ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΜέσα έμμεσης απόδειξης για αφορολόγητο και τεκμήρια. Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα

Μέσα έμμεσης απόδειξης για αφορολόγητο και τεκμήρια. Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα

Μέσα έμμεσης απόδειξης για αφορολόγητο και τεκμήρια. Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Τι θα γίνει με το καθεστώς εξαίρεσης του ΦΠΑ στα νησιά. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα.

Από την Παρασκευή που μπήκε σε εφαρμογή η ρύθμιση – εξπρές για τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, μπαίνουν καθημερινά στα κρατικά ταμεία 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο χθες οι εισπράξεις έφτασαν στα 50 εκατ. ευρώ, σημείωσε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της ρύθμισης.

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως είπε, θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτείται ειδική επιτροπή, η οποία θα ορίσει την αξία τόσο της ιδιωτικής, όσο και της δημόσιας περιουσίας. Η διαδικασία είπε η κ. Βαλαβάνη θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Σχετικά με το καθεστώς εξαίρεσης του ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση. «Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή» υπογράμμισε.

Απέκλεισε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα που έχουν υπάρξει από τις προηγούμενες αυξήσεις. Φάνηκε να αποκλείει αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα και τα ποτά, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα ειδικά στα τσιγάρα, όπου οι ειδικοί φόροι φθάνουν στο 88%.

«Πλέον μπορούμε να δούμε τα έσοδα των φορολογουμένων 10-15 χρόνια πίσω. Θα πάμε σε μέτρα έμμεσης απόδειξης», είπε αναφερόμενη στο αφορολόγητο και τα τεκμήρια.

Οι δανειστές δεν ήθελαν ρύθμιση, αλλά δημιουργία φορολογικής συνείδησης

Σχετικά με τους δανειστές, ανέφερε ότι «με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενημερώνουμε για ό,τι κάνουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαφωνία στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία είπε: «Δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό».

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό» σχολίασε για το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας την υπερφορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων και συμπλήρωσε: «Αν δεν το αλλάξουμε, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».

Πρόσθεσε, δε, ότι στη νέα νομοθεσία θα υπάρξει πρόβλεψη για πάγωμα των οφειλών σε όσους δεν μπορούν να υπαχθούν σε καμία ρύθμιση για τα χρέη τους προς το Δημόσιο, η οποία θα στηρίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια.

«Οι αλλαγές σε φορολογικό και οι φοροαπαλλαγές θα είναι έτοιμες στο δεύτερο μισό της χρονιάς», είπε. Σχετικά με το θέμα της συλλογής αποδείξεων, συμβούλεψε να «τις κρατάμε μέχρι να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο», ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβράβευσης.

Επίσης, εξετάζονται και τα σενάρια για την πληρωμή μέσω «καρτών του πολίτη» ή χρεωστικών καρτών, ως ένα μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr