Μεγαλεπήβολα σχέδια για τις Αλυκές Μεσολογγίου: Στόχος η κάλυψη του 100% των αναγκών της χώρας σε αλάτι!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης αναλύει στη «Σ» τον σχεδιασμό της Περιφέρειας

Οι  δυνατότητες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές» στο Μεσολόγγι, ήταν το θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, την περασμένη Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, με εκπροσώπους του Ομίλου στις εγκαταστάσεις του Μεσολογγίου.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τη μέχρι σήμερα δραστηριότητα της Εταιρίας του Δημοσίου, αλλά και για τα νέα επενδυτικά σχέδια που επεξεργάζεται η Διοίκηση, με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές που δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο.

«Οι Αλυκές Μεσολογγίου είναι η ναυαρχίδα των Ελληνικών Αλυκών. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Αλυκών Μεσολογγίου, η επέκταση των οποίων θα δημιουργήσει  θέσεις εργασίας, θα  ενισχύσει την τοπική παραγωγή και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία. Στόχος μας είναι  να έχουμε βιώσιμες, ισχυρές, ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας κατά την ξενάγηση του στις εγκαταστάσεις  της μονάδας.

Στα σχέδια των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε είναι να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και άλλων χώρων του Δημοσίου με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Σήμερα, στο Μεσολόγγι, παράγεται το 60% της ελλαδικής ζήτησης και η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας από την Αλυκή Μεσολογγίου. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναζητηθούν και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Το πρώτο ζητούμενο είναι η σωστή ανάπτυξη, κάτι που ισχύει στις αλυκές, οι οποίες ταυτίζονται με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας. Στις Αλυκές εργάζονται άμεσα και έμμεσα πολλοί συνάνθρωποί μας. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο τις Αλυκές να εξασφαλίσουν νέες εκτάσεις να φτάσουν σε σημείο να παράγουν το 100% της ελληνικής ζήτησης σε αλάτι. Αυτό είναι μεγάλο εγχείρημα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρίσκεται στο πλευρό των Αλυκών με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό που στοχεύει η επιχείρηση είναι πρώτα καλό για την ίδια και μετά για την τοπική οικονομία και κοινωνία» σημείωσε στη «Σ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Κατά την επίσκεψη στις Αλυκές Μεσολογγίου τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Στα διεθνή δικαστήρια Fraport – Δημόσιο: συνεχίζεται η διαμάχη για τις φθορές στα αεροδρόμια