Με το «δεξί» στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας άνοιξε χθες, η αυλαία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΓΕΛ. Την Πέμπτη, πρώτη στη μάχη μπήκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, επίσης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το θέμα που «έπεσε» ήταν για την Παιδεία και την Εκπαίδευση, ένα άρθρο του Δημήτρη Μαρωνίτη. Από τους μαθητές ζητήθηκε να γράψουν ένα άρθρο για την σχολική τους εφημερίδα, σχετικά με τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου στον 21ο αιώνα, θέμα που χαρακτηρίστηκε από σχετική ευκολία.

Οι εξεταζόμενοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με το αν το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και την παιδευτική λειτουργία, ενώ πρότειναν τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές – μαθήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου.

Βατό χαρακτηρίστηκε το θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα από τους υποψηφίους

Ο υποψήφιος του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου Δημήτρης Φραγκούλης ανέφερε στη «Σ»: «το θέμα ήταν σχετικά εύκολο καθώς αναμέναμε να πέσει κάτι πιο δύσκολο. Θεωρώ πως όλοι θα έγραψαν καλά γιατί και να μην έχει διδαχθεί κάτι γι’ αυτό, σε βοηθούσε το κείμενο και τόσα χρόνια στο σχολείο το καταλαβαίνεις και το γνωρίζεις καλά το θέμα. Οι ασκήσεις ήταν επίσης εύκολες και ειδικά τα συνώνυμα και ανώνυμα, ο τρόπος ανάπτυξης κλπ. Η αρχή των εξετάσεων έγινε με εύκολο τρόπο. Θα δούμε στην συνέχεια».

Η Ευσεβία Αλιάγα και ο Δημήτρης Φραγκούλης

Η υποψήφια του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου Ευσεβία Αλιάγα τόνισε: «τα θέματα μας δόθηκαν αργά, περίπου στις 9.30. Σχετικά εύκολο ήταν το θέμα της παιδείας και της εκπαίδευσης που εξεταστήκαμε, αλλά στο τέλος θα δούμε τι έχουμε κάνει. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρούνταν από τα sos».

Το πρόγραμμα

Στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα από τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη φετινή «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων συμμετέχουν 6.758 μαθητές, σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Οι μαθητές από τα Γενικά Λύκεια είναι 5.510 και από τα ΕΠΑΛ 1.248.

Κώστας Χονδρός

Tα ονόματα των δικαιούχων Βιολογικής Κτηνοτροφίας