Μάθε τα πάντα για τα διαγνωστικά αυτοκινήτων

Μάθε τα πάντα για τα διαγνωστικά αυτοκινήτων

Τα διαγνωστικά αυτοκινήτων, είναι μηχανήματα, τα οποία μας δείχνουν πιθανές βλάβες στον κινητήρα του αυτοκινήτου ή του οχήματός μας. Συνδέονται με θύρα ODB, σε αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά και τρακτέρ.

Στην αγορά θα βρείτε διαγνωστικά αυτοκινήτων με πολλές δυνατότητες, για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων. Φυσικά, τα πρώτα που θα σας τραβήξουν την προσοχή είναι αυτά γνωστών και μεγάλων εταιρειών κατασκευής αυτοκινήτων όπως είναι η μερσεντές. Είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο τύπο του αυτοκινήτου ή του οχήματος, όμως σε περίπτωση αλλαγής μάρκας, δε θα έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Φυσικά μπορείτε να βρείτε και συσκευές διάγνωσης αυτοκινήτων, τα οποία συνδέονται με παραπάνω από μία μάρκες αυτοκινήτων. Όλες οι συσκευές είναι απαραίτητες στις μέρες μας καθώς, με την προστασία που μας προσφέρουν, μπορούμε να αποφύγουμε την επίσκεψη στο συνεργείο σε ποσοστό 80%.

Τι είναι μια θύρα OBD και πώς θα καταλάβω ότι υπάρχει στο αυτοκίνητό μου;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις αρχές του 1990, δε θα πρέπει να βγαίνει κάποιο όχημα στην αγορά, αν δεν έχει πάνω του εγκατεστημένο διαγνωστικό σύστημα αυτοκινήτων (θα το δείτε γραμμένο και car diagnostic). Πάνω τους θα πρέπει επίσης να υπάρχουν μονάδες τυποποιημένες και κατάλληλες φίσες,  τα οποία χρησιμεύουν στην διασύνδεση με κάθε τύπου διαγνωστικό εξοπλισμό.

Τα πρότυπα διασύνδεσης και οι αντίστοιχες θύρες που θα βρείτε στην αγορά είναι τα OBD1 και, πιο συνηθισμένα το OBD2. Τα τελευταία χρόνια μπορεί να βρείτε και την εξελιγμένο πρότυπο OBD3, με το οποίο αποστέλλεται οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον κινητήρα σε μία ελεγχόμενη βάση δεδομένων, για την αποφυγή μακροπρόθεσμης χρήσης οχήματος με βλάβη.

Παρακάτω θα δούμε σε ποια σημεία μπορεί να τοποθετηθεί μία από τις παραπάνω θύρες:

  • στην καμπίνα των συνεπιβατών
  • στην περιοχή του οδηγού (κάτω από το τιμόνι ή κάτω από τη σταχτοθήκη)
  • στο κουτί της ασφαλειοθήκης
  • κάτω από την τσιγαροθήκη των επιβατών

Στην τσιγαροθήκη βρίσκονται οι θύρες OBD παλαιότερων μοντέλων αυτοκινήτων, ενώ στα πιο σύγχρονα συνήθως είναι καλυμμένα με μια προστατευτική τάπα, ώστε να μη γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους μη αρμόδιους.

Πώς το διαγνωστικό αυτοκινήτου θα μου δείξει πιθανό πρόβλημα στον κινητήρα;

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα δείτε την ενδεικτική λυχνία MIL (Mulfunction Indicator Lamp) στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας να αναβοσβήνει. Αν παραμείνει αναμμένο τότε σημαίνει πως υπάρχει σίγουρο πρόβλημα στον κινητήρα και συγκεκριμένα στους ψεκασμούς ή την ανάφλεξη.

Κάτι τέτοιο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και γιαυτό, τα ηλεκτρονικά μέρη του κινητήρα μεταβαίνουν σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (Safe Mode) για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές. Το όχημα σταδιακά ακινητοποιείται και το σύστημα διάγνωσης του αυτοκινήτου, αποθηκεύει τα δεδομένα από τους κρίσιμους αισθητήρες, στην περιοχή Freeze Frame.

Πώς θα συνδέσω τη συσκευή διάγνωσης αυτοκινήτου;

Στην αγορά θα βρείτε διαγνωστικά αυτοκινήτων για κάθε μοντέλο αυτοκινήτου, με τις κατάλληλες καλωδιώσεις, αλλά και αντάπτορες μετατροπής, σε περίπτωση που δε βολεύει η φίσα.

Για τη διασύνδεση θα χρειαστείτε μια συσκευή ίντερνετ, είτε υπολογιστή, είτε tablet ή smartphone. Η σύνδεση γίνεται ασύρματα, με τη χρήση bluetooth η wi-fi. Στην περίπτωση του bluetooth, θα πρέπει να γίνει σύζευξη συσκευών. Έπειτα θα πρέπει να μπείτε στο ειδικό πρόγραμμα για να ελέγξετε τις παραμέτρους του κινητήρα σας.

Στις συσκευές διάγνωσης αυτοκινήτων, είναι πιθανό να βρείτε πρόγραμμα, του οποίου η χρήση να γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα από τον υπολογιστή. Το μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων όμως, δε διαθέτει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να πρέπει να κατεβάσετε εσείς το κατάλληλο πρόβλημα, μέσω App Store ή Google Play Store.

Δείτε περισσότερα για διαγνωστικά αυτοκινήτων: