής γης, με πολλά δυναμάρια.

Αλήθεια!… Ο τόπος μας κατέχει ευεργετικά μυστικά που απλοχορεύουν μπροστά μας, πρόθυμα να προσφερθούν στο χοροστάσι της ζωής μας. Λίγες φορές όμως ξεδιπλώνονται, σαν φεγγαρόφωτα, όταν λογισμός και γραφίδα τ’ αγρικιένται. Όχι μόνο, βεβαίως, τα φανερά και τα επιφανειακά, αλλά και εκείνα που κρύβονται θησαυρισμένα στα έγκατα του βασιλείου του Αιακού. Μόνο που χρειάζεται να βρεθούν και να δράσουν οι Διαλαλητάδες.

Αυτόν το Διαλαλητή συνάντησα στις «Ανάσες της γης μου». Δεν περιορίστηκε στα επιφανειακά και φανερά. Δεν ανέδειξε τα πλούσια και τα πολλά. Πέρασε με λεπτομέρεια στο αυλάκωμα και το πότισμα, για να φτάσει στα μέσα της. Εκεί όπου αναμένεται θαμμένος καρτερικά ο «κόκκος του σπόρου», για την καρποφόρο χαρμόσυνη Ανάσταση, φορτωμένος τον «πολύν καρπόν φέρων».

Με τη γλώσσα και της φίλης του λόγου, ως Φιλολόγου, κατάφερε η Αναστασία Μήτσου, να μας θυμίσει ξανά τα πολλά μυστικά της γης όπου ζούμε. Βεβαίως, με λόγο πρόσφορο ποιητικό, διηγηματικό, κατανοητό και έξυπνο.

Από την πλευρά μου:

Χαίρω που ήρθαν στα χέρια μου οι «Ανάσες της γης μου». Οι λίγες ετούτες γραμμές μου, ας θεωρηθεί ευλογημένο αντίδωρο και σε εκείνη.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου, Πάσχα 2019

Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης

Καθηγητής Θεολογίας

Έτοιμος ο Χαρίλαος Τρικούπης για τη »μάχη» στην Καρδίτσα