Μεσολόγγι: Τίτλοι τέλους για την Πινακοθήκη «Μοσχανδρέου» (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Σε ένα φορτηγό μεταφορικής εταιρείας από την Αθήνα, φορτώθηκε η Πινακοθήκη «Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου», που παύει πλέον να λειτουργεί στο Μεσολόγγι.

Μετά την κακή σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Χρήστου Μοσχανδρέου και του δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου ο πρώτος αποφάσισε να δημιουργήσει άλλο χώρο που θα φιλοξενήσει την έκθεση μακριά από το Μεσολόγγι. Η ρήξη ήρθε όταν ο κ. Καραπάνος αρνήθηκε να στηρίξει την Πινακοθήκη πληρώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και έτσι ξεκίνησε μια αντιπαράθεση που οδήγησε τον κ. Μοσχανδρέου σε αυτή την απόφαση. Τότε μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Μουρκούσης είχε εκδόσεις μια σκληρή ανακοίνωση κατά του δημάρχου αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…Εάν ισχύει ο σχεδιασμός του Ν. Καραπάνου, «όποιος δεν είναι μαζί του, είναι εχθρός του», τότε θεωρώ πιθανή τη διακοπή λειτουργίας της Πινακοθήκης. Καλώ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να συστρατευτούμε για να αποτραπεί η διαφαινόμενη μεταφορά της Πινακοθήκης απ’ το Μεσολόγγι στην Αθήνα θα αποτελέσει κόλαφο για το Μεσολόγγι, που πλέον συστηματικά ερημοποιείται. Ο Ν. Καραπάνος και ο κάθε Δήμαρχος έρχεται και φεύγει και δεν έχει κανείς δικαίωμα, για προσωπικές μικροψυχίες, να «δολοφονεί» την πόλη και να στρέφεται κατά των ευεργετών της, όταν η οικογένεια Μοσχανδρέου είναι απόλυτα συνδεδεμένη και με την δωρεάν ίδρυση δύο νηπιαγωγείων, στην Κατοχή και του 4ου Δημοτικού στο Μεσολόγγι».

Η πινακοθήκη του Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1829. Αγοράστηκε το 1993 από τους σημερινούς ιδιοκτήτες και ανακαινίστηκε. Η συλλογή των έργων αποτελείται από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, ενώ υπάρχει μεγάλη συλλογή έργων που αναδεικνύει την ιστορία του Μεσολογγίου. Όλα αυτά καθώς και πολλά παλιά βιβλία αποτελούν παρελθόν για το Μεσολόγγι, καθώς και τα έργα που βρίσκονταν στην αυλή.

aixmi-news.gr / Βάσω Βήττα

pinak-mosxand

Ανείπωτη θλίψη στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου – «Έφυγε» 7χρονο κοριτσάκι!