Μέσω Leader δύο έργα για το Δήμο Θέρμου

Πρόκειται για την «Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου» και την «Ανάδειξη και αξιοποίηση Πηγής Αμπέλια Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης»

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής και την ανάπτυξη πεζοπορικού τουρισμού εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου, που απεδέχθη τη χρηματοδότηση του έργου «Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου» με προϋπολογισμό 82.000€ και του έργου «Ανάδειξη και αξιοποίηση Πηγής Αμπέλια Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης» με  προϋπολογισμό 101.000,00 €. Αμφότερα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020 (Π.Α.Α. 2014-2020) μέσω του Leader της «Τριχωνίδα ΑΕ».

Και τα δύο έργα σχετίζονται με βασικές περιπατητικές διαδρομές, αφού το πρώτο αναφέρεται στη διαδρομή από λίμνη Τριχωνίδα έως Αγία Σοφία μέσω του φαραγγιού του Μοκιστιάνου και στην ανάδειξη των δίδυμων καταρρακτών του Μοκιστιάνου, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε μία από τις διαδρομές από Θέρμο προς Ευρυτανία, όπως και επί αντίστοιχης βασικής πεζοπορικής διαδρομής.

Το πρώτο έργο περιλαμβάνει την οργανωμένη διαμόρφωση πεζοπορικής διαδρομής που ενώνει τα χωριά Κάτω Μυρτιά και Αγία Σοφία μέσω του ρέματος Μοκιστιάνος και να διαμορφωθεί η κατάλληλη υποδομή για την οργανωμένη ανάπτυξη του πεζοπορικού και ορειβατικού τουρισμού. Σκοπός είναι να προβληθεί και να αναδειχθεί το φαράγγι και οι καταρράκτες του ρέματος Μοκιστιάνος. Στο σκεπτικό της οργάνωσης της διαδρομής είναι να αξιοποιήσει κατά το δυνατόν παλιά μονοπάτια της περιοχής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται σε ενδιάμεσο σημείο της κυρίως διαδρομής, σε μικρό ύψωμα πάνω από τον καταρράκτη, όπου υπάρχει θέση θέασης προς το φαράγγι του Μοκιστιάνου και τη λίμνη Τριχωνίδας τοποθετείται καθιστικό με στέγαστρο (κιόσκι) για την ανάπαυση – ξεκούραση των πεζοπόρων και απόλαυσης της θέας. Η οργάνωση της πεζοπορικής διαδρομής πραγματοποιείται με την κατάλληλη σήμανση για τον προσανατολισμό του πεζοπόρου, με τις πινακίδες κατεύθυνσης και τις πινακίδες πορείας. Σε επιλεγμένες δε θέσεις, θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφόρησης με χάρτες των διαδρομών που θα ενημερώνουν για την ακριβή πορεία της διαδρομής.

Το δεύτερο έργο αφορά την ανάδειξη και αξιοποίηση της πηγής Αμπέλια Κοκκινόβρυσης και του ευρύτερου χώρου με τη δημιουργία πέτρινων καθιστικών. Τόσο για την πηγή όσο και για τα καθιστικά θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά υλικά. Οι εργασίες που περιλαμβάνονται είναι: πλακοστρώσεις πλατείας και πεζοδρομίων με ακανόνιστη ή κομμένη πέτρα πελεκητή, παρτέρια – καθιστικά πέτρινα χτιστά, κράσπεδα πεζοδρομίων, επένδυση τοίχων αντιστήριξης, βρύση πέτρινη χτιστή, τοποθέτηση βράχων από πωρόλιθο, κιγκλίδωμα μεταλλικό παραδοσιακό, βοτσαλωτή επένδυση λίμνης και τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού.

Δημήτρης Παπαδάκης για την εφημερίδα “Συνείδηση”

«Καταναλώνουμε τοπικά – τρεφόμαστε υγιεινά» – Δράσεις ενημέρωσης του Δήμου Αγρινίου για τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)